Snapdragon 865 će predstavljati 2. generaciju 7nm procesora, a 2021. stiže 5nm Snapdragon 875Sada je već prilično izvjesno da će sljedeći Qualcommov procesor – Snapdragon 865 stići kao predstavnik druge generacije 7nm SoC-ova, ali i konkurencija Huaweijevom Kirinu 990, koji će službeno biti predstavljen kroz dva tjedna na berlinskom IFA sajmu.

Snapdragon 865 će biti predstavljen nešto kasnije, a u prvim uređajima ćemo ga ugledati tek početkom sljedeće godine. Negdje u isto vrijeme će se pojaviti i odgovarajući Samsungov Exynos, koji će također biti izrađen u 7nm procesu.

Pored vlastitog, Samsung bi trebao proizvesti i Qualcommov procesor, uostalom, kao više puta do sada. No, već godinu kasnije, Qualcomm bi trebao predstaviti Snapdragon 875 (ili kako će se već zvati), koji će, prema najnovijim glasinama, biti izrađen u 5nm procesu. Ovo smanjivanje dovest će do još većih performansi uz manju (ili istu?) potrošnju energije, što je svakako logičan korak u evoluciji čipova, no 5 nm trenutno predstavlja donju granicu za postojeću proizvodnu tehnologiju, iako postoje indicije da je Samsung već spreman i za 4 nm.

Snapdragon 875 navodno će proizvoditi tajvanski TSMC, a u ponudu će stići godinu kasnije, dakle 2021. Za vjerovati je da će u međuvremenu i Samsung i Huawei predstaviti svoje varijante 5-nanometarskih čipova, a što će sa smanjivanjem procesa biti dalje, ostaje za vidjeti.

Proizvodni procesi su se godinama smanjivali, što je općenito dovelo do jačih performansi i manje potrošnje energije. Usporedbe radi, prije desetak godina, smartfone su pokretali 32nm procesori.