Ostalo

Samsung Galaxy Z Fold5 – Ultimativni gejmerski telefon

Mobilni gaming je posebna domena, kako mobilnih uređaja samih, tako i gaminga. Kad govorimo o pametnim telefonima općenito, uglavnom se osvrćmo na brojke, odnosno specifikacije. S druge strane, kad pričamo o gamingu, u pravilu vizualiziramo moćno desktop računalo sa svim mogućim dodacima.

Međutim, kako vrijeme prolazi, sve je više popularan novi segment gaminga, a to je onaj upravo na pametnim telefonima. Naravno, za tu disciplinu imamo i posebno deklarirane uređaje, no dolaskom na tržište preklopnih uređaja, paradigma se polako mijenja.

Samsung Galaxy Z Fold5 je svakako jedan od modela koji će zagolicati maštu gejmera, i to iz vrlo jednostavnog razloga – veliki zaslon. Ne treba biti genijalac za zaključiti da je na velikom zaslonu preglednost bolja. Posebice u akcijskim igrama, iako ni kod strateških situacija nije puno drukčija. Kad rasklopite 7,6-inčni komad zaslona, vašu omiljenu igru doživjet ćete u potpuno novom svjetlu.

Primjerice, prilikom igranja Modern Combat 5, primijetit ćete da bolje vidite neprijatelja koji se skriva u pozadini, iz jednostavnog razloga što je zaslon veći. S druge strane, ako igrate Age Of Origins, na raspolaganju vam je daleko bolji pregled karte svijeta nego na klasičnom smartfonu. No, imajte na umu i jednu,m da se tako izrazimo, lošu stranu ovakvog koncepta uređaja. Kad se jednom na njega naviknete, povratak na klasičnu veličinu može biti prilično bolan.

Ono što je kod mobilnog igranja ključno, svakako je procesor On, naravno, mora biti najjači od najjačih, i tu u gejemerskom svijetu nema puno mjesta za kompromise. Snapdragon 8 Gen 2 u toj domeni nudi zaista vrhunske performanse, a od velike važnosti je i 120 Hz stopa osvježavanja zaslona. Naime, bez ove značajke, teško je zamisliti užitak igranja u punom smislu riječi. Snapdragon 8 Gen 2, osim što odlično obavlja osnovne zadaće, sadrži i vrlo moćan GPU, koji zapravo odrađuje ključan dio posla kad su igre u pitanju. Ukupnom doživljaju igranja svakako pridonose i odlični stereo zvučnici koji su prilično glasni.

Jedna od odličnih značajki je i Game Booster, dodatak koji objedinjuje dodatne alate za igre, kao npr. Screen recording ako se želite nekom pohvaliti kako ste upucali neprijatelja. Spomenuta značajka također omogućuje igranje dok je uređaj izravno spojen na punjač. Naime, uključivanjem ove opcije, napaja se direktno iz utičnice, zaobilazeći pritom bateriju, što smanjuje nepotrebno zagrijavanje.

Kad smo već kod zagrijavanja, morate biti svjesni da će u ovakvom režimu do toga svakako doći. Međutim, rashladni sustav je dovoljno napredovao tako da neće doći do pregrijavanja. Naravno, svaki procesor ARM arhitekture ima ugrađenu zaštitu od pregrijavanja u vidu throttlinga, no da biste Snapdragon 8 Gen 2 doveli do tog stadija, zaista morate biti gejmerski manijak.

Sve u svemu, Samsung Galaxy Z Fold5, osim što je izvrsna naprava za povećanje produktivnosti (da, možda zvuči ofucano, ali zaista je tako) može odlično poslužiti i u trenucima razbibrige, odnosno kad niste fokusirani na posao, tako što ćete se istresti na nekoj pucačini ili, ovisno o afinitetima, upregnuti moždane vijuge u nekoj od strateških igara. Isto tako, ovakav uređaj će kao točka na i doći svim strastvenim gejmerima kad su daleko od svoje konzole. Koju god vrstu igara preferirate, Samsung Galaxy Z Fold5 će vam zasigurno pružiti bolje iskustvo od klasičnog smartfona, a kad se na sve njegove benefite jednom naviknete, teško ćete se vratiti „natrag“.