Trakt - platforma za jednostavnije i ugodnije praćenje serija i filmova

Ponuda filmova i serija je u posljednjih nekoliko godina zaista vrhunska i dok je filmove relativno lako popratiti, s praćenjem omiljenih serija se sigurno ponekad pogubite. Je li riječ o različitim servisima, od najpopularnijeg Netflixa pa sve do HBO-a, Amazon Primea, SkyShowtimea, Disney+ itd. ili se koristite nekim drugim izvorima, treba vam nešto što će vam olakšati život.

Trakt je platforma koja ponajprije služi za praćenje pogledanih filmova i serija. Radi na dva principa - putem tzv. scrobblanja tj. automatskog bilježenja reproduciranog sadržaja ili ručnog unosa. Netflix, Plex, Kodi i VLC su među poznatijima što se tiče scrobblanja, a kod potonjeg označavate pojedinačno epizodu ili cijelu sezonu (ili više njih)  ako ste je pogledali prije nego što ste počeli koristiti Trakt. Dodatna funkcionalnost je dodavanje u kolekciju, što znači da tu stavku posjedujete u fizičkom obliku, npr. DVD, BluRay ili VHS.

Kad vam serija ili film dođu kao preporuka, vjerojatno biste prvo željeli nešto saznati o njima, što je najmanji problem jer je Trakt povezan s nekoliko servisa: IMDB, TMDB, TVDB, JustWatch te s Wikipedijom.

Trakt je za većinu korisnika dovoljan kao besplatna usluga, no nudi se i VIP paket. Za 30 ili 60 € godišnje, ovisno o tome što vam treba, dobit ćete mogućnost uređivanja vlastitih popisa, kategorija itd., godišnje preglede, statistike, integraciju s Plexom i još niz toga.

Važno je napomenuti da Trakt trenutno ima službenu aplikaciju samo za Apple uređaje, (VIP korisnicima Androida je dostupna u beta verziji), no to nije veliki problem budući da postoji dvadesetak aplikacija koje se mogu povezati s Trakt računom, od kojih ćemo izdvojiti CineTrak, Showly i SeriesGuide.