Kriptovalute

Bitcoin probio granicu od 35.000 dolara. Jeli ovo kraj bear marketa?

Tržište kriptovaluta je nepredvidivo, i to puno više nego ostala tržišta vrijednosnica. To je jasno svakom tko se barem jednom upustio u ovu avanturu novog digitalnog doba. Nakon više od godinu i pol dana bear maketa, Bitcoin je noćas probio granicu od 35.000 dolara, a sudeći prema obujmu trgovanja, ne radi se o tzv. fake pump eventu. Ipak, treba biti oprezan i kao jedan od razloga navesti moguću kaskadnu likvidaciju short pozicija na kriptomjenjačnicama

BTC 4H graf

U trenucima nastanka ovog teksta cijena Bitcoina se korigirala na malo ispod 34.000 dolara, što je još uvijek osjetno više nego što je cijena iznosila zadnjih nekoliko mjeseci. Ovo sada daje novu nadu, koja je u velikoj mjeri potkrijepljena nadolazećim Bitcoin halving eventom. Ono što cijelu stvar čini još uzbudljivijom jest činjenica da je Bitcoin još jednom pokazao otpornost prema kretanju cijena dionica na američkim burzama NYSE i NASDAQ, pod čijim je utjecajem praktički proveo zadnje dvije godine. I dok S&P500 indeks ne bilježi baš bajne rezultate, a u svjetlu najnovijih geopolitičkih previranja, tržište kriptovaluta se polako vraća u svoj svijet.

SPX 4H graf

Ipak, svakako budite oprezni. Trenutni rast vrijednosti i konsolidacija cijene na 34.000 dolara nikako nije pravo vrijeme za ulazak u trgovanje i otvaranje long pozicija. Tehnička analiza nam govori da se prethodni resistance level pretvorio u support, koji sada iznosi nekih 31.000 dolara. To konkretno znači da je za očekivati da će cijena Bitcoina u sljedećim danima ili tjednima povući na spomenutu razinu, a ako ista izdrži prodajni pritisak, odnosno povlačenje ostvarenih profita u ovom skoku, to će značiti da je spremna za daljnji rast. U suprotnom, možemo očekivati povratak na razinu ispod 30.000 dolara.

Povezano: Bliži se Bitcoin halving, dio algoritma koji je svaki put uzrokovao veliki rast cijene. Hoće li se povijest ponoviti?

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Povezano: Bitcoin bi ove godine mogao doseći 50.000, a sljedeće 124.000 dolara, kaže poznati britanski analitičar