Ujedinjeno Kraljevstvo operaterima zabranilo nabavku Huawei mrežne opreme od sljedeće godineNacionalni centar za kibernetičku sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva izvjestio je vladu da je značajno promijenio procjenu sigurnosnog rizika korištenja Huawei 5G opreme, nakon čega je administracija poduzela korake za zaštitu nacionalnih interesa.

Ti koraci uključuju odluku da od 1.1.2021. godine operateri u Ujedinjenom Kraljevstvu ne smiju naručivati novu mrežnu opremu od Huaweija, a naputak je da do 2027. godine u potpunosti uklone svu mrežnu opremu kineskog proizvođača iz svoje infrastrukture.

Ovaj obrat stava britanske vlade pomalo je iznenađujuć, kada uzmemo u obzir da je u siječnju vlada službeno objavila da će Huaweiju biti dopušteno opskrbljivanje britanskih operatera 5G opremom za "non-core" dijelove mreže do tržišnog udjela od 35%.

Prema analitičarima s kojima je razgovarao Reuters, ova odluka produžit će implementaciju 5G mreže za dvije do tri godine, a uzrokovat će 2,5 milijardi dolara dodatnih troškova britanskim operaterima, koji će se vjerojatno preliti na konačne korisnike usluga. Osim posljedica za mobilnu mrežu, naloženo je da u roku dvije godine operateri uklone i fiksnu opremu koju su kupili od Huaweija.

Huawei je ovaj potez britanske administracije nazvao političkim, kao dio kinesko-američkog trgovinskog rata i izrazio žaljenje što je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo zaostajati u 5G revoluciji. Oni tko ne žale, sigurno su Nokia i Ericsson koji bi dobrim dijelom trebali dobiti nove poslove za zamjenu postojeće Huawei opreme, kao i ugradnju nove 5G opreme u Ujedinjenom Kraljevstvu.

via