Apple

iPhone 15 Pro Max na DxOMark kamera testu zauzeo 2. mjesto, iza Huaweija P60 Pro

DxOMark, jedan od najvećih autoriteta kad su kamere smartfona u pitanju, objavio je rezultate testiranja novog iPhonea 15 Pro Max. Prema njihovim rezultatima, najnoviji Appleov top model zauzeo je drugo mjesto, sa 154 boda. Očekivanja su možda bila previsoka, ali čini se da najjači iPhone nije uspio pobijediti Huawei P60 Pro, koji na istoj listi postiže 156 bodova i zauzima prvo mjesto.

Povezano: iPhone 15 Pro se pregrijava. Softverska nadogradnja neće riješiti problem bez smanjenja performansi

U DxOMarku kažu da iPhone 15 Pro Max, iako donosi periskop leću s 5x optičkim povećanjem, nudi ograničene performanse u segmentu primarne leće, odnosno prije nego što telefoto kamera preuzme kadar. Kao drugi nedostatak kamere iPhonea 15 Pro Max, DxOMark navodi da je potrebno dulje vrijeme okidanja u uvjetima lošijeg osvjetljenja, a treći da su određeni benefiti HDR-a vidljivi isključivo unutar Apple eko-sustava.

Naravno, kamera iPhonea 15 Pro Max ima i dobrih strana, jer kako bi se inače uređaj našao na drugom mjestu? Tako DxOMark kao prednosti navodi snimanje videa koje je i dalje ispred konkurencije, kvaliteta portretnih fotografija, ali i tzv. Zero shutter lag, odnosno trenutno okidanje u mnogim okruženjima. Ovo se, s obzirom na jedan od spomenutih  nedostataka očito ne odnosi na lošije svjetlosne uvjete.

Povezano: Prvi Drop testovi iPhonea 15 Pro pokazuju da je titansko kućište bila loša ideja

Sve u svemu, Apple je očito napravio veliki korak na području kamere u odnosu na prijašnju generaciju Pro Max modela, no u ukupnom bodovanju ipak nije uspio izbiti na prvo mjesto i preteći spomenuti Huawei, koji je predstavljen prije nekih šest mjeseci. Naravno, ovo je možda zabemariva stavka ako vam baš ovaj detalj kamere nije presudan, a isto tako treba uzeti u obzir i činjenicu da DxOMark prilikom testiranja zalazi u najsitnije detalje, koji prosječnom korisniku možda i nisu vidljivi.