Top teme

Što je UWB i koja mu je primjena? Uskoro bi vam mogao prilično olakšati život

UWB (Ultra-wideband) i nije tako nov protokol za komunikaciju elektroničkih uređaja u neposrednoj blizini, ali u proteklih godinu dana postaje sve više popularan. Kako se proizvođači natječu u uvođenju novih značajki, tako raste i potreba za novim primjenjivim tehnologijama.

Što je i UWB i kako radi?

Za razliku od Bluetootha i NFC-a, UWB koristi visoki frekvencijski spektar (između 3,1 GHz i 10,6 GHz), a pokriva i više pojaseva, što mu osigurava osjetno višu preciznost, sigurnost i daleko širu primjenu.

Također, ovisno o frekvenciji koju koristi, UWB može imati radijus djelovanja između jednog i 50 metara, što je vidljivo više od NFC-a i Bluetootha.

Apple je ovaj protokol ugradio još u iPhone 11, dakle prije otprilike pet godina, no proizvođači Androida nisu baš pratili trend. Google i Samsung su u godinama koje su uslijedile također ponudili UWB u svojim uređajima, no šira primjena ove tehnologije je izostala.

Povezano: Google pokrenuo FInd My Device mrežu za Android. Evo što trebate znati!

No, stvari se ipak polako mijenjaju, tako da uskoro možemo očekivati još više uređaja s podrškom za ovu tehnologiju, ali i aplikacije, odnosno praktičnu primjenu u mnogim sferama života.

U nastavku ćemo nabrojati nekoliko primjera u kojima bi nam UWB tehnologija uskoro mogla pojednostaviti svakodnevne rutine.

Dijeljenje kontakata

Apple je u ovoj disciplini definitivno pionir. iOS 17.1 donio je iznimno korisnu funkciju NameDrop. Ova značajka omogućuje vlasnicima dvaju iPhonea da izmijene kontakte na najjednostavniji mogući način – približavanjem dvaju uređaja na razdaljinu od svega per centimetara i potvrdom o dijeljenju. Dakle, nije potrebno priljubiti jedan uređaj uz drugi, ali neće raditi ni ako su previše međusobno udaljeni, što stvara optimalnu situaciju za praktičnost i sigurnost.

S obzirom na jednostavnost, nema objektivnih prepreka da i vlasnici Androida međusobno ne dijele kontakte na isti način, no tu će se uvijek javljati problem kompatibilnosti među različitim proizvođačima. Nadamo se da će na koncu glavnu riječ ipak imati Google, te ovakvo dijeljenje kontakata uvesti na razini operativnog sustava. I naravno, ne ju previše zakomplicirati, po čemu je inače poznat.

Jednostavniji casting

Koliko puta ste pokušali streamati video ili bilo kakav drugi sadržaj s mobitela na Smart TV ili računalo i koliko vam je to puta diglo živce? Uvođenjem UWB protokola u casting, cijeli doživljaj bi se uskoro mogao promijeniti, budući da će biti potreban samo jedan „tap“. Google je ovu tehnologiju demonstrirao na ovogodišnjem CES- u Las Vegasu, ali je upotrebljivost trenutno ogranena na Pixel mobitele i tablete. Ukoliko se potrudi i omogući korištenje UWB castinga na razini operativnog sustava, upotrebu na Androidima iz temelja promijeniti. 

Nearby Share i Quick Share izaziva AirDrop

Googleov Nearby Share i Samsungv Quick Share uskoro bi se mogli stopiti u jedno, odnosno postići međusobnu kompatibilnost. Ukoliko se ova simbioza ostvari, korisnici Androida bi napokon mogli uživati u istim blagodatima na koje su vlasnici iPhonea odavno navikli. Appleov AirDrop je iznimno dobro osmišljena i primijenjena značajka, a što je najvažnije, prihvaćena od strane korisnika. Dakle nema razloga da Google u suradnji s najvećim proizvođačima Androida ne primijeni istu logiku i mnogim korisnicima olakša svakodnevicu.

Preciznije lociranje uređaja 

Jedna od najkorisnijih značajki UWB tehnologije je pronalaženje zagubljenih povezanih uređaja, poput trackera za ključeve, slušalica, pametnih satova i sl. Trenutno se većina ovakvih situacija rješava pomoću Bluetootha i NFC protokola, no zbog svoje prirode oni nisu dovoljno precizni, što znači da ako vam mobitel signalizira da je vaš ključ u blizini, može proći neko vrijeme da ga pronađete. UWB, s druge strane, ovu radnju podiže na znatno višu razinu, zahvaljujući osjetno većim mogućnostima preciznosti lociranja. Appleov AirTag i Samsung Smart Tag već sasvim solidno obavljaju posao, no upotrebom UWB tehnologije, i njezinom širom primjenom, sve će biti podignuto na višu razinu. 

Sigurnije i jednostavnije otključavanje automobila

Iako daljinsko otključavanje automobila postoji već desetljećima, sigurnost aktualnih sustava je na daleko nižoj razini od one koju pruža UWB protokol. Štoviše, umjesto ključeva možete koristiti svoj mobitel kojim ćete brzo i sigurno otključati ili zaključati automobil, i to daleko sigurnije nego s klasičnim daljinskim ključem kao sada. Neki proizvođači automobila već su uveli UWB tehnologiju u neke svoje modele, a uskoro bi im se mogli pridružiti i ostali.