Recenzije

Samsung Galaxy S24 Ultra - Neočekivani napredak! [Recenzija]

Čitajući komentare na recenzije ovog uređaja diljem regije pa i svijeta, ne sjećam se iskreno kad je jedan Samsungov model izazvao tako podvojene reakcije. S jedne strane,   renomirani recenzenti diljem svijeta ga hvale i krune kao najbolji Samsungov uređaj do sad, o čemu ćemo uskoro, ali s druge strane jedan dio publike žestoko negoduje.

U jednu ruku je logično da je ovo najbolji Samsungov uređaj do sad, pošto je i najnoviji i najsnažniji, no opet, nije to tako uvijek bilo jer Samsung je imao i loših godina, pogotovo 2022. kad im je dobar dio asortimana realno bio lošiji od onih predstavljenih 2021.


Dio publike negoduje prelasku na ravni zaslon i smatra da je to gubitak Samsungovog identiteta, s čime se čak donekle i slažem. Premda sam se privikao na njega privikao, ne mogu reći da mi onaj prijašnji zakrivljeni nije bio draži. Drugi dio negoduje na novi Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 koji ovoga puta ne nosi posebnu oznaku “for Galaxy”. io, istina, nije neki problem, već što je Samsung limitirao snagu procesora tako da ne bi došlo do pregrijavanja uređaja, o čemu ćemo malo niže u tekstu.

Najviše prigovora upućeno je kamerama i pričom o najboljem zoomu na jednom smartfonu, započetom još prije 4 godine s modelom S20 Ultra. Koliko je ta nova 50 MP 5x telefoto kamera dostojna zamjena za starije 10x optičko uvećanje, potrudili smo se saznati u usporedbi upravo s S23 Ultrom.

Vjerovali ili ne, bilo je čak i prigovora na zaslon, koji je definitivno jedan od najboljih u smartfonima općenito, ali prigovori su vezani uz prikaz i na to što boje nisu nerealne kao što to inače znaju biti na Samsungovim modelima.

Ipak, unatoč svim negodovanjima, rekao bih vrlo glasne manjine, složio bih se s kolegama i smatram da je ovo zaista jedan vrhunski uređaj, ali isto tako moram odmah reći da i u tim primjedbama ima istine, te da je Samsung realno mogao napraviti bolji posao.

S24 Ultra je došao s novim titanskim kućištem, s novom zaštitom tog ravnog zaslona, a ujedno je i taman dovoljno unaprijedio gotovo svaki onaj rijetko spomenuti dio S23 Ultre, da se u ruci doima kao potpuno novi uređaj.

Samsung Galaxy S24 Ultra: Video recenzija

Sukladno glasinama koje su se pojavile prije samog predstavljanja, najveća novost su nove AI opcije koje bi trebale doći i s nadogradnjom softvera i na starije modele, ali o tome možemo u ovom trenutku samo nagađati, tj. pouzdati se u najave koje ne moraju nužno oslikavati konačni ishod, budući da su stariji modeli hardverski ograničeni za najnovije AI trikove.
Kao šlag na tortu, tu je 7 godina podrške koja zvuči toliko nerealno da smo i dalje skeptični oko tog obećanja. Ne nužno u smislu hoće li obećanje biti ispunjeno, već zbog činjenice da je zapravo nepotrebno, o čemu smo pisali ovdje.

No, da nepotrebno duljimo s uvodom, prijeđimo na konkretne detalje.

Specifikacije uređaja

Dimenzije 162.3 x 79 x 8.6 mm
Masa 233 grama
Zaslon 6,8" Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nita
Procesor Snapdragon 8 Gen 3
RAM 12 GB
Spremišna memorija 256GB, 512 GB, 1TB
Kamera 1 200 MP, f/1.7, 24mm
Kamera 2 50 MP, f/3.4, 111mm 5x optički zoom
Kamera 3 10 MP, f/2.4, 67mm 3x optički zoom
Kamera 4 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚
Video kamera 8K@24/30fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/240fps
Selfie kamera 12 MP, f/2.2, 26mm
Baterija  5000 mAh
Cijena 1499 do 1788 eura
Gdje kupiti Samsung

Prednosti Nedostatci
Odličan ravan zaslon Vivid način prikaza na zaslonu
Gorilla Glass Armor Slab PWM dimming 
Odlična autonomija Termalno ograničen procesor
Snimanje 4K videa u 120 fps Nema punjača u kutiji
Izvrsni stereo zvučnici 5x kamera nije potpuna zamjena za 10x
Najsnažniji procesor na tržištu Fotografije ljudi u pokretu
S-Pen olovka je jedinstven dodatak Visoka cijena
Iznimno moćan softver s AI dodatcima
DeX dodatak jedinstven na tržištu
Fantastičan set kamera i stabilizacija

Dizajn, kućište i ergonomija

Iako se na prvu ne doima tako, definitivno imamo novi dizajn uređaja s prepoznatljivim Samsungovim smjernicama zadanim prije dvije godine sa modelom Galaxy S22 Ultra. U to vrijeme prateći osnovni S22 i S22+ modeli nisu dobili novi dizajn, koji je pričekao S23 seriju. Moguće da ih Samsung nije htio okititi novim stilom jer je smatrao da ga možda nisu vrijedni toga, a to se donekle pokazalo istinitim jer su u mnogim slučajevima bili lošiji od prethodne S21 serije.
Prepoznatljiva je naravno poleđina uređaja i taj Samsungov raspored kamera. Teško ga je zamijeniti za bilo koji drugi dizajn i voljeli ga ili ne, šanse su velike da će se zadržati još par generacija. Nama subjektivno izgleda vrlo privlačno, iako uvijek napominjemo da kamere dosta strše i da su šanse da će stradati u slučaju potencijalnog pada, bez obzira na safirne i kojekakve zaštite.Kao dodatak ovoj digresiji navedimo i činjenicu da ga nije baš lako očistiti od prašine koja se skuplja baš između kamera.

No, kao što smo rekli, dizajn je nov, s potpuno ravnim zaslonom, za razliku od skoro dekadu stare prakse ugradnje zakrivljenih.

U Samsungu tvrde da se o promjena dogodila zbog S-Pena jer ga je lakše koristiti nego na zakrivljenom zaslonu i donekle tu ima istine. Bilo još bolje da se uređaj ne klacka po stolu pa je pisanje olovkom praktički nemoguće bez korištenja zaštitne maskice ili svojevrsnog podmetača ispod telefona koji bi spriječio klackanje.

Moguće je da i novi Corning Gorilla Glass Armor nije mogao biti izveden za zakrivljen zaslon, jer je napokon riječ o vidno boljem zaštitnom staklu, o čemu ćemo također malo kasnije.

E sad, što se tiče samog titanskog kućišta, u ovom trenutku ne vidim njegovu presudnu prednost. Titan, odnosno jedna njegova legura, sigurno je sama po sebi čvrsta, ali pitanje je koliko će se to pozitivno odraziti na potencijalne padove, jer s tom čvrstoćom dolazi i veća krutost. Kako će se to reflektirati na prijenos energije na zaslon prilikom pada i hoće li preživjeti bolje ili lošije od aluminija, trenutno mogu samo nagađati, ali sudeći po Appleovim titanskim kućištima iPhonea, prelazak na titan nije donio preveliku sreću vlasnicima ovih uređaja.

Ono što definitivno mogu odmah potvrditi je da u ruci ostavlja impozantan dojam i da je Samsung posebnu pažnju posvetio sitnim detaljima koje ćete teško vidjeti na fotografijama ili videu. Spojevi s antenama su vrlo suptilni, a rubovi opet relativno oštri. Bolje je izrađen od preprodukcijskih primjeraka koje smo imali prilike isprobati prije samog predstavljanja u San Franciscu, ali opet se spoj između stakla i okvira osjeti pod prstima više nego što je to bio slučaj na S23 Ultri.

Osjećaj klika na tipke koje su i dalje na desnom boku baš lijepo smještene je malo drukčiji u odnosu na S23 Ultru, ali ne bih nužno rekao da je bolji ili lošiji, već samo malo drukčiji, što će ruku na srce, vjerojatno rijetko tko i primijetiti. Opet, vidjet ćete na dnu da više nemamo rešetku za glavni zvučnik već da je to sad jedna duguljasta rupa, što objektivno smatram boljim rješenjem, jer će se zvučnik s vremenom svakako napuniti prašinom, ali će ga u ovom slučaju biti lakše očistiti u vlastitoj režiji, tj. da ga ne morate nositi na servis.

Više me brine novi S-Pen, koji je, istina, u blago gumiran da ne klizi iz ruke dok pišete po zaslonu, ali isto tako donekle strši van kućišta. To sam već u San Franciscu primijetio i sukladno tome negodovao. Problem je u tome što je olovku lakše izvaditi iz kućišta, pa sam tako tijekom testiranja nekoliko puta izvadio uređaj iz džepa s otključanom olovčicom. Demonstrirao sam to malo jasnije na videu, ali ukratko, da biste izvukli olovku, prvo je morate kliknuti da ju otključate i onda ju povučete van kućišta. To bi mi se događalo slučajno bez obzira na to što bih uređaj u džepu držao naopako, odnosno vrh uređaja bi mi išao na dno džepa.

Možda je to samo do mene, ali ako kupite ovaj uređaj i nosite ga bez maskice, pripazite na taj dio, jer ako ga stavite u maskicu, sumnjam da ćete imati ovakvih problema.

Ergonomija je lošija nego lani, rubovi su osjetno oštriji i to je ono što se meni osobno ne sviđa, isto kao i što je zaslon sada ravan jer smatram da je onaj na S23 Ultri bio taman minimalno zakrivljen da mi to nikad nije smetalo. I kod korištenja gesti za navigaciju uređajem se to posebno osjeti. Svejedno, napominjem još jednom da je uređaj izrađen zaista odlično i većina negodovanja s moje strane je subjektivnog karaktera.

Zaslon

Samsung ima tu moć da svake godine u svakom novom modelu donese isti zaslon, a opet taman toliko drukčiji da jasno vidite razliku. Tako recimo između dviju generacija nije vam savršeno jasno što je točno drukčije, ali prikaz izgleda bolje. Kad uzmem sad već par godina stari S21 Ultra i usporedim sa zaslon na S24 Ultri, razlika je vidljiva odmah na prvi pogled.

S druge strane, bilo je prigovora na sam prikaz ovog 6,8” Dynamic LTPO AMOLED 2X zaslona. Najveći je na njegov Vivid način rada koji nije dovoljno Vividan, odnosno "živahan"! Meni se baš, nasuprot većine, izrazito svidio jer boje po prvi puta nisu bile prezasićene, a opet taman toliko življe u odnosu na onaj “obični” način koji daje prilično realan prikaz. Očito da su se kupci navikli na vrlo saturirane boje kakve su Samsungovi modeli nudili do sada.

No oči bi vas mogle zaboljeti zbog prilično lošeg PWM dimminga. Poboljšan je dvostruko u odnosu na prošlu godinu, ali je istovremeno i dalje otprilike 4-5 puta lošiji od konkurencije, u nekim slučajevima čak i 7-8 puta. U slučaju da niste upoznati s terminologijom, vezana je uz titranje OLED zaslona, a u ovom slučaju iznosi otprilike 480 Hz. Usporedbe radi, konkurentski smartfoni reda veličine 8 puta niže cijene nude već 1920 Hz PWM dimming. Ovakvo titranje direktno pogađa iznenađujuće pristojan postotak ljudi, a indirektno i sve ostale. Šteta, jer sigurni smo da Samsung kao “lider industrije zaslona” ima tehnologiju koju čuva za neki novi model.

No ima jedna stavka po kojoj je apsolutno posebna, barem što se tiče svih smartfona koje smo testirali do sad, a to je vidljivost na suncu za koju nije direktno zaslužan Samsung, već Corning!
Riječ je o refleksijama samog zaslona koje su doslovno 4x smanjene u odnosu na S23 Ultra. To je taka razlika da ju je teško opisati riječima. S tek nešto malo većom svjetlinom od 2600 nita u odnosu na 1750 u peaku s koliko je lanjska S23 Ultra raspolagala. S toliko manje refleksija, rekao bih da je zaslon Samsunga Galaxy S24 Ultra subjektivno dvostruko bolje čitljiv, ne samo na direktnom suncu, već i u svim situacijama gdje su moguće refleksije, npr. pod jakim umjetnim svjetlom!

Postoje smartfoni na tržištu koje nismo isprobali, a koji koriste posebne tehnologije zaslona poput poznatih e-ink tableta. Oni su vidljivi na suncu jasno kao i u zatvorenoj prostoriji, no takva tehnologija donosi i određen set kompromisa, tako da ovo rješenje koje je Samsung ponudio smatram vrhunskim. Sigurno da će se novi Gorilla Glass Armor pronaći na još nekim uređajima narednih mjeseci, ali trenutno je ekskluziva za S24 Ultra.

Novo staklo je otpornije i na ogrebotine, što su potvrdili neki online testovi, no mene osobno muči otpornost na one mikro ogrebotine kakvih mi je zaslon S23 Ultre pun nakon svega godinu dana korištenja. Bilo bi dobro da je taj problem riješen ovik novim zaštitnim slojem kojeg sam opisao. Za sad nemam niti jednu najsitniju ogrebotinu čak i nakon tri tjedna korištenja, a to nije bio slučaj s lanjskim modelom, pa čak niti s Foldovima i svim ostalim uređajima sa starim Gorilla Glass Victusom (1 ili 2).

Treba li uopće napominjati da je 120 Hz stopa osvježavanja zaslona adaptivna i da zaslon kao i prijašnjih godina podržava više-manje sve popularne HDR certifikate? Vjerojatno ne jer to nije ništa novo, ali nova je rezolucija od 1440 x 3120 piksela koja ovaj zaslon za 32 piksela u vertikali čini nešto izduženijim u odnosu na lanjski model. Omjer stranica je sada 19,5:9 u odnosu na 19,3:9 na starijoj Ultri.

Novost je došla u obliku Appleovog Always On zaslona koji se nikad ne isključi u potpunosti i meni se osobno to ne sviđa. Konstantno čekam kad će se zaslon u potpunosti isključiti, ali on se zapravo samo priguši  i uvijek vam prikazuje pozadinu zaključanog zaslona. Sigurno da će se ovo nekome svidjeti jer će uvijek moći pročitati aktualne obavijesti ili će moći vidjeti tu odabranu pozadinu, ali kao što sam rekao, nisam ljubitelj. Na svu sreću, to možete isključiti i koristiti klasičan Always On zaslon kakav je inače na Samsungovim modelima vjerojatno više od desetljeća.

Lijepo je od Samsunga što je korisnicima ponudio i to na izbor, ali nije lijepo što Always On zaslon u ovom trenutku ima određenu grešku u softveru pa se apsolutno nikad ne isključi, čak i u džepu. Osjetit ćete to po vibracijama kad kroz džep pokuša skenirati kožu noge kao otisak prstiju, a osjetit ćete i po potrošnji baterije, o čemu ćemo malo kasnije. U svakom slučaju, ovu grešku bi trebali popraviti vrlo brzo, tj. jednom od nadolazećih softverskih nadogradnji.

Hardver i performanse

Konačno dolazimo do onog “najproblematičnijeg” dijela ovog uređaja, a taj je novi Qualcommov Snapdragon 8 Gen3, no da budemo specifični, nije on problem već Samsung koji ga je u određenom smislu ograničio kako se ne bi pregrijavao.

Za početak, riječ je o potpuno novom osmerojezgrenom procesoru kojeg smo po prvi put isprobali u jednom smartfonu, tako da nemamo još uvijek referencu iz prve ruke kako se ponaša u nekim drugim modelima, ali imamo dobar uvid kako se ponašao prethodni Snapdragon 8 Gen2 u više uređaja, tako da su temelji donekle postavljeni. Dakle, imamo ukupno novih 8 jezgri gdje ona najsnažnija Cortex-X4 kuca na 3,39 GHz, a slijedi ju čak pet Cortex-A720 jezgri, od kojih prve tri kucaju na 3,1 GHz, te preostale dvije na 2,9 GHz. Posljednje dvije štedljivije Cortex-A520 jezgre kucaju na 2,2 GHz i ovdje vidimo jedan trend gdje se u najsnažnijim procesorima lagano odbacuju one štedljivije jezgre ili točnije rečeno smanjuje se njihov broj. Pitam se hoće li ih uopće biti na nekim budućim generacijama procesora i hoćemo li konačno dobiti više ovih najsnažnijih.

Po slobodnoj procjeni, male su šanse za više najsnažnijih jezgri u smartfonima jer je već i ove relativno teško ohladiti, tako da rade uvijek na najvišem mogućem taktu, a tu dolazimo lagano i do problema ovog uređaja. Naime, prosječnom korisniku rezultati određenih stress testova unutar benchmark aplikacija vjerojatno znače jednako koliko promjena vlasti u Novoj Gvineji, ali onima koji žele pocuclati zadnji atom snage ovog procesora, moglo bi.

Tako je u 3dMark Wild Life Extreme benchmark testu stabilnost procesora nakon 20 minuta “silovanja” dobila ocjenu od svega 60%, a to je osjetno niže od rezultata kojeg bismo voljeli vidjeti u jednom ovakvom uređaju, pogotovo kad u obzir uzmemo da je Samsung ugradio gotovo dvostruko veći hladnjak u odnosu na prethodnu generaciju. U istim uvjetima, S23 Ultra bi definitivno postigla lošije rezultate po broju ukupnih bodova, ali bi isto tako stabilnost procesora bila redovno oko 10% viša, što i dalje nije tako dobar rezultat, ali je definitivno bolji od ovog.

Oni koji nas dugo prate znaju da ne preferiramo baš sintetičke benchmark rezultate koji u jednu ruku jesu dobar pokazatelj sirove snage i stabilnosti procesora, ali isto tako nisu uvijek mjerodavan pokazatelj kako se uređaj ponaša u svakodnevici, a ove godine te razlike se očituju više nego ikad.

Tako sam peglajući razne vrlo zahtjevne igrice satima, pa čak i emulatore, imao potpuno drukčije iskustvo nego što prethodno navedeni rezultati to pokazuju. Osim povremenog sitnog pada performansi koje mi se događa na apsolutno svakom uređaju na djelić sekunde, nisam primijetio nikakav dugoročni, a igrivost je bila na istoj razini na početku, kao i na kraju višesatnog leta avionom. Štos je u tome što igre, barem ove koje preuzmete iz Play trgovine, ne zahtijevaju 100-postotnu snagu procesora čitavo vrijeme, već tek povremeno, a to malo vremena je ujedno i dovoljno da se procesor dovoljno ohladi i ponovno na zahtjev isporuči svih 100% snage.

Situacija je nešto drukčija ako preferirate emulaciju određenih konzola, no samo onih najzahtjevnijih koje po mom iskustvu nisu dovoljno optimizirane niti za lanjski, a kamoli za ovaj novi hardver. Tako primjera radi, emulirajući Nintendo Switch, a što je definitivno jedna od najzahtjevnijih stavki koju možete zavrtjeti na jednom smartfonu, osjetit ćete da se procesor muči u određenim igrama ali i da su neke igre gotovo neigrive. Iskreno, još uvijek nisam isprobao smartfon koji će ih zavrtjeti bolje od ovog, ali to ne znači da oni ne postoje.

U konačnici da zaključimo ovu sagu i odgovorimo na pitanje je li Samsung mogao nešto bolje napraviti? Definitivno je, no isto tako smatram da će ovaj problem pogoditi iznimno malen broj okorjelih gamera. Svima njima savjetujem kupnju nekog drugog uređaja koji je namijenjen baš gamingu, a ima i takvih koji dolaze s većim pasivnim, pa čak i aktivnim hladnjacima.

Ako ste pak tek povremeni gamer koji mahom pegla igrice iz Play Trgovine poput PUBG-a ili nečeg sličnog, ne trebate se previše zamarati ovim, jer će ih S24 Ultra zavrtjeti praktički s pola snage, a da ne pričam za sve one koji ne igraju igre, da straha u ovom trenutku od bilo kakvog vidnog pada performansi jednostavno nema.

Kažem u ovom trenutku, jer ne znam što će biti u ljetnim danima kad temperature budu znatno više nego ove zimske i kad na suncu duže vrijeme poželite snimati 4k video.

Ono što mene više muči je svega 256 GB interne memorije u osnovnoj konfiguraciji, što zaista nije lijep potez Samsunga. Vrlo visoka cijena je u nwku ruku trebala biti opravdana s minimalno 512 GB interne memorije, a da bih zavrtio sve ove testove i igrice, pored toliko snimljenih videa, morao sam nekoliko puta brisati mnoge stvari s telefona samo kako bih imao mjesta za instalirati nove. Pomalo protuprirodno, s obzirom da se i nekoliko puta jeftiniji uređaji isporučuju s istom količinom memorije. 

U svakodnevici kroz korištenje bilo koje aplikacije i bilo kojeg dijela softvera nisam imao baš nikakvih zamjerki na rad uređaja, dapače, čak bih rekao da je ovo toliko fluidno da ne znam može li fluidnije uopće biti. Baš sve se otvara instantno, a uređaj klizi kroz sve moguće situacije.
Moguće da mu pripomaže i 12 GB interne memorije u startu i realno nije to tako velika razlika u odnosu na S23 Ultru, iako je možete vidjeti samo u određenim situacijama i to kad direktno pratite razlike držeći oba uređaja jedan pored drugog.

Nova je i vibracija, koja se konačno ponovno osjeti i u trapericama. Nije velika razlika u odnosu na lanjski model, ali se ipak osjeti, pogotovo u džepu. Ali i u ruci je baš lijepo uglađena i smatram da je Samsung napravio odličan posao. Isto vrijedi i za zvučnike za koje ne mogu potvrditi da su najbolji koje sam čuo u jednom smartfonu, ali su definitivno ili najbolji, ili u samom vrhu mobilne industrije.

Čitač otiska prstiju je pak druga priča. Iznimno brz i precizan, ali imam osjećaj da je nekako drukčiji u odnosu na S23 Ultru. Možda je manji, možda ima neke nove algoritme, ali osjećaj korištenja je kažem, drukčiji. Nemam prigovora na njega, već prenosim dojmove korištenja. Sigurno da je jedan od najboljih na tržištu, moguće čak i najbolji, što, recimo, prijem signala definitivno nije.

Rekao bih da mi je S23 Ultra imala bolji, ali isto tako moram napomenuti i da nisam baš bio potpuno zadovoljan s ovom stavkom niti na lanjskom modelu. U situacijama gdje je pokrivenost nešto lošija, volio bih da nova Ultra ima bolji prijem i to će dio kupaca svakako osjetiti. Nije strašno, ali siguran sam da je Samsung to mogao izvesti bolje. Moguće je da mu smeta titan, a isto tako da je problem u novom Snapdragonu, te da će obični S24 modeli na Exynosu imati bolji prijam, čemu ću definitivno posvetiti pažnju prilikom testiranja narednih dana, jer su nam manji modeli već došli na test.

Ono s čime sam se po prvi put susreo na prošloj S23 Ultri je ne baš tako dobar senzor blizine. Rekao bih da je na ovom modelu čak lošije izveden nego lani. Nisam siguran u čemu je točno štos, ali to je onaj senzor koji bi trebao isključiti zaslon za vrijeme poziva. I on ne radi baš najbolje na ovom uređaju. Koliko loše? Pa dovoljno da sam u zadnjih mjesec dana imao previše situacija gdje bi mi se zaslon neželjeno uključio za vrijeme poziva. Čisto nešto na što treba pripaziti. S druge strane, moguće je da se radi i o softverskom problemu pa postoji šansa da se ovaj problem u budućnosti riješi jednom od nadogradnji.

Softver i sučelje

OneUI 6 smo već opsežno testirali i snimili smo poseban video za ovu veliku nadogradnju sučelja, a nova S24 Ultra dolazi na još novijem OneUI 6.1 temeljenom na Androidu 14. Čak i ta nadogradnja donosi jedan cijeli novi set AI mogućnosti kojem je Samsung posvetio baš veliku pažnju, pogotovo prilikom predstavljanja cijele S24 serije. I odmah u startu možemo napomenuti da sve AI mogućnosti koje pročitate ovdje, pronaći ćete i na manjim S24 i S24+ modelima.

U odnosu na stariji OneUI 5, rekli bismo da novi OneUI 6 donosi velike vizualne promjene u dijelu vezanom uz brze prečace. Ima promjena i na zaključanom zaslonu i u mnogim drugim segmentima, ali ovoga puta nećemo previše ulaziti u to.

Kad spustite traku s obavijestima i brzim prečacima koji su još uvijek spojeni po zadanim postavkama, primijetit ćete novi dizajn gdje su WiFi i Bluetooth prečaci na samom vrhu permanentno smješteni, a ispod njih je zadani set od 4x3 prečaca kojeg možete prilagoditi po vlastitoj želji.
Ono što mi se posebno svidjelo je što su sad ispod trake za kontrolu svjetline zaslona još dva prečaca za smanjenje plavog svjetla i uključivanje tamnog načina rada i smatram da baš tamo ta dva prečaca i trebaju biti.

Za sve one koji vole Appleov stil gdje s lijevog dijela vrha zaslona povlačite traku za obavijesti, a s desnog za brze prečace, Samsung je donekle dopustio i to, s tim što ćete prilikom povlačenja tog dijela s obavijestima dobiti i par osnovnih brzih prečaca. I ne mogu napomenuti koliko mi je drago što je ovo ponuđeno kao dodatna opcija za sve one koji to žele, a ne forsirana odluka koja se nameće svima bez izbora kao što je to primjerice učinio Apple ili Honor, a bome i Xiaomi s najnovijim HyperOS-om.

Konačno možete i zaključani zaslon prilagoditi nešto više po svojoj želji i organizirati ga donekle poput početnog zaslona. I dalje nije dopuštena potpuna prilagodba, ali je i ovo veliki korak unaprijed ka personalizaciji tog dijela sučelja i ovo toplo pozdravljamo!

No krenimo mi na konačno specifične stavke vezane uz OneUI 6.1 i njegove AI mogućnosti kojima se toliko diče. Redom od par onih koje kod nas nećete previše iskoristiti jer nemaju podršku za hrvatski jezik. Tako imate mogućnost prevođenja za vrijeme razgovora gdje vam umjetna inteligencija prevodi recimo sugovornikov španjolski na vama razumljiv engleski i obratno. Ovo se logično ne odvija apsolutno instantno, ali čim završite rečenicu, on će ju prevesti na španjolski i glasovno ju izgovoriti. I premda ovo nije savršeno, veliki je korak ka globalnom komunikatoru kakvog smo viđali u Zvjezdanim stazama.

Sličnu mogućnost prevođenja imate i dok pričate sa sugovornikom oči u oči što bi se reklo, ali ovakvu mogućnost već odavno imate putem Google Translate aplikacije tako da nas nije pretjerano impresionirala iako nam je svakako drago da je ona dio telefona.

Ono što je mene više impresioniralo i što sam iskoristio posljednjih nekoliko tjedana koliko koristim S24 seriju je mogućnost uljepšavanja tekstova, koja doduše opet ne radi na hrvatskom, ali mi je super zgodna za mailove koje tipkam na engleskom. Ukratko, vi napišete tekst na najlošijem engleskom, a on vam uz pomoć umjetne inteligencije prekroji taj tekst i ponudi vam opcije da on izgleda kao da ga je napisao netko kome je engleski materinji i to na nekoliko različitih načina. Primjerice ponuđene su opcije da ga prepiše na profesionalan način koji se koristi u poslovnoj komunikaciji ili neki možda opušteniji kad pišete to prijatelju.

I po mom iskustvu, ovo radi vrlo dobro i poslužit će vas fantastično pod uvjetom da ipak i vi razumijete engleski dovoljno dobro i možete intervenirati. Primjera radi, rečenicu u kojoj sam rekao da ću nešto napraviti čim mi pošalju proizvod, prekrojio je u rečenicu gdje ću napraviti to kad mi pošalju više informacija o proizvodu. Nije problem izbaciti doslovno dvije riječi iz maila, ali opet je potrebna ljudska intervencija u ovoj fazi razvoja. Ne sumnjam da će ovo s vremenom biti puno bolje, a čak mi je i u ovakvom obliku korisno jer vadi riječi kojih se sam ne bih sjetio tipkajući. Definitivno dodaje na jednoj dozi profesionalnosti.

Šanse su da ćete više koristiti umjetnu inteligenciju za obradu fotografija i tu se daju izvući čuda iz fotografija, mada kad pogledam sada proteklih mjesec dana otprilike koliko imam ove uređaje, osim za potrebe testiranja, ovu tehnologiju sam koristio svega par puta, a što je važna informacija gledajući Samsungovu najavu da će ovu tehnologiju držati besplatnom samo do kraja iduće godine. Pričat ćemo o tome malo kasnije.

Prva u nizu stavki je brisanje osoba s fotografija koristeći umjetnu inteligenciju, ali ne samo brisanje već i premještanje osoba ili predmeta unutar fotografije. I ovisno o situaciji, ovo može raditi stvarno zapanjujuće dobro. Čak i ako vam prvi put ne pogodi baš najbolje ono što ste htjeli, možete pokušati ponovno maknuti osobu i gotovo svaki put ćete dobiti nešto drukčiji rezultat. Šteta što ne radi tako dobro sa sjenama pa da uz osobu pomakne i sjenu, ali vjerujem da će s vremenom i ovo napredovati. Demonstrirali smo malo više to u videu pa možete baciti oko ako vas zanima.

Šanse su da ćete više iskoristiti opciju kad ste uhvatili fotografiju malo ukrivo pa ju želite poravnati i ovo se uvelike razlikuje od klasičnog poravnanja fotografije gdje se u tom slučaju fotografija reže i rotira, a ovdje se uz pomoć umjetne inteligencije oko fotografije kreira novi dio i cijela izvorna fotografija koju ste uhvatili ostaje netaknuta. Tako bi u prvom slučaju nerijetko “odrezali” noge iz fotografije, a ovdje to nećete.

Na starijim fotografijama će vam ponuditi tzv. “Remaster”, mada to možete teoretski i s mnogim drugim uređajima, ali ukratko na većini fotografija će određene dijelove malo posvijetliti, a neke možda malo izoštriti ili slično, ali ne očekujte baš magiju.

Ono što je meni magija, a zapravo je stavka koju telefoni imaju već dugi niz godina je tzv. “Reverse image search” kojeg možete imati na bilo kojem smartfonu uz Googleovu aplikaciju.
Ali ovoga puta on je integriran u samo sučelje i pozivate ga tako da se zadržite sekundu prstom na home gumbiću. Radi i s gestama na isti princip, samo se zadržite na dnu zaslona prstom i označite na zaslonu koji god dio vas zanima. Možete doslovno uperiti kameru u bilo koji predmet, zadržati se prstom i označiti ga, a Google će vam reći o čemu je riječ.
Rekao bih da radi još bolje nego klasični reverse image search jer ne samo što brže možete označiti što vas zanima, lakše i ne morate izlaziti iz aplikacije, uhvatiti snimku zaslona ili poduzeti slične prethodno potrebne korake. Jednostavno radi i super je korisno. Pokušao sam pronaći razne objekte poput tenisica, cipela, doslovno sam lokacije iz storyja koje su ljudi objavili pretražio i odmah bi mi ponudio informaciju gdje se ti ljudi nalaze ili što su snimili, a radi i kad brzinski želite kopirati broj s fotografije koje ste uhvatili ili slično.

Ima još jedna stavka u galeriji koju nismo spomenuli, a ta je instantni slow motion na gotovo bilo koji video kojeg imate u galeriji. Kažem na gotovo bilo koji jer ipak je potrebno da video bude određene kvalitete, koje točno, nisam baš uspio shvatiti, no definitivno radi na svim videima koje ste snimili, bez obzira jesu li snimljeni u slow motionu ili ne jer upravo je to i čar ove tehnologije koja regularni video pretvara u slow motion video. Sve što trebate je zadržati se prstom kratko preko videa i AI će kreirati slow motion!

Sve što smo naveli od ovih AI opcija zahtjeva internet konekciju izuzev slow motiona koji se obavlja direktno na telefonu. Teoretski vi možete unutar sučelja odrediti da se ništa ne izvodi online, to vam se nudi kao opcija, ali ukoliko odaberete tu opciju, utoliko nećete moći koristiti AI alate.

Ima tu još svega u ovom sučelju, ali prije nego završimo s ovim poglavljem moramo još jednom spomenuti da Samsung sve ovo želi u budućnosti naplaćivati. Ima to logike jer očito da ako nešto zahtjeva internet konekciju da to znači da se procesiranje izvodi online. Stoga je i logično kad imate bolju vezu da će se to procesiranje izvesti brže. U slaboj pokrivenosti sa signalom neke sitne popravke mogu potrajati i koju minutu doslovno, ali obično traju svega 10-ak sekundi otprilike.

Po slobodnoj procjeni dva su logična scenarija po kojima bi Samsung mogao ovo naplatiti, ali to su samo naša nagađanja, a prvo je da zapravo i neće to naplatiti jer će postojati toliko besplatnih alata na internetu i toliko besplatnih aplikacija koje će raditi isti ovaj posao. Štoviše, već sad postoje mnoge koje rade slično, ali isto tako i po mom iskustvu nešto lošije.
A druga je situacija da će vam sve AI mogućnosti ponuditi u sklopu paketa s Cloud pohranom ili slično gdje ćete recimo za 100 GB prostora negdje dobiti mjesečno 100 prepravki fotografija amo reći. To mi zvuči kao logičniji scenarij, ali što god da bilo, ne bih se previše zamarao jer kažem, bit će sigurno i besplatnih aplikacija koje će nuditi iste mogućnosti.

Novi reverse image search ili kako ga Samsung naziva Circle search će biti dostupan besplatno uvijek, baš kao i Google i tu se ne bih bojao, a on će sigurno doći i na sve ostale Samsungove uređaje koji imaju podršku još uvijek.

Vjerujem i da će većina dobiti i sve ostale AI alate pošto se odvijaju online i nema razloga da ih slabiji uređaji ne dobiju, ali instant slow motion će vjerojatno ostati rezerviran za samo najsnažnije uređaje pošto zahtjeva dosta procesorske snage.

Sve u svemu, Samsung je napravio lijepo korak unaprijed što se softvera tiče i vjerujem da će ga mnogi slijediti kroz narednih mjeseci. Već imamo i na mnogim drugim konkurentnim uređajima slične AI alate, ali ovi su u ovom trenutku i po svemu što smo isprobali, ipak najnapredniji.

Na sve ovo možete komotno dodati cijeli jedan dio vezan uz S-Pen koji je jedinstven na tržištu i sam po sebi prodajni adut kojeg nitko drugi nema, ali za njega ćemo pripremiti posebnu priču jer je toliko opširna da ne bi stala u ovu recenziju.

Ako vas sve do sad softverski nije uvjerilo da je ovo uređaj koji je po mnogočemu ispred svih ostalih, znajte da će najnoviji softver ova S24 Ultra imati čak 7 godina! Toliko je Samsung uvjeren u nju! Zvuči nevjerojatno, pogotovo kad shvatite da tu nisu samo sigurnosne nadogradnje već i potpuno nove verzije Androida. Uzevši u obzir da je trenutno temeljena na Androidu 14, trebala bi doživjeti i eventualni Android 21.

Kamera

U trenutku kad sam saznao da će Samsung nakon nekoliko godina primata među zoom kamerama 10x optički zoom zamijeniti onim od 5x i da će to predstaviti kao revoluciju u industriji, bio sam blago rečeno skeptičan. Jer realno, to je jedna od rijetkih novosti što se ovih kamera tiče, unatoč mom očekivanju da će i ultraširokokutna kamera biti poboljšana. Čini se da ćemo na novi set kamera, izuzev te 5x, pričekati još koju generaciju, no unatoč tome što su sve kamere osim te iste, fotografije su ipak različite. I odmah moram napomenuti pošto smo dodali pozamašnu količinu primjera, one za koje vidite da su uhvaćene s iste pozicije, redom se nižu 0,6x, 1x, 3x, 5x, 10x, 30x i posljednja u nizu je uhvaćena na 100x zooma.

Redom od istih kamera kao prošle godine i dalje imamo 200 MP primarnu kameru iza koje stoji 1/1,3” Samsungov Isocell HP2 senzor sa f/1,7 otvorom blende i ovo je po našem iskustvu odlična kamera općenito iznimno sposobna. Doći ćemo do toga malo kasnije. Slijede ju za današnje pojmove relativno skromna ultraširokokutna 12 MP s malim Sonyjevim IMX563 1/2,55” senzorom i ovo je jedina ultraširokokutna kamera u S24 seriji koja ima i autofokus. Vjerovali ili ne.Nadalje imamo 3x telefoto kameru, to je ona 12 MP sa Sonyjevim IMX754 1/3,52” senzorom, a za kraj imamo novu 5x telefoto 50 MP kameru s f/3,4 otvorom blende iza kojeg se krije Sonyjev IMX854 1/2,52” senzor, definitivno sposobniji od onog u 3x telefoto kameri. Sve kamere osim one ultraširokokutne su optički stabilizirane.

Što se samog sučelja tiče, ono je praktički identično onom lanjskom s tek minimalnim promjenama koje su došle s novim OneUI 6 sučeljem i na lanjske modele. Nemamo tu vele prigovora osim što bismo voljeli da se nekim opcijama može pristupiti i dok držite uređaj jednom rukom, ali to i nije tolika drama jer se taj trend počeo pojavljivati tek unazad godinu ili dvije dana u industriji.

Primarna kamera je izvrsna u svakom slučaju! S njom ćete bez obzira na uvjete uhvatiti zaista vrlo kvalitetne fotografije i tu će prigovore pronaći tek rijetki. U dnevnim uvjetima imamo vrhunski dinamički raspon i veliku količinu detalja unatoč zadanih 12 MP! Trend industrije je da se i taj zadani način diže na više rezolucije, ali Samsung odavno nudi mogućnost fotografiranja u 50 ili 200 MP ako to poželite. Naš savjet je da se za fotografije s više detalja držite onog 50 MP načina jer će uistinu rezultirati s nešto više detalja nego 12 MP fotografije, ali po minimalnu cijenu dinamičkog raspona i “lakoće” s kojom hvata te fotografije. Onaj 200 MP način ipak ima očiti pad dinamičkog raspona, a za razliku od 50 MP i po cijenu zauzeća više memorije, neće baš dati toliko više detalja. Mi smo se velikom većinom zadržali isključivo na 12 MP režimu jer ga smatramo najoptimalnijim za veliku većinu situacija.

Usporedili smo u određenim situacijama fotografije nove S24 Ultre i starije S23 Ultre i osim što se povremeno razlikuju blago u reprodukciji boja, ili možda bolje rečeno balansu bijele, velikih razlika u fotografijama nema. Štoviše, nerijetko sam ih tražio paralelno na dva monitora ne bih li pronašao nešto vrijedno spomena. Ipak, rekao bih da nova S24 Ultra, subjektivno, lakše hvata te iste fotografije, vjerojatno zbog snažnijeg procesora koji odnosi dio zasluge za dobre fotografije.
I to vrijedi i za sve kamere koje su iste kao i lani, ne samo primarnu kameru. Doći ćemo do nove telefoto kamere i krajnjeg zooma malo kasnije.

S24 ultra zoom

Generalno sam vrlo zadovoljan s Ultrom što se fotografija u dnevnim uvjetima tiče i smatram ju jednim kompletnim sustavom, premda ne nužno i najboljim u svim situacijama jer postoje i lanjski smartfoni koji su sposobni uhvatiti i bolje fotografije od nje. Zapravo najveća zamjerka je na ljude ili predmete koji su u pokretu jer njih je sa Samsungovim uređajima općenito teško uhvatiti, a bome nije baš pretjerano lako niti s ovom Ultrom i to se posebno osjeti u noćnim uvjetima.

Tu nastupa Samsungova AI magija gdje uz pomoć pametnih algoritama statične predmete i situacije može uhvatiti nevjerojatno dobro, pa čak i s ultraširokokutnom kamerom koja je definitivno osjetno slabija od one primarne. A tu bome ponovno imamo situaciju kad softver odluči da je pretamno za telefoto kameru i odluči upotrijebiti primarnu i digitalni zoom kako bi uhvatio 3x, pa čak i 5x uvećane fotografije. To iskreno nisam očekivao na 5x telefoto kameri i mislio sam da će biti malo bolja nego što je. Ali s pozitivne strane, neistrenirane oči će lako zavarati i mogli biste pomisliti da ih je stvarno uhvatio s telefoto kamerom jer se to digitalno uvećanje na zaslonu smartfona ne da lako primijetiti.

Opet, u ovakvim situacijama definitivno nećete biti pretjerano zadovoljni s hvatanjem ljudi u pokretu i to je ono na što je upućeno dosta prigovora posljednjih godina. Kako stvari stoje, čini se da ćemo morati pričekati još koju nadogradnju softvera za neke nove algoritme jer smatram da je barem primarna kamera sposobna uhvatiti to bolje. Možda kad bi prepoznala da fotografirate osobe u pokretu pa napravila nešto bolje?

Sve ovo što sam rekao do sad, mogao sam teoretski prepisati iz prošlogodišnje recenzije S23 Ultre jer razlike su zaista minimalne kroz ove tri kamere. U gotovo svakoj situaciji je nova S24 Ultra minimalno bolja kad se baš zagledate i potražite razlike, ali situacija je potpuno drukčija kad je u pitanju zoom jer tu baš ima dosta razlika.

U dobrim uvjetima nova 5x kamera je vrlo dobra! Bolja od 3x telefoto kamere i to osjetno. Vidi se to po kvaliteti fotografija, kontrastu, dinamičkom rasponu, ma apsolutno svemu i to ćete primijetiti kad god fotografirate u mrvicu zahtjevnijim situacijama. Dok stojite na nekom vidikovcu i fotografirate nešto u daljini, male su razlike u kvaliteti, ali u unutrašnjim prostorima koji su relativno dobro osvijetljeni, barem toliko da softver odluči da ima dovoljno svjetla da iskoristi 5x telefoto kameru, a ne primarni senzor, tu ćete bome vidjeti razlike.

Zanimljivo mi je zapravo da se softver nekad u unutrašnjim prostorima odlučio za primarni senzor kad bih kliknuo na 5x zooma, a nekad za telefoto kameru, a opet isto tako bi mi nekad u noćnim uvjetima na dobro osvijetljenim trgovima češće nudio 5x telefoto kameru nego primarni senzor. Moguće je da će ovo popeglati još sa softverskim nadogradnjama jer smatram da su u svim uvjetima fotografije na 5x uvećanja bolje kad ih uhvati s telefoto kamerom nego primarnim senzorom.

Tako da što se kvalitete fotografija tiče, nova 5x kamera je definitivno poboljšanje u odnosu na 10x zoom kameru prošle godine! No ono gdje nije je u 10x zoom fotografijama gdje bi u određenom broju slučajeva S24 Ultra bila bolja, ali ne i uvijek. Rekao bih da ovisi o tome što fotografirate i kad fotografirate. Ako gledate lošije uvjete, S24 Ultra bi bila definitivno puno bolja pod uvjetom da koristi 5x telefoto kameru, a ne primarni senzor, ali u onim najlošijim situacijama bi obje bile podjednake jer koriste praktički identičan senzor.

No telefoto kamere i općenito krajnji zoom ćete vjerojatno koristiti u baš dobrim uvjetima kad želite uhvatiti nešto daleko i pod uvjetom da nova 5x telefoto kamera uz umjetnu inteligenciju prepozna o kakvom se predmetu radi, uhvatit će nešto bolju fotografiju. To još uvijek nije pravilo i u dovoljnom broju slučajeva bih bolju 10x zoom fotografiju uhvatio sa S23 Ultrom. Pogotovo se razlike daju vidjeti na 30x ili 100x uvećanja i opet vrijedi ono pravilo da 30x uvećane fotografije čak donekle i izgledaju prihvatljivo, a one 100x baš rijetko kad.

Bila je jedna situacija u bazilici sv. Petra u Vatikanu gdje sam uhvatio nevjerojatno dobru 100x zoom fotografiju sa S24 Ultrom i ona možda najbolje pokazuje kako AI funkcionira. Fotografija je to mozaika gdje su linije relativno pravilne i situacija ne može biti bolja nego što je. Ali ta 100x zoom fotografija izgleda iznimno dobro! Opet, na vidikovcu s druge strane kad bih fotografirao nešto u daljini, nerijetko mi se S23 Ultra pokazala boljom.

Tako da ukratko, za veliku većinu kupaca, ova promjena je na bolje. Dobit ćete neusporedivo bolje 5x zoom fotografije i u određenim situacijama bolje 10x, 30x ili 100x zoom fotografije. Ne uvijek, ali za većinu to znači da imaju bolje kamere nego lani. To što smo se mi entuzijasti nadali da će Samsung uvelike poboljšati 3x telefoto kameru i time dobiti bolji zoom između 3 i 10x, to je drugi par rukava. Moguće da će za par godina Samsung ponovno Ultru okititi najboljim zoomom na tržištu, ali za to će biti potreban i korak naprijed kod konkurencije koja prvo treba predstaviti nešto toliko vidno bolje od ovog što Samsung danas nudi.

Video je pak priča za sebe i rekao bih da je bolji nego lani ponajviše zahvaljujući snažnijem procesoru koji ima toliko više snage da bolje stabilizira sliku i samim tim u većini slučajeva uhvati više detalja. Zapravo moja najveća zamjerka na cjelokupan video sa S24 Ultrom ide ka ultraširokokutnoj kameri. Problem je u tome što je kadar kojeg snimate, uži od onog kojeg fotografirate, koristeći iste kamere. Tako je ultraširokokutna kamera nerijetko ona “glavna” s kojom ćete snimati jer je primarna osjetno uža, a video s primarnom kamerom je pogotovo u noćnim uvjetima, dosta kvalitetniji na primarnoj kameri! Na ultraširokokutnoj kameri se ipak vidi dosta više šuma i primjetno manje detalja. Nije to velika drama jer ćete iznenađujuće dobru kvalitetu videa dobiti kroz obje kamere, ali primarna je definitivno bolja.

Po slobodnoj procjeni, iduće godine ćemo vjerojatno dobiti novu ultraširokokutnu kameru, a ostatak bi lako moguće mogao biti zadržan s malom nadom da poboljšanje dođe i na 3x telefoto kameru.

Najveća promjena u video snimanju je u novoj mogućnosti snimanja 4k videa u 120 sličica po sekundi, odnosno prevedeno to je 4x slow motion video u 4k rezoluciji i dok je dana, to je iznenađujuće dobro izvedeno! Primjetan je blaži pad kvalitete u odnosu na 30 fps video, ali onda kad poželite snimiti neku akciju, malo je uređaja na tržištu koji će ovako kvalitetno to izvesti!

I još jedna od promjena je došla na snimanje u 4k 60 fps, a ta je da se sada konačno možete “šaltati” između kamera dok snimate u tom formatu. Prisjetit ćemo se kratko samo, ali na S23 Ultri kad bi započeli snimanje primarnom kamerom u 4k60, niste se mogli prebaciti na ultraširokokutnu kameru. Ako ste započeli na ultraširokokutnoj kameri, snimali bi s njom i kad bi uvećali sliku, koristio bi se digitalni zoom i to bi bilo baš loše. Sad je konačno ta situacija riješena i volio bih kad bi to došlo u vidu nadogradnje na S23 Ultru barem!

Selfiji su vrlo slični onim prošlogodišnjim i ako ste bili zadovoljni s njima prije, bit ćete i sada. Naša zamjerka je na uži kut snimanja, ne nužno fotografija koliko videa, a to znači koliko god je ova kamera dobra za snimanje samog sebe i podržava snimanje u 4k rezoluciji pri 60 sličica u sekundi, opet je kadar vrlo uzak. Fotografije ispadaju vrlo dobro s dobrim tonovima kože i imaju dobar dinamički raspon. Ništa spektakularno da bismo rekli da nismo vidjeli bolje, ali smatramo da većini bolje od ovog niti ne treba.

Baterija

Samsung je ove godine blago povećao kapacitete baterija manjih ili bolje rečeno “običnijih” modela, a Ultra se zadržala na 5000 mAh i svu nadu položila u novi procesor. Iako bih volio vidjeti makar 100-200 mAh veći kapacitet baterije, ne mogu reći da se uređaj nije ponašao kao da je taj veći kapacitet i dobio.

Tako sam s novom S24 Ultrom i njenom autonomijom bio kudikamo zadovoljniji nego sa S23 Ultrom, a to je ujedno i jedna od najboljih autonomija koje sam isprobao u top modelu smartfona do sad. Zaista vrhunska autonomija koja bi me i za vrijeme najtežih i najzahtjevnijih dana kad bih hodao satima gradom, koristio navigaciju i kameru konstantno, opet poslužila do kraja dana bez ikakvih problema!

Doduše, bio je jedan kritičan dan kad mi je Ultra umrla već u 16 sati, ali to nije ravnomjerna situacija jer je većinu baterije iscrpio Always On zaslon koji je u ranoj verziji softvera došao s greškom. I ne pričam tu o onom Always On zaslonu kao što je na Appleovim uređajima već onom klasičnom kakvog koristimo desetak godina. Taj dan mi je pokraj kamere, navigacije, par sati poziva i svega ostalog što sam koristio na uređaju, udio u potrošnji baterije bio najveći upravo kod tog Always On zaslona. Kasnije sam testirao to i po noći bi baterija sama od sebe pala i po 30%, a problem je zahvatio čak i manje modele.

Kad sam ga isključio i drugi dan ponovio isti scenarij šetnje po gradu, nakon 16 sati lutanja po gradu navečer sam u hotel došao s gotovo 40% kapaciteta, a to je vrhunski rezultat! Ruku na srce, nije to toliko bolje od S23 Ultre, ali po mom iskustvu je dovoljno, a i S23 Ultra je također bila odlična po ovom pitanju tako da to pridonosi ovoj priči.

Ono što definitivno nije vrhunski je što Samsung uz uređaj od 1500€ ne isporučuje punjač u pakiranju i podvaljuje 45 W kao super brzo punjenje. Niti je to super niti je brzo i doslovno 4 puta povoljniji uređaji na tržištu se pune 3 puta brže od ove Ultre. Štoviše, neki od njih će se brže napuniti od 0-100% nego Samsung od 80-100%.

Ugrubo, od 0-100% ovoj Ultri će biti potrebno oko sat vremena, plus minus par minuta ovisno o uvjetima punjenja, ambijentalnoj temperaturi i sličnom. Kao šlag na tortu, kupite li 45W punjač iz nekog razloga, nemojte zaboraviti kupiti i kabel jer onaj koji dolazi uz uređaj nije dovoljno dobar da bi podržao 45W punjenje.

Ako se pitate zašto Samsung ovo radi, situacija će vam biti jasnija kad pogledate njegove najveće konkurente. To je svakako Apple od kojeg Samsung nikako ne može pobjeći i dok god iPhone ne dobije brzo punjenje, šanse su da neće ni Samsung. Druga situacija je njihovo najvažnije tržište, a koje ne obuhvaća stari kontinent. Tamo je situacija vrlo jasna i konkurencije u ovom pogledu i nema baš.

Zaključak

Nova S24 Ultra je vjerojatno dobar kandidat za telefon godine bez obzira na to što konkurencija predstavila. Ne iz razloga što je najbolja u apsolutno svemu i što boljih uređaja neće biti, jer šanse su da hoće, već jer je jedan kompletan uređaj s tek rijetko kojom ozbiljnom manom i po našem mišljenju, s najboljim softverom na tržištu koji ipak većini, makar podsvjesno, igra najveću ulogu prilikom kupnje. Godina je duga i moguće da ćemo vidjeti i boljih uređaja do kraja godine, ali i lako moguće novih softverskih solucija od konkurencije.

Dizajn vam se može ili ne mora sviđati, ali ostavlja impozantan dojam i izrađena je iznimno kvalitetno. Svakom detalju je posvećena posebna pažnja, a pogotovo toj završnoj obradi. Dolazi s najsnažnijim hardverom na tržištu trenutno koji iako je blago zakinut i neće ispuniti očekivanja onih najzahtjevnijih, svi oni ostali bit će i više nego zadovoljni jer su šanse da bolje u životu nisu isprobali.

Premda dolazi s vrlo oštrim i generalno ponajboljim zaslonom na tržištu u mnogim pogledima, s revolucionarnom zaštitom koja konačno smanjuje refleksije toliko da je zaslon vidljiviji na suncu više i od onih koji su na papiru “duplo svjetliji”, opet bit će sigurno onih kojima zaslon neće biti po volji zbog ne tako saturiranog Vivid načina rada, no to će se vjerojatno promijeniti s prvom idućom nadogradnjom softvera jer očito da je previše onih koji nisu veliki ljubitelji realnog kad ga ne traže.

Naš prigovor je više tu u smjeru nedostatka ozbiljnijeg PWM dimminga s kakvim dolaze apsolutno svi izuzev Applea i Samsunga, ali i ka brzini punjenja koje je nedvojbeno najlošije na tržištu, a i siromašnom pakiranju u kojem osim telefona dobivate tek kabel kojeg nećete niti moći iskoristiti za punjenje kupite li 45W punjač. Ne možemo zaobići niti iznimno visoku cijenu od 1500€ za koju dobivate svega 256 GB interne memorije, a što je uzevši u obzir dugu podršku, velika mana pitate li nas i savjetujemo da se protegnete na verziju s 512 GB.

Kamere iako mahom one stare, donijele su svježinu ponajviše u borbi s konkurencijom na 5x zooma, a što je Samsungu očito bilo bitnije od krajnjeg zooma u kojem je godinama zauzimao tron. Nije situacija toliko lošija po krajnji zoom, dapače, nekad je čak i bolja ovisno o uvjetima kao što smo već rekli, a isto tako i smatramo da će većina ipak biti zadovoljnija s novijim kamerama na S24 Ultri nego na S23 Ultri.

I s njom dolazimo do kraja ove priče jer u ovom trenutku je objektivno S23 Ultra bolja kupnja od nove S24 Ultre jer za osjetno manje novca dobivate gotovo identičan uređaj kojeg ponajviše razlikuju softverski AI trikovi, a što neće dugo biti slučaj.

No za sve one koji vole Samsungove uređaje i traže najbolje od najboljeg što ova firma ima za ponuditi, vjerojatno ćete ostati vrlo zadovoljni s novom S24 Ultrom jer je u konačnici unatoč navedenim manama, fantastičan uređaj! Kao šlag na tortu, 7 godina softverske podrške je nešto što je toliko nevjerojatno da još nismo sigurni planira li Samsung zaista ovaj uređaj držati toliko dugo aktualnim.

Video recenzija