Apple Biznis

Apple još jednom oborio rekord. Prihodi su u zadnjem kvartalu dosegli 119 milijardi dolara

Apple je u svom najnovijem financijskom izvještaju koji se odnosi na posljednji fiskalni kvartal iznio statističke podatke, iz kojih je vidljivo da je zaključno s tim razdobljem ostvario prihode od rekordnih 119,6 milijardi dolara. Prihodi su porasli za 2% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, dok je dobit istovremeno porasla za čak 13%, navodi se u izvještaju.

iPhone tako ostaje najveći prodajni adut kompanije iz Cupertina, čije su isporuke  rezultirale sa 69,7 milijardi dolara prihoda, dok je sektor usluga (Apple TV, iCloud i App Store) ostvario prihod od 23,1 milijarde.

Wearables, odnosno satovi i slušalice, zajedno s ostalim pratećim drangulijama, ostvarile su prihod 11,9 milijardi dolara, doke se prodaja Mac računala zadržala na ne toliko bajnih 7,8 milijardi u usporedbi s ostalim proizvodima.

Prodaja iPada je ostvarila prihode od sedam milijardi dolara, što predstavlja primjetan pad od čak 25% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, kad je iznosila 9,4 milijarde. Naime, Apple tijekom 2023. nije predstavio nijedan novi iPad, što je svakako glavni razlog ovakvog pada, no za očekivati je da nakon zatišja dolazi bura, stoga možemo očekivati da će tijekom ove godine uslijediti plimni val ovih uređaja.

Najveće Appleovo tržište ostaje Amerika, s ukupno 50,4 milijarde dolara prihoda, a slijedi Europa s 30,4 milijarde. Ne treba zanemariti ni Kinu koja je Appleu osigurala 20,8 milijardi dolara prihoda, no ta cifra bi se u narednom razdoblju mogla smanjiti, i to zahvaljujući ponovnom rastu kineskih proizvođača kao što su Huawei i Honor.

Apple