Top teme

TikTok je samo početak. Zakonodavac u SAD uskoro omogućuje zabranu bilo koje aplikacije iz trećih zemalja

Priča o TikToku i njegovoj zabrani u Americi polako ulazi u svoju završnu fazu, i samo je pitanje vremena kad će zabrana na mobitelima vladinih institucija, te odnedavno i javnih mreža u školama i sveučilištima, dobiti svoj epilog u vidu potpune zabrane.

Znamo da riječ „zabrana“ u demokratskom svijetu ne zvuči lijepo, no ovoga puta im ni ta paradigma više nije sveta. Sve će biti zapakirano u omotnicu „nacionalne sigurnosti“ pod nazivom R.E.S.T.R.I.C.T. (Restricting the Emergence of Security Threats that Risk Information and Communications Technology).

Naime, novi prijedlog zakona kojeg su podržale obje stranke u američkom kongresu omogućuje proglašavanje bilo koje „strane aplikacije“ nepoželjnom, odnosno može ju se okarakterizirati sigurnosnom prijetnjom, što, ukratko, izvršnoj vlasti omogućuje da naloži Googleu i Appleu da ih izbace iz svojih trgovina aplikacijama.

Dakle, nije više riječ samo o TikToku, već o svim budućim platformama koje administracija bude smatrala nepoželjnima, odnosno da predstavljaju sigurnosni rizik. Naravno, s obzirom da će zakon vjerojatno biti izglasan aklamacijom, neće trebati ni dokazivati štetnost neke aplikacije, jer će se nalogodavcu a priori vjerovati na riječ, što je uostalom slučaj i sada kad je „nacionalna sigurnost“ u pitanju.

Imajući u vidu podršku obiju stranaka u SAD, ne treba sumnjati u provedbu ovog budućeg zakona, baš kao ni „monkey see, monkey do“ situaciju u EU ubrzo nakon toga, s obzirom da smo već svjedočili kopiranju istih šablona i papagajskom ponavljanju istih mantri.