Android

Xiaomi 14 Pro ima najčvršći zaslon na tržištu. U čemu je tajna?

Dragon Crystal Glass je tehnologija zaštite zaslona koja je stigla s predstavljanjem uređaja Xiaomi 14 Pro prije nekoliko dana. Nekad je Gorilla Glass predstavljao sinonim za zaštitu od grebanja i pucanja, te je kao takav bio ugrađivan na veliku većinu pametnih telefona. U međuvremenu su i sami proizvođači mobitela razvili vlastita rješenja, a najnovije dolazi iz Xiaomija i kao što je već rečeno nosi ime Dragon Crystal, te je prema Xiaomiju trenutno najčvršće takvo rješenje na tržištu.

Što je Dragon Crystal Glass?

Radi se o tehnologiji izrade zaštitnog sloja stakla dobivenog kombiniranjem raznih sirovina, od kojih su najvažniji litijev oksid, silikon dioksid, aluminijev oksid, cirkon oksid, fosfor pentoksid i sodijev oksid. Ovi materijali su procesuirani na temperaturi od 1600 stupnjva u trajanju 100 sati, što rezultira formacijom kristala veličine 25 nanometara unutar stakla. Ovakvi kristali formiraju međusobno povezanu strukturu koja konačnom proizvodu daje iznimno veliku čvrstoću.

Koliko je Dragon Crystal Glass otporniji od ostalih zaštita zaslona?

Xiaomi je čvrstoću Dragon Crystal Glass zaštite po Vickersovoj skali deklarirao standardom 860 HVO.025. Uspordbe radi, Huaweijev Kunlun Glass ima razinu od 830 HVO.025, Appleov Ceramic Shield Glass 814 HVO.025, a Gorilla Glass Victus 2 670 HVO.025.

 

Kao razlog ovako visoke čvrstoće, Xiaomi navodi veliku gustoću kristala unutar stakla, ali zahvaljujući ravnomjernoj rasprostranjenosti, niti malo ne utječe na prozirnost, u smislu smanjivanja kvalitete prikaza. U Xiaomiju također navode da je Dragon Crystal Glass čak 10x otporniji na pucanje i grebanje u odnosu na klasične zaštite zaslona poput temperiranog stakla.