Aplikacije

Umjetna inteligencija može probiti lozinku samo osluškujući zvukove tipkanja

Iako jezični modeli umjetne inteligencije poput ChatGPT-a pokazuju određeni stupanj regresije, ona na drugim poljima pokazuje znatan napredak. Prema najnovijoj studiji, akustični model umjetne inteligencije može probiti vašu lozinku samo „osluškujući“ zvukove tipkanja.

ZDnet prenosi da su znanstvenici kreirali AI model koji pomoću iPhonea 13 mini pokušava odgonetnuti znakove otipkane na 16-inčnom MacBooku Pro iz 2021. godine. Svaka tipka prilikom pritiska proizvodi zvukve određenh frekvencija koje ljudsko uho ne može razlikovati, i upravo to je ono što AI model koristi kako bi odgonetnuo redoslijed natipkanih znakova. Kao rezervna varijanta za eksperiment je poslužila Zoom aplikacija koja je također „prisluškivala“.

iPhone je od MacBooka u ovom eksperimentu bio udaljen 17 cm. Nakon što je AI model „odslušao“ tipkanje korisnika, uspio je odgonetnuti sadržaj s 95-postotnom preciznošću, navodi se u studiji, dok je u slučaju Zoom aplikacije, ta preciznost iznosila 93%.

Bez obzira što preciznost nije stopostotna, nije teško zaključiti kako se ovakav AI model vrlo lako može razviti u iznimno moćan hakerski alat, koji je potencijalno sposoban ući u svaku vašu aplikaciju i prijaviti se na svaki vaš račun, odakle može krasti podatke, vršiti plaćanja i sl.

Ipak, znanstvenici navode da u se, ovoj fazi razvoja, spomenuti akustični AI alat lako može „omesti“ korištenjem velikih slova i specijalnih simbola u lozinkama, što iziskuje korištenje više tipki od jednom, npr. „shift“. Isto tako ga je moguće omesti i proizvodnjom dodatnih zvukova, kao npr. puštanjem glazbe. Hoće li AI u nekoj skoroj budućnosti naučiti zaobići i ove prepreke, ostaje za vidjeti. U najboljem slučaju, ovo će biti još jedna igra mačke i miša.