Android

Snapdragon 8 Gen 3 službeno – 4nm, generativna AI tehnologija, 240 fps grafika

Qualcomm je danas službeno predstavio najnoviju generaciju procesora za pametne telefone – Snapdragon 8 Gen 3. Kako navode u Qualcommu, radi se o prvom čipu dizajniranom s fokusom na umjetnu inteligenciju, te ga naziva „industrijskim predvodnikom“ generativne AI tehnologije. Njegov AI Engine podržava multi-modalne generativne AI velike jezične modele u smislu da može istovremeno pokrenuti interakciju s 20 odgovora u sekundi. Drugi primjer koje Qualcomm navodi je mogućnost kreiranja slike na temelju dobivenih informacija u samo djeliću sekunde.

AI tehnologija ovog procesora primijenjena je i na području kamere. Proizvođači smartfona i njihovih kamera će tako moći ponuditi razne nove trikove za poboljšanje kvalitete fotografije videa u noćnim uvjetima, te ugraditi tako moćne editore koji će lakoćom brisati neželjene detalje. Drugim riječima, izgleda da smo negdje na pola puta da i mobiteli dobiju mogućnosti kreiranja deep-fake videa.

Što se brojki tiče, Snapdragon 8 Gen 3 podržava 240 fps grafiku na zaslonima sa stopom osvježavanja do 240 GHz, što će iskoristiti brandovi specijalizirani za gaming telefone.  GPU je 25% brži od prethodnika i isto toliko energetski učinkovitiji, a što se zvuka tiče, podržava Bluetooth prijenos 24-bitne 96 KHz glazbe.

Snapdragon 8 Gen 3 izrađen je u 4nm TSMC procesu. Dolazi s osam jezgri u postavi 1+5+2 te sadrži 12 MB L3 cachea. Najjača Cortex-X4 jezgra kuca 3,3 GHz, pet srednje jakih na 3,2 GHz, a tu su još dvije za manje zahtjevne zadaće, koje rade na 2,3 GHz.

Qualcomm je objavio da će prvi uređaji s ovim procesorom biti predstavljeni već za koji dan, što smo praktički već zaključili iz glasina o lansiranju Xiaomija 14, a pored ovog proizvođača kao partneri se spominju još Asus, Honor, iQOO, Meizu, Nui, Nubia, OnePLus, Oppo, Vivo, Realme, Redmi, RedMagic i ZTE. Vjerojatno ste primijetili da na popisu nedostaje Samsung, no to pripisujemo namjeri Qualcomma da s njim sklopi poseban ugovor o ekskluzivi s namjerom lansiranja zasebnog modela procesora „Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy“ s pojačanim taktom za Galaxy S24 seriju.

Tu je i Qualcomm X77 5G modem s podrškom za sub-6 GHZ spektar, kao i za mmWave, s maksimalnim brzinama prijenosa podataka do 10 Gbps u downloadu te 3,5 u uploadu.