Društvene mreže Aplikacije

WhatsApp i Facebook Messenger će u EU će moći komunicirati s ostalim aplikacijama, ali postoji kvaka

Meta, krovna kompanija WhatsAppa i Facebook Messengera, objavila je danas da će ove dvije platforme u vrlo kratkom roku ponuditi interoperabilnost, odnosno mogućnost komuniciranja s aplikacijama trećih strana.

Naravno, ovo se odnosi na korisnike navedenih servisa u zemljama članicama Europske unije, u skladu s DMA (Digital Market Act) regulativom, o čemu smo već nebrojeno puta pisali.

Povezano: Što su Gatekeeperi i zašto ih EU želi dodatno regulirati?

Iz Meta kompanije su dodali da će interoperabilnost između njihovih platformi i trećih strana ovisiti i o protokolima koje potonje implementiraju. Naime, zbog sigurnosti komunikacije, Meta zahtijeva da one platforme koje žele komunikaciju s WhatsAppaom i Messengerom, koriste end-to-end Signal enkripcijski protokol. Ukoliko ispoštuju ovaj zahtjev, slanje poruka s jednog servisa na drugi neće biti problem, navode u Meti.

Također su naglasili da će u slučaju prenošenja datoteka, kao npr. slike ili videa, s jedne aplikacije na drugu, vlasnici trećih strana morati osigurati hosting za takav sadržaj. Pojednostavljeno, ukoliko npr. netko s Vibera želi poslati sliku WhatsApp korisniku, Viber će biti taj koji će morati snositi troškove hostinga te slike ili videa.

Na kraju, Meta upozorava da „korisnici moraju znati da obećanje o sigurnosti i privatnosti, kao i ukupan skup značajki, neće točno odgovarati onome što nude u WhatsApp chatovima“. Dakle, zbog nemogućnosti postizanja potpune kompatibilnosti, Meta ne može jamčiti da će sve raditi „po špagu“.