Android

Samsung i Qualcomm potpisali višegodišnji ugovor o isporuci Snapdragon procesora

Qualcomm je jučer objavio financijske rezultate za posljednji fiskalni kvartal, iz kojeg je bilo vidljivo da velik dio zasluga za ostvarene profite može zahvaliti ugovorima sa Samsungom i Appleom. Kompaniji iz Cupertina, doduše, prodaje 5G modeme, i tako će ostati do 2027. godine, kad bi ova napokon trebala razviti svoje.

Međutim, kad je Samsung u pitanju, Qualcomm mu isporučuje svoje Snapdragon čipove za top modele mobitela, kao što je slučaj s najnovijim Galaxy S24 Ultra, dok manja dva koriste Samsungov in-house Exynos 2400.

Povezano: Samsung Galaxy S24, Galaxy S24+ i Galaxy S24 Ultra - prvi dojmovi

Iako inicijalni testovi pokazuju minorne ili čak nikakve razlike u performansama između ovih dvaju procesora, Samsung ne odustaje od Qualcommovih čipova za najskuplje uređaje, i tako će ostati još nekoliko godina, barem ako je suditi prema upravo pristiglim informacijama koje navode potpisivanje višegodišnjeg ugovora. Štoviše, zbog posebnih odnosa s američkim regulatorom, čak i manji Samsungovi modeli koriste Qualcommove čipove, stoga ni ne čudi nastavak suradnje po ovom pitanju.

Ono što je možda važnije od samog modela procesora, jest nova komora za hlađenje na novom Galaxyju S24 Ultra kojeg upravo testiramo. Tako ćemo se za nekoliko dana iz prve ruke uvjeriti u tvrdnje o većoj otpornosti na zagrijavanje, odnosno odgađanje throttlinga u trenucima najveće opterećenosti.