Top teme

Svi flagship mobiteli će poskupjeti, a ne samo iPhone 15

Da su top modeli mobitela skupi, nikad nije bilo sporno, no s obzirom na razvoj situacije, bit će još skuplji. Iako iz godine u godinu više-manje redom svi proizvođači dižu cijene, nadolazeći flagship modeli će ovoga puta navodno poskupjeti više nego ikada do sada, odnosno doživjet će najveći skok cijene.

Već smo nebrojeno puta pisali o tome da će iPhone 15 serija doživjeti vjerojatno najveće poskupljenje ikad, ali prema informacijama koje prenosi sve više analitičara koji prate lance dobave, Apple u ovoj priči neće biti jedini.

Povezano: iPhone 15 Pro: sažetak novosti koje donosi

Tako analitičar Yoges Brar sada donosi informacije da bi uz iPhone 15 Pro modele mogli poskupjeti i Samsung Galaxy S24, Xiaomi 14 i Pixel 8. Ovu listu nikako ne treba smatrati konačnom, jer će se i ostali proizvođači susresti s istim izazovima. Temelji za ovakve tvrdnje za svaki model mogu varirati, od ugradnje titanskog kućišta do nove periskop kamere u slučaju iPhonea i Xiaomija.

Povezano: Xiaomi 14 bi trebao dobiti istu periskop kameru s 5x optičkim povećanjem

U Samsung taboru bi uzroci također mogli biti titansko kućište, ali i sama cijena Snapdragon 8 Gen 3 procesora, zbog kojeg bi mnogi proizvođači u svojim top modelima čak mogli zadržati lanjski Snapdragon 8 Gen 2. Bez obzira na komponente, jedan od glavnih razloga je i aktualna inflacija te općenito stanje na tržištu.

Povezano: Cijena Snapdragona 8 Gen 3 bi mogla proizvođače natjerati da u nekim top modelima zadrže Gen 2

Brar navodi da bi poskupljenja u prosjeku trebala iznositi oko 200 dolara, no to se odnosi na američko tržište, gdje su maloprodajne cijene izražene bez poreza, a to znači da bi s ove strane Atlantika taj iznos mogao biti i veći.