Biznis

TSMC čipovi proizvedeni u Americi bit će 30% skuplji, a to će uzrokovati i dodatno poskupljenje mobitela

TSMC, najveći svjetski proizvođač poluvodiča, sa sjedištem na Tajvanu, također posjeduje tvornice izvan matične zemlje, i to uglavnom u kontinentalnoj Kini, okolnim zemljama i u Japanu. Kompanija je nedavno uložila velika sredstva u nove pogone u SAD-u, s najvećom tvornicom koja se upravo gradi u Arizoni.

Priča o ovom TSMC-ovom ulaganju prilično je duga i odražava želju SAD-a da proizvodnju naprednih čipova odmakne što dalje od Kine, no vidjeli smo da na tom putu stoje mnoge prepreke.  Problem je, također, što ova strategija sada dovodi do većih troškova proizvodnje. Jedan od razloga je, naravno, skuplja radna snaga. Druga, a možda i važnija činjenica je da se većina opskrbnih lanaca oslanja na azijsku regiju, tako da premještanje proizvodnje preko Pacifika iziskuje dodatne troškove.

Digitimes javlja da TSMC zbog novonastale situacije razvija novu strategiju, koja će rezultirati porastom cijena proizvodnje u inozemnim tvornicama, uključujući Japan. Čipovi koji se tamo proizvode, za 10% do 15% su skuplji od onih koji dolaze iz pogona na Tajvanu.

Kad tvornica u Arizoni jednom započne s radom, čipovi proizvedeni u njoj će biti skuplji za otprilike 30%, što će rezultirati sveukupnim porastom cijene 3 nm i 5 nm čipova proizvedenih izvan Tajvana.

Digitimes navodi još jedan razlog za rast cijena, a to je TSMC-ovo zadržavanje trenutne stope marže od 53%, kako bi zadovoljio investitore.

Također, zbog novih uvjeta na tržištu, neki kupci razmišljaju o prelasku na Samsung, budući da situacija i bez ovih poskupljenja polako postaje dramatična. Naime, dodatni problem je održavanje iste razine suradnje s Appleom, odnosno borbom da se ispoštuju rokovi i ugovorene količine.

Kao konačni rezultat podizanja cijene proizvodnje čipova, dolazi i posljedično poskupljenje smartfona. Neke glasine već sugeriraju da će iPhone 15 serija biti vidljivo skuplja od prethodne, a sada čekamo rasplet situacije kako bismo vidjeli hoće li i drugi proizvođači slijediti Appleov primjer u istoj mjeri.