Aplikacije Društvene mreže

X uvodi naplatu prijenosa videa uživo

Otkako je kupio Twitter, te ga kasnije prekrstio u X, Elon Musk je počeo uvodi naplatu svega što se može naplatiti. Tako, primjerice, ako želite napisati objavu koja sadrži više od 280 znakova, potreban vam je Preimum plan, koji košta najmanje osam eura. Isto vrijedi i za uređivanje objava ako vam se potkrao tipfeler, a uvedena je naplata i drugih alata koji su do Elonove ere bili besplatni, kao npr. TweetDeck.

Najnovija ideja novog vlasnika Twittera je naplata live streaming videa, dakle još jedne usluge koja se dosad podrazumijevala kao besplatna. Što je najzanimljivije, slična usluga je i dalje besplatna na konkurentskim platformama kao što su YouTube, Facebook, Instagram i TikTok.

Nesporno je da je Musk pretvorio Twitter u koliko-toliko profitabilnu platformu koja sada normalno funkcionira s 90% manje zaposlenih, no isto tako je uzrokovao i dobar odljev korisnika. Također, vrijednost kompanije je sada daleko manja od 42 milijarde dolara, koliko ju je platio prilikom preuzimanja.

Musk se nedavno također pohvalio da je X postao br.1 platforma za plasiranje vijesti, što je realno oduvijek i bio, budući da ga mnogi novinari i medijske kuće koriste od samog početka.

Koliko će najnovija Elonova odluka o naplati prijenosa videa uživo imati utjecaja na budućnost platforme, ostaje za vidjeti.