Vipnet pokrenuo prvu testnu 5G mrežu u HrvatskojUz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Grada Jastrebarskog započeo s testiranjem novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža.

Tijekom testiranja ostvarene su brzine prijenosa podataka od 700 Mbit/s. Unatoč velikim ostvarenim brzinama, testiranje frekvencija 5G mreža preko novih tehnologija prijenosa mobilnih podataka nema samo za cilj pohvaliti se s vršnom brzinom prijenosa podataka, već osigurati znanja potrebna za buduće planiranje, izgradnju i upravljanje mrežama najnovije generacije, navode u Vipnetu.

Predsjednik Vijeća HAKOM-a dr.sc. Dražen Lučić povodom Vipnetova testiranja 5G frekvencija je izjavio: „Operateri mreža pokretnih komunikacija u Hrvatskoj su i do sada bili među prvima koji su uvodili suvremena tehnološka rješenja, pa smo uvjereni će Hrvatska biti jedna od država u kojoj će uskoro biti uvedena i 5G tehnologija.

Provedena testiranja TDD načina prijenosa mobilnih podataka će u velikoj većini slučajeva biti korištena i nakon implementacije 5G tehnologije. Posebnost ovakvog načina prijenosa podataka je da se na spektru od 3500 MHz download i upload podataka odvijaju na istoj frekvenciji i da se pritom isti efikasnije koristi.

Komentirajući testiranje jednog od budućih 5G frekvencijskih pojasa te budućih naprednih tehnika prijenosa mobilnih podataka, Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku Vipneta izjavio je: „Dodatno povećanje kapaciteta za prijenos mobilnih podataka omogućava veći broj istovremenih korisnika i povezanih uređaja uz stalno nastojanje za povećanjem kvalitete usluge. Uvođenje 5G tehnologije donijet će pravu revoluciju u korisničkom iskustvu i količini novih funkcionalnosti koje će biti dostupne: umjetnu inteligenciju u pokretu, autonomna vozila, virtualnu stvarnost, masovno bežično povezivanje elektroničkih uređaja što će omogućiti cijelu lepezu novih poslovnih modela i usluga."