Samsung Galaxy Z Fold 3 5G donosi novu generaciju savitljivog zaslona, Sanpdragon 888, IPX8 certifikat i još mnogo toga

Kao što se i očekivalo, Samsung je danas na Unpacked eventu predstavio treću generaciju savitljivih mobitela, a među njima svakako je najzanimljiviji – Samsung Galaxy Z Fold 3 5G – izravno nasljednika lanjskog modela Galaxy Z Fold 2.

Novi Fold na prvi pogled podsjeća na prethodnika, no ako malo zadržite pogled, uočit ćete ne baš male razlike. Vidljivo je da se poradilo na dizajnu, a prvo što u oko upada je drukčiji modul kamere.

No, krenimo redom. Samsung Galaxy Z Fold 3 5G donosi dva zaslona. Primarni je onaj unutarnji, dakle savitljivi Dynamic AMOLED 2X, koji se u rasklopljenom stanju proteže na 7,2 inča dijagonale i rezolucije 2208 x 1768 točaka, što daje gustoću od 374 ppi.

Tu je i adaptivna stopa osvježavanja od 120 Hz, a ono što je najzanimljivije kod ovog zaslona je to što nema rupicu za selfie kameru. Naime, ona se sada nalazi ispod zaslona, odnosno ugrađena je u njega, a to je tehnologija koju smo čekali godinama. Radi se o kameri sa senzorom od 4MP te pokriva kut od 80 stupnjeva. Ukoliko vam se ovo ne čini dovoljnim, na raspolaganju je još jedna selfie kamera, i to ona iznad vanjskog zaslona, a njezina je rezolucija 10 MP.

Ovdje svakako treba istaknuti da se radi o trećoj generaciji savitljivih zaslona koji nisu ni blizu prvoj. Naime, sada je daleko otporniji na grebanje i nije više toliko osjetljiv na prašinu. Štoviše, Galaxy Z Fold 3 dolazi i s IPX8 certifikatom otpornosti na vodu i prašinu, što znači da ga nećete morati čuvati kako mimozu, što je bio slučaj s prvom generacijom, a djelomično i drugom.

Vanjski zaslon se proteže od skoro ruba do ruba i u dijagonali mjeri 6,2 inča i također je izrađen u Dynamic AMOLED 2X tehnologiji. Njegova rezolucija iznosi 2268 x 832 točke, što na spomenutoj dijagonali daje gustoću od 387 ppi. Ipak, ovdje nije korištena 120 Hz stopa osvježavanja, već standardna 60 Hz, no to je i razumljivo jer se radi o sekundarnom zaslonu.

Kod zaslona svakako treba napomenuti da podržava S Pen olovku. Ovo nije neka novost jer smo vidjeli da i S21 Ultra ima iste karakteristike, ali je svakako zanimljivo da je Samsung ovu podršku uspio implementirati i na savitljivi zaslon, koji se tehnološki prilično razlikuje od klasičnog. Nadalje, osim uobičajene S Pen olovke, u ponudi će biti i njezina Pro verzija. Prva je duga 132,1 mm i ne podržava Bluetooth, dok se Pro verzija rastegla na 137,64 mm i donosi Bluetooth podršku. Pored duljine, narasla je i u širinu, tako da će ju biti daleko lakše koristiti nego običnu, odnosno bit će ergonomičnija.

Nažalost, u ovakvo kućište nije bilo moguće ugurati još i prostor za olovku, tako da vam je na r raspolaganju jedino posebna futrola koja, uz to što štiti uređaj od oštećenja, sadrži i utor za olovku kako ju ne biste izgubili.

Što se procesora tiče, Galaxy Z Fold 3 pokretan je Snapdragonom 888, dakle prema trenutno dostupnim informacijama, neće biti Exynos verzije. Interna memorija dolazi u verzijama od 256 i 512 GB, a količina RAM-a iznosi 12 GB. Naravno, biometrijska sigurnost dolazi u vidu čitača otisaka prstiju, a tu je i senzor za prepoznavanje lica.

Baterija ima kapacitet od 4400 mAh, a podržava brzo punjenje snage 25W, kao i 11W bežično punjenje.

Naravno, ne smijemo zaboraviti na dimenzije, jer su one jedna od ključnih stavki kod ovakvih smartfona. Galaxy Z Fold 3 u sklopljenom stanju mjeri 158,2×67,1 mm. Što se debljine tiče, ona na jednom kraju iznosi 16 mm, a na drugom 14,4 mm. Kad uređaj otvorite, on će se raširiti na raskošnih 158,2×128,1 mm i stanjiti na svega 6,4 mm. Masa mu iznosi 271 gram, što je razumljivo s obzirom na karakteristike, ali je za razliku od prethodnika ipak izgubio 12 grama.

Naravno, mnoge će zanimati kakav set kamera Galaxy Z Fold 3 donosi, pa evo detalja: Sve tri kamere na poleđini imaju senzore od 12 megapiksela, ali s različitim žarišnim duljinama i ostalim karakteristikama. Tu je primarna kamera s Dual Pixel autofokusom, f/1.8 otvorom blende, pokriva kut od 83 stupnja i donosi piksel veličine 1,8 mikrometra. Druga je ultraširokokutna s kutom pokrivanja od 123 stupnja, a treća telefoto s 2x optičkim i 10x digitalnim povećanjem. Napomenimo da su primarna i telefoto kamera optički stabilizirane. Također, cijeli modul kamere je zaštićen specijalnim Gorilla Glass DX zaštitnim slojem.

Što se tiče boja, u ponudi će biti Phantom Black, Phantom Green i Phantom Silver, no hoće li sve biti dostupne na našem tržištu, ostaje za vidjeti. Isto tako uskoro očekujemo i objavu cijena.

Uskoro opširnije…

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT