Apple

Apple bi EU korisnicima mogao uskratiti nove AI značajke

Prema informacijama kojima raspolaže Bloomberg, Apple će korisnicima u Europskoj uniji uskratiti neke od AI značajki predstavljene početkom mjeseca u novom iOS-u 18. Kao razlog navodi se bojazan da bi sigurnost cijelog sustava mogla biti kompromitirana zbog EU regulatornih obveza proizašlih iz DMA (Digital Market Act) zakona koji je nedavno stupio na snagu. Konkretno, radi se o obvezujućoj interoperabilnosti, koju je EU nametnula kako bi Big tech kopanije poput Applea igrale pošteniju tržišnu utakmicu, s fer odnosom prema malim kompanijama.

Povezano: Apple Intelligence je sve ono što su druga AI rješenja u startu trebala biti

Apple u ovom trenutku nije specificirao o kakvim se točno problemima susreće, no neki analitičari sumnjaju da postoji mogućnost da ova kompanija to radi namjerno, Nedavno je Apple, isto tako, bez objašnjenja, korisnicima u EU ukinuo mogućnost kreiranja web ikonica na početnom zaslonu, pravdajući taj potez regulatornim zahtjevima, no ubrzo se ispostavilo da regulativa s time nije imala veze.

Ova priča dolazi u jeku nedavne najave EU komisije koja bi Appleu mogla odrapiti najveću kaznu ikada. S obzirom na povijest prepucavanja Big tech kompanija i EU regulatora, možemo zaključiti da se radi o igri mačke i miša koja bi mogla potrajati.