Top teme

Što se događa s 5G mrežama? Zašto se ni nakon četiri godine nisu pomakle s mrtve točke?

Implementacija 5G mreža u svijetu sada već traje između tri i četiri godine, ovisno koji dio svijeta uzmete kao mjerodavan. Međutim, čini se očekivani napredak još uvijek nije postignut. Za ovakvu situaciju najviše je kriva pandemija, no je li ona zaista jedini uzrok sporog ostvarivanja zacrtanog cilja?

Prema informacijama kojima raspolaže Ookla, tvrtka koja stoji iza najpopularnijeg mjerača brzine mreže Speetest.net, podijelila je svoja iskustva s medijima, iz čega je vidljivo da ni operateri nisu baš dali sve od sebe kako bi prednost 5G mreža došla do izražaja.

Čak i najsnažnije 5G mreže u svijetu trenutno postižu brzine od jedva 1 gigabita u sekundi, što je znatno manje od brzine downloada od 20 Gb/s koja je prema Međunarodnom telekomunikacijskom savezu bila specificirana kao idealna. Dakle, govorimo o brzinama koje su nakon četiri godine od inicijalnog lansiranja već trebale biti u funkciji.

Glavni problem koji se navodi u Ooklainom izvještaju je činjenica da operateri i dalje svoje 5G mreže baziraju na postojećoj 4G infrastrukturi, umjesto da ubrzaju gradnju „standalone“ 5G baznih stanica. Jasno, to je prilično zahtjevan posao i iziskuje velika ulaganja, ali laiku bi se moglo učiniti da se radi o djelomičnom izigravanju preuzetih obveza, nakon zakupa frekvencijskog spektra namijenjenom 5G standardu. Znamo da nije tako, ali jesu li operateri mogli učiniti više? Naime, i nakon četiri godine, još uvijek se zna dogoditi da su 4G mreže na mnogim lokacijama brže od onih označenih s 5G.

Drugi problem koji Ookla navodi je praktički nikakvo ulaganje operatera u 5G mreže milimetarskog vala, odnosno onih koje rade na frekvencijama višim od 26 GHz. Ova tehnologija je u početku bila pompozno najavljivana, ali sada ispada da su operateri na nju jednostavno zaboravili. Čak i u SAD-u, gdje su prve takve mreže započele s komercijalnim radom, operateri se vraćaju frekvencijama nižim od 6 GHz.

Milimetarski val omogućuje znatno smanjenje latencije i neusporedivo veće brzine od postojećih, ali isto tako ne mogu osigurati veći domet signala. Mreže milimetarskog vala su bile zamišljene za velika urbana središta, s velikom gustoćom aktivnih uređaja, no ni nakon četiri godine, malo toga se pomaklo s mrtve točke.

Jedan takav primjer je i nedavno održani MWC sajam u Barceloni. Tijekom nekoliko dana, na relativno malom području boravi preko 100.000 ljudi, uglavnom posjetitelja sajma, no nijedan španjolski operater se nije pobrinuo da u tom razdoblju osigura kvalitetnu pokrivenost u smislu broja slobodnih kanala.

Ovo se odnosi na osobno iskustvo vašeg autora, što ne mora nužno održavati iskustva drugih. Ipak, u proteklih desetak godina, koliko posjećujem MWC sajam, doslovno svaki put se ponavlja isti problem – spor ili nikakav mobilni Internet. Je li možda vrijeme da Barcelona izgubi licencu za MWC i prepusti ju nekom „ozbiljnijem“ gradu?

Za vrijeme održavanja sajma, zbog zagušenja se praktički nemoguće bilo spojiti na bilo koju mobilnu mrežu dostupnu u tom gradu, što je zapravo ironično kad u obzir uzmete da se radi o sajmu namijenjenom mobilnim tehnologijama.

Također, milimetarski val je bio zamišljen da signalom pokrije i neke druge sredine, poput središta višemilijunskih gradova, stadiona za vrijeme održavanja najposjećenijih nogometnih utakmica, velikih aerodroma i sl., no ništa od toga praktički nije ostvareno. Primjera radi, na frankfurtskom aerodromu, jednom od najvećih na svijetu, mobiteli se uglavnom spajaju na 4G mrežu. Ništa bolja situacija nije ni na drugim velikim aerodromima. Dakle, možda ipak nije problem u gradu Barceloni?

Dodatni problem za implementaciju 5G mreža je objektivne prirode. S obzirom na količinu već postavljenih baznih stanica druge, treće i četvrte generacije mobilnih mreža, za tornjeve pete je jednostavno o počelo ponestajati mjesta. Naravno, ovo vrijedi za urbana područja, dok u ruralnim ostaje problem kratkog dometa, s obzirom na frekvenciju. Što je viša frekvencija, to je manji domet signala.

U ovom trenutku 140 operatera u 24 zemlje svijeta ima licence za 5G mreže milimetarskog vala, ali samo njih 28 u 16 zemalja je aktivno, s upitnim brojem baznih stanica koje bi omogućile kakvu takvu pokrivenost, navodi se u Ookla izvještaju.

S obzirom na sve navedeno, obećane brzine između 10 i 20 Gbps još neko vrijeme ćemo moći samo sanjati.