Android

Snapdragon 8 Gen 4 bi mogao razočarati. Dolazi era debljih i težih Androida?

Qualcomm će novu generaciju svog mobilnog procesora za najviši cjenovni razred – Snapdragon 8 Gen 4 predstaviti najesen, a prvi proizvođač koji bi ga mogao ugraditi u jedan od svojih modela je Xiaomi, tj. u Xiaomi 15.

Najnovije informacije, pak, donose solidnu dozu zabrinutosti, i to iz više pouzdanih izvora. Digital Chat Station je objavio da će uređaji koji budu pokretani Snapdragonom 8 Gen 4 donijeti baterije većeg kapaciteta, no ne zbog produljenja autonomije, već zbog novog procesora iz Qualcomma koji će biti iznimno „gladan“.

Naime, prve procurjele informacije tiču se jezgri procesora, od kojih će dvije najjače raditi na osjetno višem taktu od prethodnih generacija (3,6 ili čak 4 GHz), što će zahtijevati snagu od 14,2 W. Usporedbe radi, Snapdragon 8 Gen 3 koristi 11,3 W.

Obje stavke impliciraju povećanu potrošnju energije, što bi moglo rezultirati i potrebom ugradnju baterija kapaciteta i do 6000 mAh u najjače modele, kako bi se zadovoljila potreba za energijom. Naime, spomenuti insider se poziva na informacije koje je dobio u Xiaomi razvojnom centru, a priču potvrđuje i korejski DC Insider koji je je navodno testirao prototip procesora.

Pored većih baterija, uređaji pokretani ovim procesorom morat će sadržavati i veće parne komore za hlađenje zbog većeg stupnja zagrijavanja. Na koncu će sve skupa rezultirati osjetnim podebljanjem kućišta.

Iako će Snapdragon 8 Gen 4 biti proizveden u 3 nm procesu, izgleda da mu to u cijeloj neće puno pomoći upravo zbog povećanja ukupne ulazne snage.

Ukoliko se ove glasine pokažu istinitima, ili će Snapdragon8 Gen 4 postati promašaj, ili ćemo svjedočiti novoj eri većih i debljih Android telefona.