Apple Aplikacije

Sunny side - iOS aplikacija koja predviđa položaj sunca prilikom putovanja


Sunny side za iPhone je aplikacija hrvatske autorice Milande Miliše koju je razvila u suradnji s agencijom Neurolab. Ova aplikacija će vam biti od koristi ako planirate putovanje i želite unaprijed znati s koje će vas strane vozila obasjati sunce. Nakon unosa datuma te polazišne i odredišne točke, aplikacija će izračunati položaj sunca tijekom cijele duljine puta i na taj vam način olakšati putovanje.

Autorica o svojoj aplikaciji kaže:

"Krajem ljeta prošle godine došla sam na zanimljivu ideju o mobilnoj aplikaciji. Moja učestala putovanja na relaciji Split-Zagreb uvjetovala su popriličnu nervozu, uvijek oko iste stvari. Autobusna karta, odnosno broj sjedala dovodio me uvijek na sunčanu stranu, tako da kod mog petosatnog putovanja nisam se mogla riješiti sunca, uvijek sam škiljeći zavidila onima koji su sjedili nasuprot mene. Problematika se ponavljala jer su se putovanja odvijala uvijek u drugo godišnje doba i drugačiji dio dana. I tu se rodila ideja. Zašto ne bih imala aplikaciju koja će izračunati putanju sunčane strane od točke A do točke B, ako k tome priložim podatak o datumu polaska i vremenu polaska(sati)? Prema tom izračunu sama ću odrediti koje mjesto za sjedenje odabrati, bez obzira na prijevozno sredstvo! Odlučila sam doskočiti tom problemu i skratiti muke, kako sebi, tako i svim ostalim korisnicima iPhonea koji imaju sličan problem.

U suradnji sa Neuralabom (digitalnom agencijom iz Zagreba), to se i ostvarilo. Aplikacija je globalna i moram naglasiti da je u potpunosti hrvatski proizvod."

Sunny side aplikacija je besplatna i dostupna za instalaciju za iPhone 3GS i novije uređaje, iPod touch počevši od treće generacije te za iPad, a optimizirana je i za iPhone 5. Verzija iOS-a koja vam je potrebna za pokretanje ove aplikacije je 4.3.

iTunes