Kriptovalute

Bitcoin probio psihološku granicu od 30.000 dolara. Cijena u nekoliko mjeseci porasla 100%

Cijena Bitcoina na najvećim kriptomjenjačnicama rano jutros je probila psihološku granicu od 30.000 dolara, što predstavlja rast od 100% u odnosu na najnižu cijenu iz studenog prošle godine, kad je iznosila 15.443 dolara. U trenucima nastanka ovog teksta, cijena je iznosila oko 30.100 dolara, što je prilično iznad resistance granice od 28.600, koju najveća kriptovaluta pokušava probiti proteklih nekoliko tjedana.

Ovo je svakako značajan skok vrijednosti Bitcoina, koji nije zanemariv, a možda još značajniji je podatak da je obujam trgovanja prilikom ovog uspona bio osjetno viši nego u zadnjem bull marketu u drugoj polovici 2021. godine, kad je cijena bila dosegla 69.000 dolara.

Razloge za oporavak cijene Bitcoina treba tražiti u činjenici što su se ekonomski pokazatelji u SAD kratkoročno popravili, odnosno FED je općenito usporio s podizanjem kamatnih stopa. Tržište vrijednosnica je ovu situaciju prepoznalo kao ohrabrujuću, te su sukladno tome skočili i burzovni indeksi. S&P500 je vratio kritičnih 4.100 bodova, te je drugi mjesec za redom trgovanje zatvorio iznad padajuće trend linije.

Isto tako treba primijetiti da je Bitcoin rastao i u trenucima najveće neizvjesnosti oko novonastale bankarske krize, pa neki analitičari i entuzijasti vjeruju da je ovo zapravo povratak osnovnoj ideji Bitcoina, tj. da u nekom trenutku zamijeni aktualni monetarni sustav, zasnovan na kreditnim balonima i printerima središnjih banaka.

Povezano:

Usprkos propasti SVB banke, Bitcoin preko vikenda porastao preko 20%

S druge strane, mnoge zabrinjava činjenica što altcoini, odnosno druge kriptovalute baš i nisu pratile ovaj rast Bitcoina, što daje naslutiti da se tržište na neki način pročišćava. Ovaj trend je donekle slijedio Ethereum, te još neki, no radi se o iznimkama, a ne pravilu.

Nakon probijanja kritične psihološke granice, mnogi traderi i analitičari se ponovno prepiru oko toga radi li se o početku novog bull marketa ili je ovo samo „dead cat bounce“. Gledajući kronološki, svaki bull market je započeo nekim sličnim događajem, no s obzirom na prirodu kriptovaluta i njihovu nepredvidivost, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze.

S tehničke strane gledajući, Bitcoin je cijenu od 28.600 dolara iz resistance zone uspio preokrenuti (flip), odnosno pretvoriti u support, što znači da nakon eventualne korekcije, cijena ne bi trebala znatnije pasti ispod te razine. Ukoliko spomenuti support popusti, možemo očekivati povratak u zonu od oko 25.000 dolara. U suprotnom, ako se ova cijena održi, i ako u međuvremenu ne dođe do većih potresa na tržištu kapitala, možemo očekivati daljnji rast do nekih 34.000 dolara.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne

Izjava o odricanju od odgovornosti:
Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to činite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.