Sony Xperia XZ2 i Sony Xperia XZ2 Compact: prvi dojmovi [Video]

Na MWC-u u Barceloni imali smo se prilike poigrati s najnovijim Sonyjevim smartfonima. Kao što vam je poznato, radi se o modelima Sony Xperia XZ2 i Sony Xperia XZ2 Compact. Obojica ispod haube donose Snapdragon 845, 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije i 19 MP kameru, a ono što je moralo biti različito, jesu baterije. Zbog ukupnih gabarita, XZ2 dolazi s 3180, a Compact 2870 mAh.

Novost u odnosu na prijašnje Xperije svakako su manja količina «mesa» oko zaslona, no i dalje ne koliko smo očekivali. Bez obzira na sve, novi Sonyji nedvojbeno izgledaju atraktivno, dok za ergonomiju ne možemo reći da prati svoje prethodnike.

Naime, poleđina više nije potpuno ravna, već je na rubovima malo zakrivljena, što je estetski dobro izvedeno i u ruci će dobro stajati. S druge strane, kad uređaj postavite na stol, ljuljat će naginjući se na sve strane koje pritisnete, zbog čega će tipkanje poruka u takvim uvjetima predstavljati izazov. No ipak, dobro će doći ukoliko u dobrom društvu zaželite zaigrati bocu istine.

19 MP kamera dolazi s otvorom blende f/2.0 i nema optičku stabilizaciju, već koristi staru dobru softversku, koja se kod Sonyja inače pokazala izvrsnom. Koliko će Sony svojim Steady Shotom prkositi sve modernijim optičkim stabilizacijama, ostaje za vidjeti. Kamera je sposobna snimati 4K HDR video, a tu je i 960 fps usporeni video, poznat s lanjskog Premiuma. Njegova prednost očituje se u tome što snima u Full HD rezoluciji, dakle 1080p, a ne samo 720p kao Galaxy S9. Koliko je ova kamera dobra u praksi, vidjet ćemo uskoro, odnosno kad nam uređaj stigne na iscrpno testiranje.

Da animirani emotikoni ne ostanu ekskluziva za Apple i Samsung, Sony je predstavio svoje. Rade na principu 3D mapiranja lica, ali ne idealno baš u svim uvjetima. Potrebno je mirovati i kružiti uređajem oko glave, ali pritom držati glavu mirno, što baš i nije najzgodnije pa ni mogućnost pogrešaka nije mala.

5-inčni Compact definitivno je namijenjen onima koji se nisu snašli s većim uređajima, a za razliku od mnogih kompaktnih, mini ili lite verzija konkurentskih modela, ovaj sadrži sve ono što imaju i veliki.

Veliki XZ2 će zasigurno naći na veći odaziv publike, budući da ni 5,7 inča u 18:9 omjeru zapravo i nije toliko ogromno. Oba modela dolaze u atraktivnim bojama kućišta, za koje se toplo nadam da će biti ponuđene i na našem tržištu uz standardne crnu i bijelu.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]