Kriptovalute

Bitcoin bi ove godine mogao doseći 50.000, a sljedeće 124.000 dolara, kaže poznati britanski analitičar

Geoff Kendrick, analitičar britanske banke Standard Chartered, predviđa rast cijene Bitcoina od čak 300% sljedeće godine, javlja Market Insider. Prema njegovoj najnovijoj analizi, ove godine bi cijena Bitcoina mogla narasti na 50.000 dolara, a sljedeće na 124.000.

Kendrick svoje prognoze temelji na činjenici što su rudari Bitcoina u posljednje dvije godine uspjeli konsolidirati poslovanje, nakon masovnog premještanja pogona iz Kine. Smanjenjem troškova rudarenja i povećanjem profitabilnosti, smanjuje se i potreba za prodajom Bitcoina, stoga je logično očekivati manjak novih tokena na tržištu.

Povezano: Bitcoin probio psihološku granicu od 30.000 dolara. Cijena u nekoliko mjeseci porasla 100%

Povoljne uvjete predstavlja i konsolidacija cijena električne energije na međunarodnom tržištu, što je jedan od ključnih faktora za profitabilnost rudara.

Kendrick navodi da je nešto malo ispod 100% izrudarenih Bitcoina u drugom kvartalu ove godine prodano, a razlog tome je povratak cijene iznad kritične granice profitabilnosti, koja se trenutno procjenjuje na 20.000 dolara po tokenu. Cijena u ovom trenutku iznosi oko 30.000 dolara, gdje se uz povremene fluktuacije već neko vrijeme ustabilila.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Što se rasta ove godine tiče, Kendrick kao glavni razlog navodi najave nekoliko velikih investicijskih fondova s Wall Streeta o lansiranju Bitcoin ETF-ova. Ovakav događaj bi svaki puta do sada uzrokovao kratkoročni rast cijene.

Dodatni razlog za optimizam je i predstojeći halving event, koji bi se trebao dogoditi u travnju ili svibnju sljedeće godine. Podsjetimo, halving je dio algoritma koji se ponavlja svake četiri godine, u kojem se ukupna količina novih izrudarenih Bitcoina smanjuje za pola. Izravna posljedica toga je smanjenje dostupnih tokena na tržištu, što automatski povećava potražnju i rast cijene.

Povezano: Bliži se Bitcoin halving, dio algoritma koji je svaki put uzrokovao veliki rast cijene. Hoće li se povijest ponoviti?

Treba reći da Kendrick nije jedini financijski analitičar koji je optimističan glede rasta vrijednsoti kripto tržišta u sljedeće dvije godine, jer su slične prognoze objavili i mnogi drugi.

Naravno, sve ove informacije treba uzeti s rezervom, budući da je pred svjetskom ekonomijom i dalje prilično neizvjestan period. Recesija je već zahvatila eurozonu, dok je u SAD „na granici“. Američki FED je nedavno najavio manju agresivnost u povećanju kamatnih stopa, što je pozitivno utjecalo na rast tržišta kapitala, a posljedično tome i na Bitcoin. Međutim, najnovije statistike kažu da inflacija, zbog koje se i pristupilo podizanju kamatnih stopa, još uvijek nije pala na očekivanu razinu. Stoga je lako moguće da FED u dogledno vrijeme ponovno pooštri politiku. Ukoliko se to dogodi, tržišta kapitala bi ponovno mogla početi padati ili u najboljem slučaju stagnirati, a će svakako utjecati i na kripto tržište u cjelini, samo još treba vidjeti u kojem obimu.