Xiaomi će tužiti SAD zbog uvođenja sankcijaNakon što je Trump u zadnjim danima svog mandata uveo sankcije Xiaomiju, okarakteriziravši ga kao „vojnu kompaniju kineske komunističke partije“ ova je kompanija odlučila pokrenuti pravnu bitku.

Istini za volju, Xiaomi surađuje s kineskom vojskom, kao i mnoge druge kompanije, i u tome nema ništa sporno. Uostalom, to rade i mnoge druge kompanije na Zapadu pa im nitko ne uvodi sankcije. Potpuno je drugi par rukava to što američki vlastodršci direktivama odlučuju tko predstavlja nacionalnu prijetnju, a tko ne, i to bez ikakvih dokaza. Uostalom, više nego dobro nam je poznata priča s Huaweijem.

Naime, Bloomberg sada javlja kako je Xiaomi ovu odluku američkog ministarstva trgovine odlučio proglasiti neustavnom, i to će pokušati dokazati na sudu. Još uvijek nije odlučeno pred kojim sudom će se ova pravna bitka voditi, no izvjesno je da bi to mogao biti onaj u Washington D.C.-u.

Koliko će Xiaomi u ovom imati uspjeha, teško je reći, s obzirom da je protiv Amerikanaca na njihovom terenu jako teško dobiti međunarodni sudski spor. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Uostalom, već smo vidjeli kako je prije desetak godina prošao Samsung kad ga je Apple tužio za kopiranje dizajna. Samsung je tada Appleu morao platiti pola milijarde dolara odštete, dok danas, kad svi mobiteli sliče jedan drugom kako jaje jajetu, takav spor niti ne bi imao smisla.

Bilo kako bilo, do ovog sudskog okršaja možda ni ne dođe, budući da već postoje naznake da bi će Bidenova administracija mogla omekšati odnose s Kinom, odnosno pokušati popraviti štetu koju je učinio Trump. Osim što je doveo u pitanje normalno funkcioniranje trgovine, ovaj "subjekt" je svojim odlukama skoro doveo do tehnološke podjele svijeta i na kraju najviše naštetio američkim kompanijama.