Android

Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro: Prvi dojmovi

Xiaomi 13 i 13 Pro predstavljeni su u prosincu za kinesko tržište, a danas napokon za globalno, i to na MWC-u u Barceloni, gdje smo se Krešo i ja zatekli. Imali smo sreće i družiti se s ova dva nova smartfona kao i trećim Liteom o kojemu ćemo pisati prvom idućom prilikom.

Svakako je glavna zvijezda ovog predstavljanja bio Xiaomi 13 Pro, s kojim smo i proveli najviše vremena, ali je upravo onaj manji taj koji je ostavio čak impresivniji dojam jer konačno ove godine imamo i manje uređaje s dobrom autonomijom i bez osjetnih kompromisa u odnosu na one najveće.

Lagali bismo kad bismo rekli da razlike između manjeg i većeg nema, ali ona nije toliko drastična kao što je to najčešće slučaj. Specifikacije uređaja i razne tehničke detalje već ste mogli pročitati u našem izvještaju iz Barcelone tako da ćemo se ovoga puta usredotočiti više na prve dojmove stečene nakon nekoliko dana provedenih s ovim uređajima.

Oba uređaja dolaze s keramički izrađenim kućištima, odnosno točnije rečeno, nekim oblikom ili vrstom keramike ili keramičke završne obrade jer nam sama terminologija nije još uvijek najjasnija. Bilo kako bilo, keramičko ili ne, kućište je zaista impresivno na oba uređaja. 13 Pro je tako nešto nježnijih ili oblijih linija, dok je manji model postao nešto malo „kockastiji“, recimo to tako. Opet, za razliku od najnovijih Appleovih proizvoda čiji mi se kockasti dizajn ergonomski nije dopao, ovdje je slučaj malo drukčiji. Istina, bočne stranice jesu poravnane, ali je spoj samog ruba bočnih strana s poleđinom izveden puno glađe pa u ruci sveukupno ostavlja bolji dojam. Ovo je naravno subjektivno, ali isto mišljenje dijeli i nekoliko kolega koji su bili s nama na eventu.

Fasciniran sam najviše ostao reprodukcijom boja kamere za koju je zaslužena suradnja s Leicom. Ovo je područje kojeg je teško opisati i kako točno izgledaju boje na fotografiji koje su oku ugodne, koliko točno treba kontrasta ili koliko svijetle sjene trebaju biti prije nego postanu nerealne? Opet, sve to skupa izgleda fascinantno, pogotovo u savršeno pogođenim svjetlosnim uvjetima kad subjekt na pola obasjan suncem stane pod pravim kutom u odnosu na kameru.

Igra je to svjetla koja je prisutna u oba uređaja, a rezultati koje ćete dobiti u takvim uvjetima se teško mogu razlikovati. Ima tu još jedan dio vezan uz telefoto kameru i način na koji se leće pomiču u odnosu na senzor, dopuštajući time igru macro fotografije, ali istovremeno i fotografiranje daljih predmeta. Postoje na mnogim uređajima posebne macro kamere, ali u profesionalnom svijetu macro objektivi su najčešće ujedno i telefoto objektivi. Možda konačan rezultat neće zadiviti mnoge, ali sam način na koji je on dobiven je u najmanju ruku impresivan.

Suradnja s Leicom podigla je nivo kamera s lanjskih modela na još jedan viši i po pitanju videa. Apsolutno sam ostao oduševljen stabilizacijom primarne kamere koja je nerealno dobra. Koliko je za taj dio zaslužan Xiaomi, koliko Leica, a koliko Qualcomm s novim Snapdragonom 8 Gen 2, teško mi je reći, ali mi je drago da je rezultat takav kakav je u svakom slučaju.

Već smo se upoznali s ovim procesorom i ostali oduševljeni s njim i kako dobro radi. Performanse u odnosu na lanjske modele, skočile su osjetno, pogotovo na modele iz prve polovice godine. Nema pregrijavanja, pa čak niti osjetnijeg zagrijavanja prilikom izvođenja zahtjevnijih zadataka, barem ga mi još uvijek nismo doživjeli. No ruku na srce, malo smo vremena proveli silujući ga najzahtjevnijim igraćim naslovima i više smo uživali fotografirajući i snimajući video sadržaje s njim, ili kako bismo mi rekli - videe.

Naravno da kao niti kod jednog smartfona nije sve savršeno, ali to ćemo ostaviti za recenziju. Za sad ćemo još samo reći par sitnica vezanih uz autonomiju jer nije mala stvar imati mali uređaj s dobrom autonomijom. Svi znamo da je to baš iznimno rijedak slučaj, ali kako stvari stoje, uskoro bismo mogli vidjeti i još manjih uređaja s dobrom baterijom zahvaljujući novijoj generaciji efikasnijih procesora. O 120W brzom punjenju već smo pričali i teško je dočarati koliko je ono korisno, ali isto tako nam je žao što manji model dolazi sa 67W punjačem. Ali o čemu pričamo, danas mnogi uopće ne isporučuju punjač, a za takve uređaje i kad kupite punjač posebno, neće ga puniti niti blizu tako brzo kao što će se Xiaomi puniti.

Puno toga nismo spomenuli što nam se dojmilo, ali nadamo se da smo vas barem malo zaintrigirali za dva vrlo zanimljiva uređaja. Kao šlag na tortu, nisu jedina dva, a i Lite model bome dolazi s jedinstvenom karakteristikom koju smo do sad samo jednom isprobali u smartfonu u naših gotovo 15 godina testiranja.

Sve u svemu, veselimo se narednim danima i druženju s ova dva-tri uređaja, a vi ako imate bilo kakva pitanja slobodno ih ostavite u komentarima.

Primjeri fotografija