Samsung Galaxy S8 Plus ili Samsung Galaxy Note 8: kojeg odabrati? [Usporedba]

Ova usporedba bi se ukratko mogla svesti na – kupite Galaxy S8 Plus, osim ako vam je baš potrebna olovčica. Ali kako u životu nije sve crno-bijelo, odlučili smo se malo dublje proanalizirati razlike između ova dva uređaja i time pomoći onima koji se dvoume.

Oba uređaja spadaju u Samsunogvu top klasu smartfona, dakle predstavljaju dva najbolja, a slijedom toga i najskuplja modela iz ponude. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti uglavnom na razlike, a ako želite detaljnije informacije o njima, svakako pročitajte zasebne recenzije: Samsung Galaxy Note 8 i Samsung Galaxy S8 Plus. Također, ako u obzir uzimate fizički manji uređaj, bacite oko i na Samsung Galaxy S8.

Isto tako, u formulu treba ubaciti i financije, budući da je razlika u cijeni između S i Note serije nikad nije bila veća.

Galaxy S8
Galaxy Note 8

159,5 x 73,4 x 8,1 mm
162,5 x 74,8 x 8,6 mm

173 grama
195 grama

Zaslon 6,2”
Zaslon 6,3”

Exynos 8895
Exynos 8895

4 GB RAM-a
6 GB RAM-a

Baterija 3500 mAh
Baterija 3300 mAh

Kamera 2 MP f/1.7 4K OIS
Kamera 2x 12 MP, f/1.7 i f/2,4, 4K, 2x OIS

Cijena oko 6000 kn
Cijena 7500 kn

Dizajn, kućište i rukovanje

Ovdje nema puno mudrosti. I jedan i drugi uređaj slijede iste dizajnerske trendove s novim univisium formatom zaslona u 18:9 omjeru i dodatno smanjuju okvir oko njega. Razlika je u tome što je Note ima za 0,1 inč dulju dijagonalu, ali zbog zaobljenih kutova S8 Plus izgleda manji nego što uistinu je. To ga čini i donekle ergonomičnijim, iako je ergonomija stavka o kojoj je u ovom gabaritnom razredu teško govoriti. Kupci ovih i ovakvih uređaja svjesni su toga i zato u startu spremni na korištenje objema rukama.

Onaj dio gdje Note dodatno gubi na ovom polju je još nezgodniji položaj čitača otisaka prstiju. Osim toga što je sada smješten pored dvostruke kamere, dakle još je više odmaknut od sredine, sada je i na višoj poziciji, što ga čini još teže dohvatljivim.

Note je četvrtastiji oblik morao poprimiti i zbog mjesta za S Pen olovku, a ona je ta zbog koje je vrijedno žrtvovati tako malu razliku u ergonomiji. Uostalom, korisnici Notea su uvijek znali da je to uređaj koji ne nudi kompromise.

Zakrivljeni rubni zasloni kod oba uređaja predstavljaju rizik od oštećenja veći nego što je to slučaj kod ostalih uređaja. Ništa manje nisu osjetljive ne poleđine izrađene od stakla, koje su ujedno i magnet za tragove prstiju, osim u slučaju modela svjetlijh boja, kao što je ovdje slučaj sa sivim S8 Plus.

Zaslon

Ovdje nema puno mudrosti. Oba uređaja dolaze sa Super AMOLED zaslonima, i kao takvi su superiorni svim ostalima. U međuvremenu su se ostvarile i prognoze o Appleovom prelasku na AMOLED, pa tako i iPhone X koristi upravo ovu Samsungovu tehnologiju, a to dovoljno govori samo za sebe i daje dodatnu potvrdu superiornosti ove tehnologije.

Kojeg god od ova dva uređaja da kupite, ne možete pogriješiti kad je zaslon u pitanju, odnosno njegova kvaliteta prikaza. O oba slučaja dobit ćete najbolje što tržište nudi, a kakav će se po tom pitanju pokazati iPhone X, za sada je teško predvidjeti. U svakom slučaju malo je vjerojatno da je Samsung Appleu prodao bolje zaslone nego što koristi za svoje proizvode, tako da najviše što treba očekivati je jednaka kvaliteta.

Hardver i performanse

Oba uređaja pogonjena su Exynos 8895 procesorom, ali u kombinaciji s različitim količinama radne memorije. S8 Plus raspolaže sa «samo» 4, a Note 8 sa 6 GB. Kad je RAM u pitanju, kod Androida uvijek vrijedi pravilo više je bolje, no oko toga se ne biste trebali zabrinjavati, jer će i 4 GB zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih korisnika. Ova dva GB viška u Noteu nisu na odmet, ali ne trebate očekivati da će uređaj zbog toga biti brži.

Oba uređaja se sa svim aplikacijama nose junački i praktički nikakva razlika u performansama oku nije vidljiva. S druge strane, svakako je bolje da je Note opremljen većom količinom RAM-a zbog posebnosti S Pens softvera, koji mora biti dostupan u svakom trenutku.

Softver

Ovdje stvari već postaju zanimljivije. S Pen sustav čini glavninu softverske razlike između ova dva uređaja. Za detalje o uzimanju bilješki i ostalih radnji vezanih uz olovku, pogledajte recenziju Note 8, a ovdje ćemo samo napomenuti da ako ne mislite koristiti olovku, S8 Plus je za vas svakako logičniji izbor. Oni koji su od olovke u prijašnjim modelima izvlačili maksimum, znat će ju cijenit i na ovom.

Postoji još jedna manja softverska razlika, a to je mogućnost uparivanja Multi-window aplikacija na Noteu. Iako i na S8 Plus možete koristiti Muli-window, na Noteu 8 je moguće kreirati prečice koje će lansirati dvije uparene aplikacije istovremeno. Ova funkcija je za sada prednost Notea, no postoji mogućnost da ju Samsung u nekoj budućoj nadogradnji omogući i u S8 dvojcu.

Kamera

Zadnja, ali nimalo nevažna stavka u razlikama. Kao što je poznato, Note 8 raspolaže s dvije kamere, od kojih je jedna uskokutna, a postiže optičko 2x optičko povećanje bez gubitaka u kvaliteti. Pandan kameri iPhonea 7 Plus, ali (teoretski) bolje od one na OnePlusu 5, gdje optičko povećanje ide do 1,6x, dok se ostatak nadoknađuje softverski.

Bitno je napomenuti da su kod Notea obje stražnje kamere optički stabilizirane, što do sada nismo imali prilike vidjeti. To znači da će i zumirani video biti mirniji, odnosno stabilniji, te u konačnici kvalitetniji.

Ipak, u izravnoj usporedbi optičkog povećanja na Noteu 8 i softverskog na S8 Plus, nismo uspjeli zamijetiti veću razliku u kvaliteti ovih dviju sustava. Naravno, to je moguće tek kad priložene fotografije preuzmete na računalo i maksimalno ih povećate do sitnijih detalja (naljepnice Rubikovih kocaka). Također, mala razlika je vidljiva u videu snimljenim Noteom 8, i to u dijelu gdje je prisutno optičko povećanje.

Jasno, Note 8 nudi i igranje portretima, budući da mu dvostruka kamera omogućuje zamućivanje pozadine, odnosno postizanje bokeh efekta.

 

Baterija

S8 Plus raspolaže s 3500 mAh, a Note 8 3300. Ovo je prvi put da baterija Notea ima manji kapacitet od S serije, što Samsung može pravdati na 100 načina, ali svima je jasno da je to bio onaj dodatni faktor sigurnosti zbog stigme prošlogodišnjeg modela koju.

No ipak, primjetne razlike u autonomiji nema, a oba modela raspolažu sustavom brzog i brzog bežičnog punjenja. Na originalnom brzom punjaču, obojici treba oko sat i pol da bateriju napune od 0 do 100% kapaciteta.

Zaključak

Ako ste tražili pobjednika, žao nam je. U ovoj priči ga nema. Oba uređaja su podjednako dobra i kvalitetno izrađena, a kojeg ćete odabrati, ovisi o vašim potrebama, ali i cijeni koju ste spremni platiti. S8 Plus je malčice manji, malo lakši za rukovanje i jeftiniji, dok je objektivna prednost Notea 8 S Pen olovka i za nijansu bolja kamera. 6 GB RAM-a je također izvjesna prednost, ali daleko od presudne.

U vrijeme nastanka ovog teksta, cijena Galaxyja S8 Plus u hrvatskim trgovinama vrtjela se oko 6000 kuna, a u nekima ga je moguće nabaviti i za manje. S druge strane, najniža cijena Notea 8 koju smo pronašli iznosi 7500 kuna.

Dakle, razlika uopće nije mala, ali u obzir treba uzeti i faktor vremena, budući da je Note 8 tek izašao, dok je S8 Plus u prodaji već pola godine. Isto tako pogledajte i ponude vaših operatera. Znamo da ni one nisu bajne otkako su svi uveli «opcije uređaj», kojima ih zapravo otplaćujete pored toga što plaćate tarifu. Tek nakon svih prikupljenih podataka, uzmite digitron i računajte najisplativiju opciju, a ako kupujete kod operatera, ne dajte se navući na skuplje tarife ako ih zaista nećete koristiti, tj. potrošiti minute i gigabajte iz paketa.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]