Android

Samsung Galaxy S24 Ultra – svi trenutno poznati detalji

Samsung Galaxy S24 serija bi prema mnogim glasinama trebala službeno biti predstavljena krajem siječnja sljedeće godine, dakle kroz neka tri mjeseca. Kako se ovaj termin približava, sve je više špekulacija i navodno procurjelih informacija, a u ovom tekstu donosimo sve do sada poznate detalje. Imajte na umu da se radi o neslužbenim informacijama, stoga ih treba uzeti s rezervom.

Sukladno višegodišnjoj tradiciji, na sljedećem Unpacked eventu možemo očekivati predstavljanje triju modela: Samsung Galaxy S24, Samsung Galaxy S24 Plus i Samsung Galaxy S24 Ultra. S obzirom da je Ultra model u pravilu najpopularniji, o njemu je najviše glasina i dostupno, te se u ovom tekstu bavimo njime.

Dizajn, kućište i zaslon

Samsung Galaxy S24 Ultra bi trebao izgledati otprilike isto kao i prethodna dva modela – Galaxy S22 Ultra i Galaxy S23 Ultra. Dakle izrazito četvrtastog oblika, razlog kojemu je utor za dobro nam poznatu S-Pen olovku, po čemu su ovi Samsungovi uređaji jedinstveni na tržištu. Ono što bi se pak trebalo promijeniti je zamjena aluminijskog kućišta titanskim, odnosno nekom njegovom legurom, po uzoru na novu Appleovu filozofiju. Međutim, vidjeli smo da iPhone 15 upravo zbog titana ima problema s pucanjem stakla, stoga se nadamo da će Samsung u ovom konkretnom slučaju nešto naučiti iz Appleovih pogrešaka.

Ravni zaslon?

Zaslon bi trebao zadržati iste dimenzije kao prethodnik, no prema nekim izvorima, ovoga puta ne bi trebao biti zakrivljen, već potpuno ravan. Naime, tijekom proteklih 7 godina mnogi proizvođači Androida su forsirali zakrivljeni zaslon na rubovima zbog imperativa dizajna, no pokazalo se da su takvi zasloni često manje ergonomski, a i objektivno više izloženi oštećenjima. Nije Apple bez razloga ignorirao ovaj trend, a kako se na ključnim tržištima (američko i kinesko) iPhone počeo bolje prodavati od Androida općenito, možda je eventualna odluka o povratku ravnog zaslona jedna od naučenih lekcija.

Procesor i memorija

Samsung Galaxy S24 Ultra trebao na sva tržišta doći sa Snapdragon 8 Gen 3 procesorom, baš kao što je slučaj bio s prethodnikom – Galaxy S23 Ultra, dok bi ostala dva modela na europskom tržištu trebala koristiti jednako nov Samsung Exynos 2400. Ovdje treba istaknuti da su glasine o procesoru najjačeg modela do sada bile prilično proturječne, tako da ne možemo biti sigurni da će i Ultra dobiti Snapdragon na svim tržištima.

Što se memorije tiče, Samsung Galaxy S24 Ultra bi trebao doći u varijantama s 8 i 12 GB RAM-a, dok bi spremišna memorija također trebala slijediti logiku prethodnika, odnosno biti ponuđena u 256 GB, 512 GB i 1TB varijantama. Postoje špekulacije da je u planu i 2 TB model, no takva mogućnost je malo vjerojatna. Čak i ako se ostvari, možda bude ograničena na određena tržišta.

Kamera

Samsung Galaxy S24 Ultra bi trebao donijet četiri kamere kao i prethodnik, a najveća promjena se očekuje u onoj s periskopom, koja je u prethodne tri generacije omogućavala 10x optičko povećanje. Na razočarenje mnogih, glasine sugeriraju da je Samsung u novoj Ultri odustao od ovog rješenja, te bi optički zoom mogao smanjiti na 5x. Ipak, ovo ne znači nužno drastičan pad kvalitete zumiranih fotografija, budući da bi 100x hibridni zoom i dalje bio dostupan, s većim ili manjim odstupanjima u odnosu na ono što smo dosad iskusili.

Glavni razlog da se zbog ovoga ne sekirate je novi senzor. Naime, na S23 Ultra periskopska leća za 10x optički zoom je bila ugrađena u kameru s 10 MP senzorom, dok bi na S24 Ultra njega trebao zamijeniti 48 MP. Znamo da povećanje megapiksela danas nominalno ne znači puno, no imajući u vidu pixel-binning tehnologiju koja će i ovdje zasigurno biti primijenjena, ipak možemo računati na dovoljnu količinu detalja, koji će eventualno kompenzirati gubitak kvalitete zbog smanjivanja samog stupnja povećanja. Još jedna prednost nove kamere bi trebala biti i uglađeniji video u 4K rezoluciji pri 60 fps.

Detalji o kameri Samsunga Galaxy S24 Ultra koji su nedavno procurili:

  • 200 MP primarna s 1/1.3″ senzorom i 0.6μm veličinom piksela
  • 12 MP ultra-širokokutna kamera s IMX564 1/2.55″ senzorom i 1.4μm veličinom piksela
  • 10 MP telefoto kamera (3x optički zoom) s IMX754+ 1/3.52″ senzorom i 1.12μm veličinom piksela
  • 48-megapixel periskop telefoto kamera s 5x optičkim povećanjem opremljena GMU senzorom, veličine 1/2.25″ i 0.8μm veličinom piksela. Konačni otvor blende na ovoj kameri bi trebao iznositi f/3.2