Ostalo Recenzije

Samsung Odyssey Neo G9 - 49 inčni ultrazakrivljeni monitor

Kad me Samsung prije par mjeseci nazvao i pitao jel' bih volio recenzirati monitore, odmah sam u startu objasnio da nisam baš gamer, a niti potpuni za njih jer tek znam prepoznati što je dobro, a što je loše. No kako sam i sam u razmatranju novog monitora, odlučio sam pristati isprobati nešto najbolje što oni nude na tržištu. Odyssey Neo G9 definitivno je jedan od njih, što i cijena od otprilike 2000€ jasno sugerira.

Stava sam da na stvarima koje koristite svakodnevno po nekoliko sati ne treba štedjeti. Tako primjerice volim udobnu obuću, dobre naočale i vrhunske zaslone, a ova posljednja stavka me pogotovo boli jer do ovog monitora nisam ni u snu razmišljao da bih potrošio toliko para na monitor, a sad mi je samo u glavi kako ga ženi opravdati.

Kao što sam i u uvodu videa rekao, najveće pitanje je stane li vam ovaj monitor na vaš stol, jer ako stane i ako ga isprobate, shvatit ćete da ga trebate. Sigurno neće svima biti potreban odaziv od 1ms ili 240 Hz varijabilnog osvježavanja slike, a neće svima niti značiti što boje mogu podesiti gotovo savršeno. Pa siguran sam da vam neće uvijek trebati niti metar i 25 cm dijagonale odnosno svih 49” na koliko se proteže ovaj prekrasan zaslon 5k rezolucije. Ali kao što sam više puta rekao, nije bolest sve što boli i u prirodi je geeka da teži za novim gadgetima čiju će primjenu pronaći tek usputno.

Prvi dan mi je bio prevelik, grdosija. Nisam navikao raditi na ovako nečem velikom, a onda sam kroz dane shvatio da je to zapravo ono što mi treba. Tako se lijepo može iskoristiti radna površina da je to za nepovjerovati i što je najbolja stvar, nakon dužeg rada me ne boli vrat od fiksne pozicije jer se stalno šaltam lijevo desno.

Prvi put kad sam uređivao video sam dobio laganu vrtoglavicu jer se traka projekta vrti u krug. 

Doslovno je pred vama četvrt kruga ili možda kružnice bolje rečeno. Kad bih imao četiri ovakva monitora, zatvorio bih potpuni krug na metar radijusa oko sebe s njima. I činilo se to i meni pretjerano, ali vrlo brzo sam se naviknuo na to. Toliko zapravo da nisam bio ni svjestan toga dok se nisam vratio na klasični ravni monitor i sad se osvrćem oko sebe i tražim još radnog prostora.

Nije to savršeno jer sadržaj većinom nije prilagođen za ovako široke zaslone. S aplikacijama nemate problema, one se normalno skaliraju koliko god im to dopustite, ali filmovi i serije zauzimaju najčešće tek polovicu zaslona s dvije četvrti s lijeve i desne strane koje ostaju crne.

Ovaj monitor možete promatrati kao dva 27” monitora spojena jedan pokraj drugoga s klasičnim 16:9 omjerom stranica, ali bez prekida. Upravo je to ključna prednost u odnosu na setup s dva monitora. Koristio sam i takav setup godinama, ali uvijek mi je bilo neprirodno jer sadržaj bih isključivo konzumirao na lijevom ili desnom zaslonu, a nikad u sredini, što je na ovom monitoru ipak moguće izvesti. Pogotovo s Windowsima 11 koji nativno podržavaju podjelu zaslona na segmente.

U mom slučaju gdje na radnoj stanici još uvijek koristim Windows 10 postoji rješenje i za tu podjelu u vidu Samsungove Easy Setting Box aplikacije koja vam dopušta upravo to, da podijelite virtualno zaslon na cjeline tako da se povlačenjem aplikacije u bilo koji od tih cjelina ona raširi koliko joj je dopušteno. Tako brzinski možete posložiti nekoliko aplikacija po zaslonu onako kako vam to odgovara. Primjera radi, podijelio sam zaslon na tri cjeline i lijevu četvrtinu sam rezervirao za File Explorer, onu srednju porciju za određen softver koji koristim, a desnu četvrtinu za Chrome. Ima tu mogućnosti koliko vam srce želi tako da sam ostao ugodno iznenađen kako to lijepo radi i ispada kao da je ona dio Windowsa.

Veći problem je u snazi vašeg kompa poželite li igrati igrice ne njemu, a doći ćemo i do tog dijela jer monitor ima maksimalnu rezoluciju od 5120x1440 piksela. Za klasičan uredski rad na kompu bez problema i slabije mašine mogu izgurati ovu rezoluciju. Nerijetko vam ne treba niti grafička kartica za to, a i laptopi bez eksterne grafičke, barem oni noviji, bez problema vrte svaki mogući sadržaj na ovoj rezoluciji.

Problem je u igricama i vašoj želji da iskoristite sve što ovaj monitor nudi, a tu će vam ipak trebati snažnija grafička da ih upogonite na višoj razini. Doslovno postoje igrice za koje još uvijek nema grafičke kartice koja bi u potpunosti iskoristila sve ono što vam ovaj monitor može ponuditi, ali iznenađujuće se odlično skaliraju na cijeli zaslon i igrice stare desetak godina, a to je ono što nisam očekivao!

Ipak, neki zahtjevniji naslovi najbolje iskorištavaju mogućnosti HDR prikaza i enormno visoku svjetlinu zaslona. Toliko je zaslon svijetao da sam ga u dnevnim uvjetima pokraj prozora držao na 30% svjetline najčešće. Otprilike je jednako svijetao kao i S21 Ultra, a to je ugrubo oko 1000 nitsa na 49” dijagonale. U peaku može dosegnuti i 2000 nitsa prilikom prikaza HDR sadržaja, a riječima je baš teško opisati kakav je to spektakl u dobrim igricama.

Postoje i filmovi i serije koje će iskoristiti ovako nešto, ali ništa od njih neće to učiniti u potpunosti jer se neće prikazivati preko apsolutno cijelog zaslona, a igrice hoće. Zato i ne čudi što je ovaj monitor iznimno privlačan gamerima.

No za sve one koji nisu primarno gameri i ovaj monitor kupuju za rad, ima tu još mnogo zgodnih stvari koje su me iznenadile. Moram još jednom napomenuti da se boje daju predefiniranim presetom podesiti tako da budu gotovo savršene. Naknadnom kalibracijom monitora slika se toliko minimalno promijenila da sam par minuta gledao razlike u prikazu između starog i novog preseta. Ali nije samo u prikazu sadržaja već i u mogućnostima spajanja dva izvora slike na monitor istovremeno. Objasnit ću vam ovo uskoro.

Na poleđini ćete pronaći 2 HDMI 2.1 ulaza kao i DP i 2 USB 3.0 izlaza za periferiju ili što već želite spojiti na njega. Osobno preferiram DP i s njim sam spojio radnu stanicu s monitorom, ali s obzirom na to da na laptopu imam i HDMI, a povremeno bih volio koristiti i njega na velikom monitoru, istovremeno sam spojio i njega na monitor i unutar postavki samog monitora uključio način rada tako da mi je lijevi dio zaslona bio rezerviran za prikaz slike s laptopa, a desni s kompa.

U kombinaciji s Logitech MX Master serijom miša i tipkovnice sam se vrlo lako šaltao između jednog i drugog prikaza za sortiranje datoteka, ali i korištenje različitih alata na jednom i na drugom uređaju. Malo specifična situacija koju vjerojatno nećete pretjerano često koristiti, ali siguran sam da ima onih koji će među vama prepoznati prednosti ovakve podjele. E sad ono što će možda neki od vas radije iskoristiti je spajanje PlayStationa i dok igrate igrice na monitoru na lijevoj strani, možete s desne strane imati otvoren YouTube na kompu i gledati tutorijal za prelazak igrice ili uključenu muziku. Primjena ima koliko vam srce želi i iznenađen sam da ovo tako dobro radi.

Općenito je ovo primarno gamerski monitor, a tek onda uredski što i sam dizajn monitora sugerira, ali unatoč tome je jednako sposoban i za gaming i za ured, produkciju ili možda pak programiranje. Poznajem par programera koji su prelaskom na stariju generaciju Odysseya G9 doživjeli preporod jer je on iznimno sličan ovom novijem Neo modelu.

Ključna razlika je u mini LED-u i najboljem local dimmingu kojeg sam vidio na jednom zaslonu. Samsung se hvali da ovaj zaslon raspolaže s više od 2000 različitih zona po kojima može regulirati svjetlinu zaslona i vjerujem im da imaju kad to kažu. Istina, ovo nije OLED panel kojeg ćemo jako rijetko vidjeti na monitorima zbog problema s burn in efektom, ali je VA panel koji je najbliže OLED-u u jednom monitoru kojeg sam vidio do sad. I za sve one koji se pitaju vidi li se to u odnosu na stari G9, bome vidi se. Osjetno je bolje to riješeno na Neo modelu.

I kao što sam rekao u uvodu, nisam ekspert za monitore, ali znam prepoznati kad nešto valja, a kad nešto ne valja. Tako nisam pretjerano upoznat niti s konkurencijom i koliko lošiji monitor možete dobiti za recimo pola cijene ovoga ili postoji li bolji za ove novce. Koliko sam uspio provjeriti na internetu, konkurencija u ovom specifičnom segmentu nije baš jaka i Samsung je napravio odličan posao s novom Neo G9-kom.

Najveći problem je u samoj veličini zbog koje sam kantu morao premjestiti na pod jer mi monitor i ona ne stanu na stol površine 160x80 cm. I ta dubina stola je na knap za ovaj monitor jer ga zbog točke težišta ne možete odmaknuti previše od sebe. Ima načina i da se to riješi i to vrlo povoljnog u vidu standardnog VESA mounta čime ćete sigurno bolje iskoristiti radni prostor. Uzmite u napomenu da je monitor težak gotovo 15 kg, a što nije malo.

Sve u svemu, Odyssey Neo G9 nas je oduševio i da, možete uštedjeti gotovo pola cijene i kupiti stariji G9 pogotovo ako niste isprobali tu Quantum matricu s mini LED-om jer problemi i želje nastaju tek kad isprobate nešto novije i bolje i shvatite da vam to treba.

Više o monitoru saznajte u videu ispod.