Android

Samsung Galaxy Z Fold 6: Prvi renderi na temelju dostupnih informacija

Poznati i priznati, te prilično pouzdani cinker OnLeaks u suradnji sa Smartpix ekipom, izradilo je prve CAD rendere Samsunga Galaxy Z Fold 6 na temelju njemu dostupnih informacija. Već na prvi pogled možemo vidjeti na sljedeći Samsungov preklopni mobitel slijedi dizajnerske smjernice najnovijeg top modela Galaxy S24 Ultra, što se manifestira uglavnom na rubovima i u završnoj obradi.

Međutim, za razliku od nedavno plasiranih glasina, Fold 6 prema ovom izvoru neće donijeti znatno proširenje vanjskog zaslona, što je već cijeli niz godina jedan od glavnih prigovora ovoj seriji. Naime, drugi proizvođači nude potpuno funkcionalan vanjski zaslon tako da ga se može koristiti kao običan pametni telefon, no Samsung se iz nekog razloga drži svoje početne vizije.

Isto tako, ako je vjerovati ovom izvoru, a nemamo puno razloga za suprotno, Fold 6 neće biti ni ništa tanji od Folda 5, što je jednako razočaravajuće mnogima koji su očekivali pomak na ovom polju. Podsjetimo, dimenzije Folda 5 su iznosile 154,9 x 129,9 x 6,1 mm, dok će šestica navodno mjeriti 153,5 x 132,5 x 6,1 mm, odnosno bit će 1,4 mm kraća i samo 2 mm šira u rasklopljenom stanju.

Samsung očito igra svoju igru kad su preklopni mobiteli posrijedi, a zašto i ne bi, ako može. Nedavno smo vidjeli da drži čak 60% tržišta u ovom segmentu, pa zbog toga očito ne mora činiti veće preinake u planiranju novih modela. Koliko je ovakva strategija dugoročno održiva, vidjet ćemo, no isto tako treba reći da su za situaciju u kojoj je Samsung apsolutni vladar, sami krivi ostali proizvođači.

Xiaomi već treću generaciju svog Mi Mixa prodaje isključivo u Kini, dok Oppo i Vivo ne čine baš ništa po pitanju dostupnosti svojih modela široj publici. Treba li uopće spominjati Google, koji svojim Pixelima, pa tako i Pixel Fold modelom, cilja samo na određena tržišta. Jedini iskorak je nedavno uspio napraviti Honor, koji je lansirao Magic V2, no ni nakon više od sedam mjeseci nemamo informaciju kada će biti dostupan globalno.

Sve u svemu, Galaxy Z Fold 6 će vjerojatno biti predstavljen u srpnju ili kolovozu, a hoće li se ove glasine pokazati istinitima, također ćemo saznati naknadno, možda već i prije službenog predstavljanje, s obzirom da je prilično izvjesno da će biti još procurjelih informacija.