Windows Phone Windows

Recenzija: Nokia Lumia 820


Nakon što je Microsoftu došla do glave misao o unaprjeđenju njegovog Windows Phonea kako bi kako bi bolje konkurirao ostalim platformama te bio svojevrstan izlet za sve one željne odmaka od Androida iOs-a, rodio se Windows Phone 8 OS. U samom startu pojava nove verzije Windows Phone platforme se još jednom nepovoljno odrazila na Nokiju koja je praktički žrtvovala tadašnji top model  Lumiju 900 koja je tek krenula u osvajanje tržišta. Ipak, Nokia nije poklekla već je početkom rujna 2012. godine predstavila dva hardverski značajno naprednija Lumia uređaja, Lumiju 920 i 820. Za Lumiju 820 se od samog početka moglo pretpostaviti kako će egzistirati u sjeni mnogo veće Lumije 920 koja je donosi i novu zanimljivu tehnologiju. No malo po malo, Lumia 820 se svojim drugačijim dizajnerskim konceptom iskrala iz sjene te pokazala kako je uređaj dostojan pažnje. U detaljnoj recenziji koja slijedi pokušat ću vam što objektivnije predstaviti Lumiju 820 sa svim svojim vrlinama i manama, a na vama ostaje konačno pitanje, posvojiti ju ili ne.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 123.8 x 68.5 x 9.9 mm,

Masa: 160 grama

Zaslon: AMOLED, Nokia Clear Black, 480 X 800, 4,3 inča, 217 ppi

SoC: Qualcomm MSM8960 Snapdragon

CPU: 2X Krait takta 1,5 GHz

GPU: Adreno 225

Radna memorija: 1 GB RAM

Interna memorija: 8 GB, proširivo sa microSD memorijskim karticama (do 64 GB)

Operativni sustav: Windows Phone 8 (Portico)

Kamera: 8 MP, Carl Zeiss leće, dual LED brzo pulsirajuća bljeskalica, autofokus

Prednja kamera: 1.2 MP, VGA

Video kamera: HD 1080p pri 30fps, softverska video stabilizacija, mono snimanje zvuka sa 2 HAAC mikrofona

Senzori: Akcelerator, žiroskop, digitalni kompas, senzor blizine

Povezivanje: 4G, 3G, 2G, WiFi, NFC, A-GPS, Bluetooth 3.1, micro USB, 3,5 mm utor

Baterija: 1650 mAh

Dodaci: Aktivno poništavanje buke sa mikrofonom, Dolby Sound

Prednosti


-        Dizajn

-        Kvalitetan zaslon

-        Jak vanjski zvučnik

-        Podržava MTP i mass storage opciju

-        Snimanje kvalitetnog zvuka videa

-        Odlična kamera i LED bljeskalica

Nedostaci


-        Cijena

-        Nešto slabija baterija

-        Nema FM radio (navodno nije softverski omogućen) ni FM odašiljač

-        Nema preglednik datoteka

-        Glatka maska klizava i skuplja otiske prstiju

Pakiranje
Nokia je usvojila standardan obrazac pakiranja za svoje nove uređaje i oni sada dolaze u jednostavnim i prepoznatljivim kutijama koje se lagano otvaraju. Unutar pakiranja nalazi se poprilično dug kabel za spajanje uređaja na računalo koji ujedno služi i za punjenje, elegantan i vrlo uzak punjač sa USB utorom te slušalice u boji uređaja. Slušalice nisu najviše kvalitete jer imaju nešto slabiju definiciju bas tonova, ali uz upotrebu Dolby Sound opcije koja dolazi sa Lumijama poslužiti će za razgovore i slušanje glazbe. Također, uz njih dolaze i nastavci različite veličine kako bi slušalice bolje sjele u uho.

Kućište


Nokia je kod izrade kućišta Lumije 820 pribjegla već poznatom konceptu s izmjenjivim maskama. Ovaj dizajnerski smjer otvara mogućnost promjene izgrebanih ili razbijenih maski čime se praktički dobiva novi uređaj. Maske Lumije 820 sežu do samog ruba zaslona čime se postiže efekt monokućišta, a promjenom boje maske praktički se dobiva novi uređaj.

Mehanizam otvaranja maski u početku je nešto čvršći, no ponovnim skidanjem i stavljanjem maski radnja postaje laganija ali se ne gubi čvrstoća kojom maska prianja uz osnovnu kosntrukciju. Maska kao i kućište ispod nije izrađena iz polikarbonata, ali uređaj djeluje vrlo kompaktno i čvrsto bez prisustva bilo kakvog škripanja. Nokia je predvidjela popriličan broj boja kućipta za Lumiju 820 tako da je dostupna u crnoj, plavoj, žutoj, crvenoj, ljubičastoj, sivoj i bijeloj boji. Pokuda ide na glatke maske (crvena koja je bila na testnoj Lumiji, bijela, žuta) koje su poprilično klizave i praktički su magnet za otiske prstiju. Nokia je u dodatnu ponudu uvrstila još i maske koje imaju ugrađenu ovojnicu po Qi standardu pomoću kojih  Lumia 820 dobiva mogućnost bežičnog punjenja. Dostupne su i tvrde tzv. radne maske sa gumiranom površinom te nešto zadebljanijim rubovima. Prema dostupnim informacijama ove bi se maske uskoro trebale pojaviti u prodaji.S prednje strane uređaja dominira ravna crna staklena ploha zaslona po uzoru na Lumiju 900 koja je presvučena slojem donekle otpornim na grebanje, ali ne i Gorilla staklom. Staklena površina je obrubljena plastičnim okvirom u razini prednje plohe do kojeg seže maska, a unutar same prednje plohe se smjestio 4,3 inčni AMOLED zaslon o kojem ćemo više reći nešto kasnije. Crni rub koji okružuje zaslon je elegantan i ne previše širok. S gornje strane po sredini je smješten tanki prorez za zvučnik koji inače osigurava vrlo dobru kvalitetu razgovora, a desno od njega se nalaze senzori blizine i automatskog osvjetljenja zaslona. U nastavku se nalazi prednja VGA kamera i pored nje diskretan Nokia logo.

U donjem dijelu ispod zaslona su smještene tri kapacitivne kontrolne tipke. U sredini je redizajnirani WP logo koji omogućuje vraćanje na početni zaslon a dugim pritiskom se pokreću glasovne komande. S lijeve strane je strelica koja vraća radnju u natrag a dugim pritiskom otvara „task manager.“ S desne strane nalazi se znak povećala čijim se pritiskom ulazi u Bing tražilicu koja sada omogućuje i pretraživanje glazbe. Između srednje i lijeve tipke smjestio se mikrofon za razgovore i snimanje zvuka prilikom snimanja videa.

Desni dio uređaja je rezerviran za tri funkcionalne tipke. Pri vrhu se nalazi jedna duža tipka kojom se kontrolira jačina zvuka zvona i tonova uređaja. Ispod nje, po sredini uređaja se smjestila tipka za uključivanje te otključavanje/zaključavanje uređaja. U donjem dijelu se nalazi dvostupanjska tipka koja je dodijeljena fotoaparatu. Dok je prvi stupanj (fokusiranje) prilično lagan za pritisnuti, za samo okidanje uređaja je potrebno malo jaše stisnuti tipku što može uzrokovati pomicanje uređaja i u konačnici mutnu fotografiju.

S donje strane uređaja se vide izrezi na maski za micro USB utor te njemu s lijeva vanjski zvučnik koji je poprilično glasan, ali mu prilikom povećanja glasnoće nedostaju bas tonovi. Izrezi maske su poprilično oštri na dodir te je Nokia mogla malo zaobliti bridove. Na gornjoj strani se smjestio 3,5 mm utor za slušalice.

Stražnja strana uređaja je ima visoko postavljeni modul kamere te na donjem dijelu Nokijin logo. Modul kamere je izrađen od crne legure i podložan je grebanju. Međutim, kako se radi o tamno obojanom metalu, ogrebotine su teško primjetne pa se ne treba pretjerano zabrinjavati. U sredini se nalazi 8 MP kamera sa Carl Zeiss optikom čiji je logo otisnut desno od kamere. Lijevo od otvora kamere se smjestila brzo pulsirajuća dual LED bljeskalica.

Kada podignemo masku otkriva nam se vrlo solidno crno kućište, gdje primjećujemo izmjenjivu bateriju od 1650 mAh, unutar čijeg se ležišta sa desne strane nalaze utori za micro SIM karticu i micro SD memorijsku karticu. U donjem desnom dijelu se nalaze metalni konektori putem kojih se spaja indukcijska ovojnica u posebnoj maski za bežično punjenje.

Dizajn i Ergonomija


Lumia 820 je karizmatična, jako lijepo i minimalistički dizajnirana, lišena bilo kakvih suvišnih detalja. Uređaj leži vrlo ugodno u ruci zbog zaobljenih rubova djeluje jako. Uređaj je ugodan za korištenje te je 4,3 inčni zaslon vrlo lagan za manipulaciju. Kako bi Lumiju 820 učinili još elegantnijom rubovi maske kao i njene bočne strane su blago zaobljene. Ta zaobljenost možda uzrokuje nešto teže pritiskanje tipke kamere do kraja, a također se zna dogoditi sučajno zaključavanje uređaja kod nešto čvršćeg držanja u desnoj ruci. Modul kamere je mogao biti nešto niže postavljen, jer prilikom fotografiranja u kadar može slučajno doći prst koji osim toga i zamašćuje leću. Niži i vertikalni položaj modula kamere bi dizajnerski malo razbio prazninu prostora između Nokia loga i modula kamere no s obzirom na razmještaj unutrašnjih komponenti razumijemo čemu ovakav položaj modula kamere. Ipak je ostavljeno dovoljno prostora za pridržavanje uređaja kažiprstom i palcem lijeve ruke prilikom fotografiranja. Veliki razmak i sjajna maska ujedno mogu poslužiti kao ogledalo za centriranje auto portreta. Također treba spomenuti kako bi bilo pametno nabaviti masku sa mat završnom obradom kako bi uređaj još bolje stajao u ruci.

Zaslon


Nokia je za Lumiju 820 upotrijebila već provjereni 4,3 inčni AMOLED zaslon, rezolucije 800 x 480 piksela kojeg smo vidjeli u Lumiji 900. Ova rezolucija mu daje gustoću od 217 piksela po inču što nije najbolje u klasi ali osigurava dobru kvalitetu prikaza fotografija i teksta. Zaslon jako dobro prikazuje boje koje su nešto više saturirane i ponekad se stječe dojam da iskaču iz zaslona. Prikaz fotografija na zaslonu je realan a gledanje videa ugodno. AMOLED zaslon ima odličan kut vidljivosti a zahvaljujući Clear Black polarizirajućem filteru vidljivost je izvrsna na jakom suncu. Lumia 820, kao i Lumia 920, ima super osjetljivi zaslon kojeg se može koristiti sa rukavicama što je vrlo zgodno u hladnijim područjima. Ta opcija se može i isključiti unutar postavki zaslona. Pozadinskim osvjetljenjem zaslona upravlja senzor koji jako dobro obavlja svoju dužnost te u tamnim prostorijama smanjuje osvjetljenje, a na suncu ga dodatno povećava (za što postoji posebna opcija u postavkama zaslona). Zaslon od 4,3 inča je po nekim korisnicima gornja granica upotrebljivosti, s čime se osobno u potpunosti slažem.

Kamera
Kamera na Lumiji 820 upada u standard koji zahtjeva jedan ozbiljniji pametni uređaj današnjice. Modul kamere ima senzor od 8 MP koji će omogućiti fotografiranje u maksimalnih 3264x2448 piksela, što na posljetku rezultira fotografijama veličine od 2 do 3 MB. Kamera na dnevnom svjetlu daje nadprosječnu kvalitetu fotografija te dobro osvijetljenim prostorima, dok se pri manjem osvjetljenju može primjetiti zrnatost na fotografijama koju stvara senzor kamere. Noćna fotografija je nešto kvalitetnija od prijašnjih modela no i dalje nije na ponos te se ne može usporediti sa fotografijama Lumije 920. Noćne fotografije bližih objekata uz pomoć brzo pulsirajuće LED bljeskalice ispadaju izvrsno te nisu pretjerano osvijetljene. Kod noćnih portreta, brzo pulsirajuća LED bljeskalica će omogućiti fotografiranje bez zasljepljivanja osoba u kadru.

Važno je naglasiti kako je kameru moguće pokrenuti kada je uređaj zaključan dužim pritiskom na tipku za kameru, a ta opcija po potrebi može biti isključena.

Sučelje kamere je poprilično anoreksično u odnosu na sučelja ostalih platformi te nedostaju ikonice uz pomoć kojih bi bilo mnogo lakše obaviti fino ugađanje opcija fotoaparata. Jedino su ponuđene ikone za namještanje bljeskalice, promjenu načina snimanja (video/foto), prelazak na prednju kameru te izbornik Lenses aplikacija za kameru. Pritiskom na tri točkice u gornjem desnom dijelu sučelja kamere ulazi se u dodatni izbornik kamere koji nudi dodatne postavke za fotografiranje i video. Povlačenjem prsta prema desno se ulazi u listu zadnjih snimljenih fotografija i videa dok se „štipanjem“ ulazi u brzi način pregledavanja  sadržaja.

Video Lumije 820 je mnogo kvalitetniji od prethodnih Lumia uređaja a moguće je snimati video u punoj HD rezoluciji (1080p) pri frekvenciji od 30 sličica u sekundi. Za dobru kvalitetu snimljenog zvuka se brinu 2 HAAC mikrofona smještenim na suprotnim stranama uređaja, no nažalost moguće je snimati samo mono zvuk. Također, zbog još ne razjašnjenih razloga za vrijeme snimanja videa nije moguće koristiti digitalni zoom.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija snimljenih Lumijom 820.

Pogledajte i primjer nekoliko dnevnih te noćnog videa.  Operativni sustav
U ovom poglavlju ću se usmjeriti na Portico nadogradnju te neke manje opservacije WP platforme s obzirom da je većina već opisana u općoj recenziji Windows Phone platforme. Testna Lumia 820 je stigla s već instaliranom Portico nadogradnjom oznake firmwarea 1232.5951.1249.1001. Ova nadogradnja je donijela niz poboljšanja od kojih su neka značajna, poput mogućnosti da WiFi veza i nakon zaključavanja zaslona ostane aktivna. Jedna od također važnijih promjena je napokon implementacija dijeljenja sadržaja putem Bluetooth-a, koje je vlasnicima Lumia uređaja dostupno putem „Transfer My Data“ aplikacije. Apsurd je da kada Bluetooth nije uključen te opcije nema na popisu dijeljenja primjerice fotografije. Isto vrijedi za dijeljenje putem NFC-a (tap+send).

Portico nadogradnja je još donijela mogućnost odbijanja poziva unaprijed pripremljenom SMS porukom kao i mogućnost spremanja nedovršenih SMS poruka u poseban spremnik „drafts“ te mogućnost označavanja svih poruka u spremniku i njihovo brisanje.

Uz to je još dostupno nekoliko novih nijansi boja tema koje možete odabrati. S obzirom da Lumia 820 ima AMOLED zaslon ne preporučamo korištenje jarkih boja bez korištenja naočala za varenje. Od svih nijansi postoje i one mnogo blaže te ugodnije za gledanje.Jedna stvar mi je za vrijeme testiranja Lumije upala u oko, a to je nedostatak pozadinske fotografije kod WP platforme unutar početnog zaslona i izbornika aplikacija. Ista je primjerice dostupna unutar „Games“ aplikacije ili „Music+Video“ aplikacije dok se pozadine ne mogu postaviti u ostalim dijelovima platforme. Pozadinska fotografija bi zasigurno bila mnogo bolja za čitanje unutar Me pločice ili People pločice u kojoj ćete provjeravati statuse i poruke na društvenim mrežama. Ako dolazite s drugih platformi poput Symbiana, Androida ili iOS-a, trebat će vam određeno vrijeme prilagodbe na WP platformu. Naime, ova platforma nije ikonografski koncipirana poput prethodno spomenutih, već tekstualno, a tekst je poprilično teško pratiti na crnoj ili bijeloj pozadini, koje su jedine ponuđene.

Microsoft je napokon odbacio Zune, te je uveo Windows Phone aplikaciju koja i nije baš najsjajnija zvijezda. Prebacivanje fotografija, videa te glazbe sa Lumije 820 na računalo i obratno se uglavnom više isplati raditi jednostavnim spajanjem uređaja na računalo te manipuliranjem istim poput memorijske kartice. Windows Phone aplikacija nudi opcije sinkroniziranja sadržaja Lumije dok preko nje nije moguće ubaciti pojedinačne datoteke. Naime WP aplikacija podržava sinkronizaciju čitavih foldera pa ako želite primjerice ubaciti nekoliko pjesama trebate kreirati folder te u njega prebaciti pjesme i tek tada u aplikaciji označiti folder za sinkronizaciju.

Pohvale definitivno idu na softversku QWERTY tipkovnicu koja je jedna od boljih u svijetu mobilnih uređaja sa zaslonom osjetljivim na dodir. Tipkovnica je precizna i omogućuje vrlo brzo tipkanje koje je praćeno ugodnim zvukom kuckanja po šupljem drvu ili glavi. S druge strane,  hrvatska tipkovnica je malo čudno koncipirana. Naime slova sa dijakritičkim znakovima se pojavljuju nakon dugog pritiska na slovo C, D, Z, S, ali su neka od njih poput ć ili đ ipak dostupna na tipkovnici čime se gubi dragocjeno mjesto. Opet, 4,3 inčni zaslon je dovoljno velik za ugodno tipkanje na bilo koji način.

Nadalje, veliko oduševljenje je i web preglednik Internet Explorer 10, na kojem je surfanje čisto zadovoljstvo. U vanjskim postavkama preglednika moguće je odrediti desktop ili mobilni prikaz stranica, a učitavanje jednih i drugih je veoma brzo. IE10 podržava tabove, možete odrediti favorite te dodati stranicu na početni zaslon. Jedina mana IE 10 web preglednika je što nema funkciju za pregledavanje naprijed/natrag već se samo može ići unatrag kroz već pregledane stranice pomoću funkcionalne tipke za natrag. Ovaj nedostatak vas može natjerati u potragu za nekim drugim preglednikom.Većina recenzenata kao glavnu manu Nokia uređaja uvijek ističe nedostatak aplikacija za WP8 platformu. Broj aplikacija definitivno nije jednak onom od Android ili iOS platformi, no tu je i cijela lista vrlo neinventivnih aplikacija koje pumpaju ukupnu brojku. Važno je naglasiti kako se svakodnevno povećava broj visoko kvalitetnih ili često upotrebljavanih aplikacija unutar WP trgovine te se najavljuje dolazak popularnih aplikacija čak i dok čitate ovu recenziju. S druge strane, nedostatak popularnih aplikacija kao što je Instagram na neki način ruši kredibilitet WP platforme, a slična je situacija i s Google aplikacijama.

Ono što treba istaknuti je da unatoč nekim svojim manjkavostima, WP8 platforma vrlo fluidna i brza u obavljanju osnovnih (mailovi, surfanje, slanje poruka) ali i zahtjevnijih zadataka (igranje HD igara). Za vrijeme trajanja testa nije bilo potrebno ni jedan put ponovno pokrenuti uređaj. Nadalje, valja spomenuti da je podizanje operativnog sustava iznimno brzo i traje približno 35 sekundi (ne računajući inicijalno pokretanje).

Neki detalji Windows Phone platforme su spomenuti u video recenziji koju možete pogledati na kraju teksta.


Nokia Aplikacije
Osim po karizmatičnom i dobrom dizajnu kojeg Finci njeguju, Nokia Lumia se od ostalih WP uređaja razlikuje i kolekcijom Nokia aplikacija razvijenih upravo unutar Nokije za Lumia uređaje. Uz već svima poznate i kvalitetne Nokia mape, Nokia Drive + te Nokia City Lens (nebulozno prevedeno kao „Gradska Leća“) zanimljive su još i aplikacije za kameru Panorama, Creative Studio, Smart Shoot i Cinemagraph, koje je Nokia razvila u suradnji s tvrtkom Scalado koju je nadavno i kupila. Kolekcija Nokia aplikacija je dostupna unutar Windows Phone trgovine ekskluzivno za Nokia Lumia uređaje.Nokia City Lens je zasigurno jedna od interesantnijih aplikacija Nokia kolekcije. Ova aplikacija donosi pojam proširene stvarnosti (augmented reality) na Lumia uređaje i omogućuje vrlo jednostavno pronalaženje sadržaja poput restorana, hotela, trgovina, kulturnih znamenitosti ili opcije transporta te tako olakšava snalaženje u  određenom području. Sadržaj je grupiran po kategorijama ili se može pregledavati u cijelosti. Pritiskom na „Nearby“ otvara se sučelje kamere te se pojavljuju svi dostupni sadržaji, a klikom na pojedinu stavku iščitavaju se opće informacije o njoj i izračun rute. Grafičko sučelje je izvrsno napravljeno te se polaganjem uređaja sav sadržaj smješta na Nokia mapu, a podizanjem uređaja okomito pojavljuje se lista sa strelicom uz ime sadržaja koja se okreće u smjeru gdje se određeni sadržaj nalazi. Također je moguće i pauzirati trenutni položaj kako bi bolje proučili što vas sve okružuje.

Nokia je trenutno u fazi izrade detaljnih mapa i kada one budu dostupne u Hrvatskoj će oznake pojedinih lokacija biti točno smještene u 3D na zgradu ili mjesto gdje se određeno mjesto koje tražite nalazi.Cinemagraph je jedna od aplikacija koju je Nokia kreirala uz pomoć stručnjaka iz tvrtke Scalado. Tvrtka Scalado je jedna od posljednjih akvizicija Nokije, a bavi se isključivo razvojem softvera za obradu fotografije. Cinemagraph omogućava kreiranje tzv. žive fotografije, odnosno fotografije s određenom kretnjom te se pohranjuje u uređaj kao gif datoteka. Nezgodna stvar je što unutar galerije nije moguće pregledati Cinemagraph fotografiju, već je za to potrebno otvoriti samu aplikaciju.

Nakon snimanja određene kretnje, što traje nekoliko sekundi, aplikacija prepozna na kojem dijelu fotografije kretnja nalazi nakon čega ju je moguće odabrati. Potom je moguće fino podesiti kretnju te potom pohraniti fotografiju.

Smart Shoot aplikacija je također proizašla iz Scalado laboratorija, a omogućuje vam snimanje do četiri fotografije za redom normalnom brzinom i kasnije uklanjanje neželjenih objekata sa fotografije poput psa koji obavlja nuždu dok vi slikate vašu ljubav. Isto je s  izmjenom neželjenih izraza lica ili zatvorenih očiju. Aplikacija u oba slučaja prepozna dijelove fotografije koji bi mogli smetati te lica osoba na njoj. Naravno uz ovu aplikaciju ne možete koristiti bljeskalicu pa u obzir dolaze samo dnevne i dobro osvijetljene fotografije.

SmartShoot i Cinemagraph se nalaze u okviru lenses aplikacija unutar sučelja kamere.

Creative Studio je aplikacija koja omogućava vrlo jednostavnu obradu fotografija uz već ponuđene predloške i filtere poput onih Instagramu. Nakon odabira predloška moguće je dodatno obraditi fotografiju.

Nokia Maps aplikacija za WP8 Lumije je vrlo fluidna te reagira jako dobro na sve ponuđene funkcije. Aplikacija omogućuje pregledavanje mapa u 4 načina: mape, satelitski pogled, javni prijevoz i promet. Posljednje dvije opcije nisu toliko pokrivene osim javnog transporta u Zagrebu, te nekih pomorskih linija u Splitu, Rijeci i Dubrovniku. Unutar Nokia Mapa je moguće odrediti rute upisivanjem adrese ili traženjem na karti. Karte za Hrvatsku i sve okolne države su dostupne te poprilično detaljne. Detalji idu do razine kozjih putova poznatih samo najstarijim mještanima.Nokia Drive + BETA aplikacija je vjerojatno zbog njene komercijalizacije izdvojena iz Nokia Maps aplikacije te kada odredite rutu unutar Nokia Maps aplikacije, po startanju navigacije se otvara Nokia Drive + beta aplikacija. Jedna nelogičnost kod ove aplikacije je što za razliku od Nokia Maps, adresu rutu možete odrediti samo utipkavajući točnu adresu ili iz prethodno traženih lokacija, dok nije moguće odrediti rutu sa karte. Nokia Drive + nudi još opcije namještanja boje mapa (noćni i dnevni način rada), prikaz zgrada u 3D, određivanje dozvoljenog prekoračenja brzine, kao i preuzimanje različitog jezika za govornu navigaciju. Dostupne su upute za navigaciju na hrvatskom jeziku u vidu ženskog glasa.

Osim navedenih aplikacija unutar Nokia kolekcije nalaze se još aplikacije poput Panorame, Transfer My Dana, Photobeamer, Nokia Trailers i druge.


Baterija


Nokia se u ovom uređaju odlučila za izmjenjivu bateriju BP-5T škapaciteta 1650 mAh koja bi po specifikacijama Lumiji 820 trebala osigurati do 330 sati na čekanju (3G) te do 8 sati razgovora na 3G mreži. Na našem testu, čiji rezultat možete vidjeti ispod baterija je uspjela izdržati 26 sati uz umjereno razgovaranje, surfanje internetom i fotografiranje. Premda je to standardan rezultat za današnje pametne telefone, smatramo da je baterija trebala biti nešto jača kako bi izdržala barem još koji sat. Ako često radite jednodnevne izlete razmislite o kupnji dodatne baterije ili nošenju punjača sa sobom. Dobra vijest je da se baterija Lumije 820 od potpuno ispražnjene do 100% kapaciteta napuni za 1 sat i 50 minuta. Već nakon 45 minuta kapacitet baterije je na 45% kapaciteta što je vrlo zahvalno.

Kako bi uštedjeli bateriju moguće je koristiti Battery saver opciju koja se automatski po uključuje kada baterija padne na 20%. Također se mogu isključiti opcije poput NFC-a, Bluetooth-a ili smanjiti pozadinsko osvjetljenje zaslona.

Test baterije:
Početak testiranja
08:45 - Baterija 100%

12:43 - Baterija 88%
Nekoliko videa, fotografija. Čitanje mailova

15:33 - Baterija 71%
5 minuta razgovora (3G), Surfanje 5 min, čitanje nekoliko mailova. Igranje sa postavkama 5 min.

17:10 -Baterija 61%
surfanje internetom 10 minuta, youtube 5 minuta, Nokia Trailers 10 minuta. Pisanje ove objave

20:38 - Baterija 32%
2 minute poziva. 15 minuta surfanja internetom, pregledavanje mailova, fotografija.

22:22 - Baterija 21%
Surfanje internetom, pregledavanje mailova, nekoliko poruka. Kratak poziv.

23:00 - Baterija 19%
Uključio se Battery Saver način. Uređaj ide u offline mode do ujutro

06:50 - Baterija 15%
Uređaj prebačen u mrežni način rada. Uređaj korišten za surfanje internetom 5 minuta od offline načina.

07:30 - Baterija 10%
Na 10% se pojavilo prvo upozorenje o slaboj bateriji.

09:23 - Baterija 7%
Surfanje internetom, čitanje mailova 5 minuta. Nekoliko poziva u trajanju od 5 minuta. U Battery Saver načinu rada svjetlina zaslona je i dalje u automatskom načinu.

10:20 – Baterija 0%
Lumia 820 se ugasila. Prije toga je poslano nekoliko poruka, pročitana pošta te obavljen jedan poziv.

Lumia 820 je izdržala sa jednim punjenjem 26 sati uz umjereno korištenje. Korištena je opcija Battery Saver kada snaga padne ispod 20 %. Dodatno bi se baterija mogla sačuvati uz smanjenje pozadinskog osvjetljenja zaslona te produljenje provjeravanja maila te eventualnim gašenjem uređaja preko noći. Naravno ako vam je uređaj potreban za nekakav večernji izlazak, bilo bi ga dobro napuniti barem pola sata kako bi mogli napraviti koju fotografiju. Sve u svemu baterija bi mogla biti jača.

Test punjenja baterije Nokije Lumije 820. Uređaj je potpuno ispražnjen i nakon prikapčanja kabela ću ga upaliti i puniti upaljenog.

10:45 - Početak punjenja 

11:26 - Baterija 41%
Uređaj korišten za slanje nekoliko poruka

12:35 - Baterija 100%

Ciklus punjenja gotov

Za završen ciklus punjenja je bilo potrebno 1 sat i 50 minuta.

Završna misao


Nokia je kroz Lumiju 820 pokušala napraviti jeftinu i slabije opremljenu alternativu vrhunskoj Nokiji Lumiji 920, no teško je reći da je u tome u potpunosti uspjela. Napravila je još jedan iznimno kvalitetan uređaj koji spada u višu srednju klasu uređaja, a za razliku od Lumije 920 nudi interesantne opcije poput izmjenjive baterije, proširenja memorije putem micro SD kartica kao i izmjenjive maske čijom se promjenom može ostvariti opcija bežičnog punjenja te često mijenjati ukupni izgled uređaja. Kako Lumia 920 ne bi izgubila mjesto prvog WP8 uređaja, Lumia 820 je zakinuta za Gorilla staklenu zaštitnu površinu zaslona, Pureview kameru te još neke manje detalje. Jedina mana što se tiče hrvatskog tržišta je nešto veća cijena Lumije 820 u odnosu na tržišta diljem Europe. Cijena otključanog uređaja u trgovinama se kreće od 4099,00 kn do 4599,00 kn. U trenutni cjenovni razred Lumije 820 upadaju neki vrhunski konkurentski uređaji drugih platformi poput Samsung Galaxy S III ili HTC One X, ali blizu je i HTC-ovom WP 8X.

Windows Phone platforma je u polaganom uzletu i konstantno se poboljšava. Uređaj je vrlo brz i efikasan, te nudi jako kvalitetan zaslon i dobru kameru koja će snimiti Full HD video i izvrstan zvuk. Nokia Lumia 820 će svojom mogućnošću promjene privući kako poslovne ljude zbog decentnog i lijepog dizajna tako i mlade duše koje žele skrenuti poglede drugih i privući pažnju na sebe njezinim živim bojama. Nadalje, Nokia se potrudila i u suradnji s tvrtkama JBL, Monster i Fatboy pripremila bogat izbor dodatne opreme koji upotpunjavaju doživljaj upotrebe. Nokia je još jednom pokazala kako može napraviti jako dobar uređaj te je svim korisnicima osigurala jednu ugodnu Nokia avanturu.

U nastavku slijedi video recenzija

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XHXD539mVv8]

Ostale video uratke pogledajte na NokiaMob.me:

Test osjetljivosti zaslona

Brzina pokretanja WP uređaja

Prikaz Kids's corner opije

Prikaz PhotoBeamer aplikacije

Uređaj na testiranje ustupio: Mobis