Top teme

Kako doznati špijunira li vas netko putem mobitela? Ovo su najčešći znakovi upozorenja

Postoji mnogo načina za uhođenje ili špijuniranje preko mobitela. Ako vas netko iz bilo kojeg razloga želi uhoditi, to može učiniti na nekoliko različitih, pa čak i primitivnih načina. Primjerice, u automobil vam može sakriti neki stari mobitel s GPS-om i pratiti vaše kretanje preko najobičnijeg dijeljenja lokacije putem npr. Googela ili čak WhatsAppa.

Načini špijuniranja putem mobitela

Ako špijun pak želi prijeći na višu razinu, odnosno uhoditi vas i dok niste u autu, odnosno pratiti vas u stopu gdje god se kretali, morat će posegnuti za malo sofisticiranijim metodama. Primjerice, ako ste nekim slučajem nezaključan mobitel ostavili na stolu dok ste išli piškiti, ili ako špijun zna vaš pristupni kod, u svega minutu ili dvije može vam na mobitel instalirati aplikaciju za praćenje. I ne samo za praćenje. Takve aplikacije, ovisno o stupnju sofisticiranosti, imaju i mogućnost uključivanja mikrofona, tako da vas kasnije može čuti što pričate, neovisno o tome radi li se o telefonskom razgovoru ili konverzaciji s uživo dok vam je mobitel na stolu.

Isto tako postoje i aplikacije koje mogu uključiti kameru mobitela, a da toga uopće niste svjesni. Stoga, onaj tko vas uhodi, u mnogim trenucima može imati i vizualne detalje iz vašeg života. Ipak, ako povremeno pogledate postavke svog uređaja i nađete sumnjivu aplikaciju, jednostavno ju izbrišite i špijun u trenutku ostaje bez svojih alata za svoje prljave namjere. Međutim, jasno je da većina korisnika niti ne zna koje su sve aplikacije instalirali, a za pola njih nakon nekog vremena vjerojatno ni ne znaju čemu služe. Ako spadate u tu skupinu, odlična se meta nekoga tko vas želi uhoditi.

Špijunski softver u pravilu nesvjesno instalirate sami

Treba istaknuti da ni ovakve aplikacije nisu svemoguće, a pogotovo ne onakve kakvima su prikazane u Netflix seriji „You“. Međutim ne možemo reći da nešto slično nije neizvedivo u stvarnom životu. Aplikacije za tu svrhu inače postoje u vidu malwarea i spywarea, te su daleko sofisticiranije. Također, na vaš mobitel ih neće instalirati špijun osobno, već vi sami, kada posjećujete sumnjive stranice i klikate na sumnjive linkove. U tom slučaju, spyware se instalira u pozadini, dakle vi taj proces ne vidite. Dozvole koje dobije zapravo su sastavni dio neke druge aplikacije koju ste preuzeli. Primjerice, ukoliko nasjednete na neki od „čistača“ virusa ili nagradnu igru, te takvu aplikaciju instalirate, i date joj sve dozvole koje traži, vrlo je vjerojatno da instalirali malware ili spyware.

Najčešći načini špijuniranja putem mobitela

Isto tako, ne mora se nužno raditi o čistačima virusa i malwarea, već i nekim trivijalnim aplikacijama. Ako aplikacija za chat ili neka društvena mreža prilikom instalacije traži dozvolu za pristup lokaciji ili mikrofonu, normalno je da ćete joj to dopustiti. Međutim, ako takvu dozvolu traži npr. neki alternativni launcher, svjetiljka ili mjerač razdaljine, prilično je izvjesno da se radi o alatu opasnih namjera, o čemu smo već nebrojeno puta pisali.

Treba reći da većina sofisticiranih spyware aplikacija nisu tu da prate kuda se krećete ili koju vrstu pornografije pretražujete. Njihova je svrha u pravilu da o vama prikupi što više osobnih podataka koje kasnije prodaju trećim stranama, koje ih uglavnom koriste u marketinška svrhe. Svakako postoji dio njih koje se mogu klasificirati kao ransomware, odnosno ucjenjivačke. One pod prijetnjama, koje su često i lažne, od vas traže određenu uplatu kako u javnost navodno ne bi pustili neke vaše osobne podatke fotografije i sl. jasno, postoje i one koje su kreirane za krađu identiteta i bankovnih računa, ali takve u pravilu brzo budu pronađene i eliminirane.

Kako prepoznati da vas netko preko mobitela uhodi ili špijunira?

Bilo da se radi o bilo kojem primitivnom ili sofisticiranom načinu špijuniranja, svi imaju jedan zajednički nazivnik. Naime, u bilo kojem od navedenih slučajeva, vaš će uređaj pokazivati određene obrasce ponašanja. Možda će biti potrebno neko vrijeme da ih uočite, a kako bismo vam u tome pomogli, u nastavku donosimo nekoliko najčešćih znakova upozorenja da bi vaš mobitel mogao biti naprava za praćenje, odnosno da vas netko ili nešto preko njega uhodi ili špijunira.

Neobično pražnjenje baterije

Ukoliko primijetite da se baterija vašeg mobitela neuobičajeno brzo prazni, a može imati i „skokove“ u ciklusu pražnjenja, razlog tome su pozadinski procesi, koji zbog svoje prirode često moraju biti intenzivni. Dakle, ukoliko se uzorak pražnjenja baterije naglo promijenio u odnosu na vaš uobičajeni, vrlo je vjerojatno da na uređaju imate neku vrstu aktivnosti koja od vas prikuplja podatke, a u nekim slučajevima vas prati ili špijunira. Ovo posebice vrijedi u slučaju da se baterija neobjašnjivo prazni dok je mobitel u stanju mirovanja.

Pojava neobičnih aplikacija i čudno ponašanje uobičajenih

Ako na mobitelu imate više od 20 ili 30 instaliranih aplikacija, malo je vjerojatno da ćete primijetiti neku koju niste sami odabrali. Ako ih pak primijetite, odmah ih izbrišite. U suprotnom, postoji vjerojatnost da će ih odati njihovo ponašanje. Takve aplikacije često znaju imitirati obavijesti drugih aplikacija, kao npr. Google Chrome, ukoliko ste nekoj od web stranica prethodno dopustili da vam šalje obavijesti.

U slučaju da su takve obavijesti nešto na što ste navikli, moguće je da klikanjem na nju nehotice aktivirate neku od špijunskih mogućnosti skrivene aplikacije. Upravo zato bi bilo mudro izbjegavati obavijesti koje mnoge web stranice nude, a ako ih baš želite koristiti, svakako dodatno pripazite.

Kad je neobično ponašanje aplikacija u pitanju, zna se dogoditi da se počnu smrzavati ili neobjašnjivo rušiti. U slučaju da je to češće nego inače, postoji šansa da na uređaju imate instaliran malware, koji ujedno može biti i spyware, tj. da vas uhodi ili špijunira.

Neobično povećanje potrošnje podatkovnog prometa

Neovisno o tome radi li se o WiFi-u, ili mobilnim podacima koje ste zakupili od svog mobilnog operatera, neobično povećanje podatkovne potrošnje upućuje na mnoge sumnjive aktivnosti. Čak i u primitivnim slučajevima, npr. ako vam je netko skrivećki instalirao aplikaciju za praćenje lokacije, porast potrošnje podataka svakako bi ste trebali primijetiti.

U slučaju da se radi o sofisticiranijim spyware aplikacijama, također može doći do nepravilnih uzoraka u potrošnji podatkovnog prometa. Iz ovog razloga je važno da provjeravate promet, ne samo mobilnih podataka, već i onih na WiFi mreži.

Za ovakve slučajeve postoji cijeli niz widgeta koji na početnom zaslonu mogu prikazati potrošnju u stvarnom vremenu. Ipak, i kod njih morate pripaziti, posebice na dozvole koje traže prilikom instalacije, kako ne biste instalirali još neku spyware aplikaciju. I ovdje sad imamo priliku utvrditi znanje iz prethodnog paragrafa. Ako aplikacija/widget za praćenje potrošnje prometa traži dozvolu za pristup mobilnim podacima i WiFi mreži, to je sasvim normalno, jer u suprotnom neće raditi. Međutim, ukoliko traži dozvolu za pristup lokaciji, kameri, mikrofonu i/ili telefonskim pozivima, očito je da joj je primarna svrha sasvim drukčija od deklarirane.

Na kraju ovog dijela možda i najvažnija stavka. Ako primijetite da uređaj šalje i prima veću količinu podataka dok je u stand-by načinu, odnosno ako samo leži na stolu, vrlo je moguće da na server špijunske aplikacije upravo tada šalje vaše podatke. Naravno, može se raditi i bilo kojoj drugoj aktivnost najobičnijeg malwarea, no i to je znak da nešto morate poduzeti.

Neobični šumovi i jeka za vrijeme telefonskog razgovora

Istini za volju, ovo je čest slučaj i kad nitko ne prisluškuje vaše pozive, što možete zahvaliti kvaliteti signala vašeg operatera na konkretnoj lokaciji. Jeku isto tako ponekad možete čuti i ako razgovarate s agentima bilo koje službe za korisnike, s obzirom da se ti razgovori snimaju. Međutim, ako neobične šumove i jeku čujete i dok razgovarate sa ostalima, velika je mogućnost da netko prisluškuje vaš razgovor.

Povezano: Američke tajne službe priznale da putem mobitela i interneta nadziru vlastite građane. A što je s nama ostalima?

Naravno, policija vas po nalogu suda može i ima pravo prisluškivati, a u slučaju bivše njemačke kancelarke Angele Merkel vidjeli smo da i američka NSA ima praktički iste mogućnosti, i to bez sudskog naloga. Ali ne brinite, ukoliko niste politički izložena osoba, član obitelji Soprano ili Pablo Escobar, mala je vjerojatnost da će vas CIA, SOA, UDBA ili KGB uhoditi.  

Ako se smatrate nevažnim policiji i bjelosvjetskim tajnim službama, a čujete jeku i šum u mobitelu, postoji izvjesna šansa da vas prisluškuje netko manje moćan, ali ipak u stanju da vam instalira spyware na mobitel.

Neobične tekstualne poruke

Ovo ne bi trebalo biti teško primijetiti. Ako vam tekstualnu poruku šalje netko tko nije u vašim kontaktima, a njezin sadržaj od vas traži neku radnju (klikanje na link, spremanje e-mail adrese ili kontakta, odgovor na poruku i sl.), a vi nešto od toga i učinite, čestitamo! Upravo ste se kompromitirali, odnosno izložili cijelom spektru zloćudnog softvera koji samo čeka da u neku od postojećih aplikacija na vašem uređaju počnete tipkati pin kreditne kartice, lozinku za pristup nekom servisu ili bilo koji drugi osjetljiv podatak, a vrlo je moguće da će vam instalirati i špijunski softver.

Povećana ili neobjašnjiva zauzetost spremišne memorije

Ovo je čest indikator da vam se na mobitelu nakupilo previše smeća. Od cache datoteka, nepotrebnih screenshotova, raznih fragmenata deinstaliranih aplikacija i sl. U slučaju da o navedenom vodite računa, ali u nekom trenutku primijetite da se spremišna memorija neobjašnjivo puni, također postoji šansa da imate instaliranu neku od malware ili špijunskih aplikacija. Naime, ovakav softver za svoje prljave rabote često koristi veliku količinu memorije, pa se vaših 256 GB od trenutka kupnje uređaja vrlo brzo može pretvoriti u 50-60 GB, a da niste snimili nijedan 4K video. Ako ovaj problem istražujete putem klasičnih File explorera, imajte na umu da oni takve podatke neće detektirati. Može ih eventualno prikazati na način da nemate pojma o čemu se radi, ali ih ne smijete brisati jer realno mogu biti sastavni dio neke drug aplikacije.

Pregrijavanje

Iako već postoji cijeli članak o pregrijavanju mobitela i najčešćim uzrocima ove pojave, svakako bi trebalo još jednom istaknuti da je i ono validan indikator da ne uređaju imate instaliran zloćudni softver, koji usput može biti i špijunski. Ako je pregrijavanje često i intenzivno, to je zapravo najbolji indikator da špijunki softver u vašem mobitelu radi punom parom. Naravno, u slučaju da u to posumnjate, pokušajte eliminirati sve ostale uzroke pregrijavanja, kako biste bili sigurni.

Neočekivano resetiranje mobitela

Preporuka proizvođača je da se pametni telefoni resetiraju barem jednom tjedno. Ovdje ne mislimo na hard ili factory reset, odnosno vraćanje na tvorničke postavke, već jednostavno „ponovno pokretanje“. Ono je korisno jer isto tako često zna riješiti probleme s aplikacijama, npr. kad se zamrznu ili ne žele ispravno raditi.

Nekad se mobitel zna resetirati i sam od sebe. Ova pojava nije česta, ali zna biti uzrokovana nekom bugovitom aplikacijom. Ukoliko tu i takvu aplikaciju odstranite ili nadogradite, problem je u pravilu riješen.

Međutim, ako primijetite da se mobitel sam od sebe resetira jednom ili više puta dnevno, to je dobar znak da imate posla sa zloćudnim softverom koji može sadržavati i špijunske alate.

Kako se zaštititi od špijuniranja putem mobitela?

Ovo je realno pitanje za milijun eura. Vidjeli smo da se od CIA-e ne možete skriti, pa čak ni od naše SOA-e, no ako se ne bavite sumnjivim poslovima, od tih agencija ne morate strahovati.

U ovom, kao i u bilo kojem drugom slučaju rješavanja problema s malwareom, možemo savjetovati isto. Korištenje pouzdanih alata za čišćenje zloćudnog softvera, dakle onih s najboljim ocjenama i najvećim brojem preuzimanja.

Isto tako je od velike važnosti da pazite koje stranice posjećujete i kakve linkove klikate, jer bolje spriječiti, nego liječiti.

Na koncu, ni najbolje aplikacije za čišćenje malwarea, virusa, crvi i ostale živine nisu svemoguće, što znači da i njima nešto može promaknuti. Dakle, ako i nakon čišćenja primijetite iste aktivnosti na vašem uređaju, preostaje vam jedino vraćanje na tvorničke postavke. Ovdje još jednom napominjem da u ovom slučaju nije pametno raditi backup i kasnije ga vraćati, upravo iz razloga što on zna pokupiti i zloćudni softver pa će vam na kasnije samo vratiti. Dakle, džabe ste krečili.

Pod pretpostavkom da imate uključenu sinkronizaciju kontakta, kalendara, fotografija i ostalih esencijalnih podataka putem Googlea ili nekog drugog pouzdanog servisa (Microsoft, Apple…), najpametnije je uređaj, nakon vraćanja na tvorničke postavke, postaviti kao novi, a aplikacije koje koristite instalirati ručno. To je objektivno najsigurniji način da se zaštitite od špijunskog, ali i općenito od bilo kakvog zloćudnog softvera.