Vipnet pokrenuo prvu testnu 5G mrežu u Hrvatskoj

Uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Grada Jastrebarskog započeo s testiranjem novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža.

Tijekom testiranja ostvarene su brzine prijenosa podataka od 700 Mbit/s. Unatoč velikim ostvarenim brzinama, testiranje frekvencija 5G mreža preko novih tehnologija prijenosa mobilnih podataka nema samo za cilj pohvaliti se s vršnom brzinom prijenosa podataka, već osigurati znanja potrebna za buduće planiranje, izgradnju i upravljanje mrežama najnovije generacije, navode u Vipnetu.

Predsjednik Vijeća HAKOM-a dr.sc. Dražen Lučić povodom Vipnetova testiranja 5G frekvencija je izjavio: „Operateri mreža pokretnih komunikacija u Hrvatskoj su i do sada bili među prvima koji su uvodili suvremena tehnološka rješenja, pa smo uvjereni će Hrvatska biti jedna od država u kojoj će uskoro biti uvedena i 5G tehnologija.

Provedena testiranja TDD načina prijenosa mobilnih podataka će u velikoj većini slučajeva biti korištena i nakon implementacije 5G tehnologije. Posebnost ovakvog načina prijenosa podataka je da se na spektru od 3500 MHz download i upload podataka odvijaju na istoj frekvenciji i da se pritom isti efikasnije koristi.

Komentirajući testiranje jednog od budućih 5G frekvencijskih pojasa te budućih naprednih tehnika prijenosa mobilnih podataka, Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku Vipneta izjavio je: „Dodatno povećanje kapaciteta za prijenos mobilnih podataka omogućava veći broj istovremenih korisnika i povezanih uređaja uz stalno nastojanje za povećanjem kvalitete usluge. Uvođenje 5G tehnologije donijet će pravu revoluciju u korisničkom iskustvu i količini novih funkcionalnosti koje će biti dostupne: umjetnu inteligenciju u pokretu, autonomna vozila, virtualnu stvarnost, masovno bežično povezivanje elektroničkih uređaja što će omogućiti cijelu lepezu novih poslovnih modela i usluga.”

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT