Trump najavio uvođenje carina na iPhone u visini od 10%

Konfuzija u američko-kineskom trgovinskom ratu dosegla je svoj vrhunac. Nakon što je postignuto određeno primirje i pregovori nastavljeni, predsjednik Trump je na Twitteru najavio novi paket mjera kojim kinesku stranu želi natjerati na nove ustupke.

Naime, prije dolaska Trumpa na vlast, SAD su s Kinom bilježile ogroman trgovinski deficit, pa je ovaj još u kampanji najavio žestok obračun po tom pitanju.

Nakon serije uvođenja carina na kinesku robu u vrijednosti više stotina milijardi dolara, najnovija tranša će zahvatiti nove proizvode u vrijednosti od 300 milijardi dolara, a među njima će se naći i – iPhone.

Prema novoj Trumpovoj najavi na Twitteru, svi kupci Appleovih proizvoda u SAD morat će plaćati 10% carine na iPhone i iPad. Iako na kutiji iPhonea lijepo piše da je dizajniran u SAD, piše i to da je sklopljen je u Kini, te se kao takav tretira kao kineski proizvod. Nove carine bi na snagu trebale stupiti 1. rujna, dakle neposredno prije Appleovog predstavljanja najnovije generacije iPhonea.

Također, neće samo Appleovi proizvodi biti zahvaćeni novim carinama, već svi smartfoni koji se u SAD uvoze iz Kine, a to znači većina, jer i drugi proizvođači imaju tvornice u toj zemlji. Trump ovom mjerom želi dodatno napuniti državnu blagajnu, ali očito i natjerati Apple da proizvodnju prebaci u SAD.

Da će se ovo potonje dogoditi, vjerojatno je kao i to će npr. Samsung otvoriti tvornicu u Hrvatskoj, tako da Apple ima samo dvije mogućnosti. Prva je „progutati“ carinu, odnosno ukalkulirati je u troškove poslovanja kako bi cijena za krajnjeg kupca ostala ista i tako si smanjiti dobit, a druga je da tih 10% novih troškova jednostavno prebaci na leđa kupaca, što će vjerojatno i učiniti. Naravno, uvijek može kombinirati, ali jedno je sigurno: iPhone definitivno neće pojeftiniti, a uvijek može dodatno poskupjeti.

Ostaje za vidjeti kako će se ova situacija odraziti na prodajne rezultate, jer američko tržište ima veliku kupovnu moć, pa je stoga očekivati da ova mjera u principu prođe relativno neopaženo.

No ipak, treba napomenuti da je Trump u jednom od ranijih tvitova najavljivao mogućnost uvođenja carina na iPhone u visini 25%, tako da njegove prijetnje i ne treba podcjenjivati. Što bi se u tom slučaju dogodilo, za sada možemo samo nagađati.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT