Android

Xiaomi 15 navodno stiže u listopadu, s moćnim Snapdragon 8 Gen 4 procesorom

Xiaomi 15, nasljednik aktualne Xiaomi 14 serije, trebao bi biti službeno predstavljen u listopadu ove godine, javlja prilično pouzdani izvor Digital Chat Station.

Zapravo se niti ne radi o nekom velikom iznenađenju, jer je i Xiaomi 14 bio predstavljen prošle godine otprilike u isto vrijeme, doduše za kinesko tržište. Globalna premijera, po sada već ustaljenoj kineskoj tradiciji, događa se kvartal do dva kasnije.

Povezano: Xiaomi 14 Ultra - Vrijedi li 1500 eura? [Recenzija]

To znači da Xiaomi 15 i sve njegove varijante na našem tržištu možemo očekivati početkom sljedeće godine, osim ako se u Xiaomiju ne odluče na promjenu poslovne politike, no to je malo vjerojatno.

U svakom slučaju, Xiaomi 15 modeli će biti prvi u svijetu koji će biti pokretani Qualcommovim procesorom sljedeće generacije – Snapdragon 8 Gen 4.

Ovaj procesor navodno postiže 2.700 bodova na Geekbench single-core benchmarku, odnosno 10.000 na multi-core, što je impresivno. Naravno, ovu informaciju treba uzeti s rezervom, s obzirom da se radi o glasinama temeljenim na mjerenju performansi prototipa. Konačna verzija procesora se uvijek može razlikovati.

Također, špekulira se da će Snapdragon 8 Gen 4 karakterizirati dvije snažne jezgre koje će kucati na taktu od 3,6 ili čak 4 GHz, dok za ostale još nemamo konkretnih informacija.

S obzirom da se radi o značajnom povećanju takta, bit će zanimljivo vidjeti kako će proizvođači mobitela riješiti sustav hlađenja.