Android

Google uskoro kreće sa skeniranjem apk datoteka prije instalacije

Android Play Store ne uživa baš najbolju reputaciju kad je sigurnost u pitanju, budući da se kroz njega često znaju provući maliciozne aplikacije i ostale štetočine. Ipak, Google konstantno radi na poboljšanjima. S druge strane, sama priroda Androida kao operativnog sustava dopušta i tzv. Sideloading, dakle instalaciju aplikacija koje nisu sadržane i koliko-toliko provjerene od strane Play Storea, što predstavlja dodatni rizik za vaš uređaj. Kako bi povećao razinu sigurnosti za sideloadane aplikacije, Google će uskoro uvesti njihovo dodatno skeniranje.

I sada prilikom instalacije apk datoteka dobijete upozorenje da ona može naštetiti vašem uređaju, no na vama je odluka hoćete li nastaviti ili ne. Kad ju jednom instalirate, priča je gotova. Stvari ne moraju, ali mogu poći po zlu.

Povezano: Kako doznati špijunira li vas netko putem mobitela? Ovo su najčešći znakovi upozorenja

Kako bi doskočio potencijalnim dodatnim problemima s kojima se susreću korisnici koji sideloadaju aplikacije, novi Play Protect će ponuditi dodatno skeniranje takvih aplikacija prije nego završite instalaciju. Ovaj sustav će vršiti provjeru koda aplikacije u stvarnom vremenu i upozoriti vas ukoliko naiđe na sumnjive detalje. Kad je skeniranje završeno, Play Protect će vam javiti je li aplikacija sigurna za nastavak ili ne.

Eksperimentalni program uskoro kreće u Indiji, a Google obećava da će u svim regijama biti dostupan kroz nekoliko mjeseci.

Povezano: Zašto se mobitel pregrijava? Ovo je šest najčešćih razloga

Via