Android

Samsung Galaxy S24 Ultra postigao najbolji rezultat na DXOMARK testu zaslona

Proteklih godina već smo bili navikli da Samsung svakom novom generacijom pametnih telefona postavi nove standarde u kvaliteti prikaza na zaslonu. Ovaj podatak zapravo ni ne čudi, jer je poznato da korejska kompanija proizvodi zaslone i za cijeli niz drugih proizvođača mobitela, uključujući Apple.

Tako je poznati DXOMARK donio rezultate cjelovitog i temeljitog testa zaslona Samsunga Galaxy S24 Ultra, koji je zasjeo na prvo mjesto na ljestvici. Prema njihovim mjerenjima, S24 Ultra je u ukupnom poretku pretekao modele kao što su iPhone 15 Pro Max i Google Pixel 8, ostvarivši rezultat od 155 bodova.

Ovaj uređaj je također osvojio i visoko mjesto u čitljivosti zaslona na suncu, samo bod niže od Pixela 8. U svakodnevnim uvjetima golom oku tu je razliku gotovo nemoguće primijetiti. Ipak, s deklariranih 2600 nita pozadinskog osvjetljenja, Samsung Galaxy S24 Ultra očito postiže bolje rezultate u čitljivosti na vanjskom svjetlu od mnogih drugih koji se diče brojkom od preko 3000 pa čak i 4000 nita. Ovo je zapravo samo još jedan u nizu dokaza da broj nita nije nužno presudan za čitljivost zaslona na suncu, o čemu smo pisali u ovom članku.

DXOMARK također spominje i refleksiju koja je smanjena za čak 75%, što je zasluga novog Gorilla Glass Armor zaštitnog sloja. Naime, u konkretnom slučaju, korisnik ne mora tražiti hlad ili sjenu kako bi komotno pročitao tekst ili pregledao sadržaj, što je inače čest slučaj kod mnogih uređaja.

S druge strane, izvjesna mana ovog Samsungovog zaslona manifestira se u nekonzistentnosti u ostalim uvjetima. Tako je, primjerice, pozadinsko osvjetljenje u automatskom načinu ostalo previsoko u slučaju gledanja vida u mračnijoj prostoriji.

Bilo kako bilo, imamo novog pobjednika kad je prikaz na zaslonima u pitanju, no isto tako je pitanje vremena kad će se i ostali proizvođači približiti ovim vrijednostima pa čak ih prestići. Na kraju krajeva, sam Samsung većini njih isporučuje panele, stoga se sada sve svodi na igru mačke i miša u domeni softvera koji kontrolira rad zaslona.