Kriptovalute

Bliži se Bitcoin halving, dio algoritma koji je svaki put uzrokovao veliki rast cijene. Hoće li se povijest ponoviti?

U zadnjih godinu i pol, vidjeli smo da se vrijednost Bitcoina s rekordnih 69.000 dolara, strmoglavila na nešto više od 15.000, da bi nedavno ponovno probila granicu od 30.000 dolara.

Razloga za pad je bilo mnogo. Prvi i najvažniji je „uparivanje“ sa S&P500 burzovnim indeksom. Tako je tržište Bitcoina, a posljedično tome i ostalih kriptovaluta, dugo bilo uvjetovano događajima na američkim burzama (NYSE i NASDAQ), koji je uplovio u bear market zbog agresivnog podizanja kamatnih stopa od strane FED-a, tj. američke središnje banke.

Dodatni problemi za kriptovalute uslijedili su nakon kolapsa Terra Luna tokena i UST stablecoina povezanog s njim. U ovom kolapsu mnogi su investitori izgubili ogromne količine novca, koji se mjeri milijardama dolara.

Sljedeći veliki pad se dogodio nakon što je propala druga po veličini kriptomjenjačnica na svijetu FTX, a trenutno se problemi manifestiraju u vidu postroženja regulacije na američkom tržištu, gdje tamošnji regulator vodi pravnu bitku s najvećom američkom kriptomjenjačnicom Coinbase, a sada i s Binanceom.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Potonji je inače daleko najveća kriptomjenjačnica po prometu, no treba napomenuti da američki regulator ima jurisdikciju samo nad njezinom američkom podružnicom (Binance.us). Istini za volju, američki primjer slijedile su i neke europske zemlje, vršeći pritisak na Binance zbog mogućih neusklađenost sa zakonom. Ipak, ruke su im zapravo vezane, jer kompanija ima sjedište na Kajmanskim otocima, kao i podružnice u mnogim drugim poreznim oazama.

Najvažnija je činjenica da ništa od navedenog još uvijek nije uspjelo znatnije srušiti cijenu Bitcoina, čija je vrijednost u trenucima nastajanja ovog teksta iznosila 27.375 dolara, što je još uvijek 60% više od najniže vrijednosti zabilježene u proteklih 12 mjeseci.

I sad, ako se držimo one stare narodne da se povijest ponavlja, onda bi se trebala uskoro ponoviti i kad su kriptovalute u pitanju. Mnogi analitičari vjeruju da će sljedeći bull run uslijediti kroz nekoliko mjeseci, odnosno uoči sljedećeg Bitcoin halvinga.

Bitcoin halving je dio algoritma najveće kriptovalute, koji se aktivira svake četiri godine. Radi se o programiranom smanjenju dobiti rudarima Bitcoina za pola, što je do sada bio razlog za strelovit rast cijene. Prvi Bitcoin halving se dogodio 2012. godine, drugi 2016., treći 2020., a sljedeći stiže 2024. godine, koja je praktički na pragu.

Nakon svih prijašnjih halvinga, Bitcoin je zabilježio strelovit rast vrijednosti, tako da se upravo sada nalazi na 276% vrijednosti iz prethodnog, tj. 2020. godine.

U međuvremenu je i S&P500 indeks izašao iz bear marketa, a vidjeli smo da je nedavno i FED najavio kraj politike agresivnog povećanja kamatnih stopa. Ovo je još jedna pretpostavka za povoljnije uvjete i za ponovni rast vrijednosti kriptovaluta. Istini za volju, Bitcoin nije u stopu pratio graf koji iscrtava SP500, no to je u neku ruku i dobra vijest, jer je očito da je broj trading botova smanjen.

Nitko se ne usudi točno prognozirati koliko će Bitcoin narasti u sljedećih nekoliko mjeseci i tijekom 2024. godine, no mnogi se slažu da je pred kriptovalutama ponovno razdoblje povoljnog tržišta.