Samsung i Apple u drugom kvartalu zabilježili pad, a Xiaomi znatan rast isporuka

Proizvodnja pametnih telefona i dalje bilježi pad. Prema analizi koju donosi Trendforce, u drugom kvartalu ove godine ukupno je isporučeno 272 milijuna uređaja, što je za 6,6% manje u odnosu na kvartal ranije. Međutim, ovo razdoblje nije svima bilo loše, budući da su pad zabilježila samo dva najveća proizvođača – Samsung i Apple, kojima je prodaja pala za 12,4, odnosno 21,2% navodi Trendforce.

Ovako velik kvartalni pad prodaje Appleovog iPhonea svakako se može opravdati čekanjem nove generacije koja tradicionalno stiže u rujnu, no sudeći prema nekim glasinama, stvari bi se mogle dodatno zakomplicirati jer bi isporuka najvećeg i najskupljeg modela iPhone 15 Pro Max mogla kazniti zbog nedostatka komponenti.

S druge strane spektra imamo proizvođače koji su u drugom kvartalu ostvarili rast, i to znatan. Xiaomi je tako isporučio 32,1% više uređaja nego kvartal ranije, a Oppo 25,4%. Na listi Trendforcea nalazi se i nov ime – Transsion, proizvođač koji u svom portfelju drži brandove Tecno, Infinix i itel, nama malo poznate, ali zato s jakim rastom pprodaje u jugoistočnoj Aziji.