Biznis Top teme

Zabrana korištenja iPhonea vladinim zaposlenicima u Kini samo je početak

Zabrana upotrebe iPhonea koju su kineske vlasti jučer propisale za državne službenike, uskoro bi mogla biti proširena i na vladine agencije, kao i na kompanije u državnom vlasništvu, prenosi Bloomberg. Ovo bi za Apple moglo prouzročiti neusporedivo veću štetu od inicijalne zabrane koja se odnosila samo za vladine zaposlenike.

Imajući u vidu broj državnih kompanija u Kini, kao i broj njihovih zaposlenika, Apple je na putu da izgubi dobar dio kineskog tržišta. Primjerice, samo tvrtka PetroChina zapošljava preko 500.000 radnika, što je brojka koja govori sama za sebe. U ovom trenutku nema preciznih analiza koliko bi točno korisnika potpalo pod ovu kategoriju, no nije teško pretpostaviti da će se broj prodanih iPhonea u Kini smanjiti za više milijuna.

Kineske vlasti ovaj potez pravdaju tezom da „iPhone predstavlja rizik nacionalnoj sigurnosti“ dakle koriste potpuno istu frazu kao i američka administracija kad je prije četiri godine uvela zabranu za Huawei i ZTE. Ne možemo ne primijetiti da su Kinezi namjerno pustili potpuno istu PR priču, upravo iz razloga da se pošalje jasna poruka.

Kakve će posljedice ovakva odluka ostaviti na radna mjesta u Kini, u kojoj se iPhone i proizvodi, za sada se nitko ne usudi nagađati. Također smo vidjeli da je Apple već pokrenuo izmještanje dijela proizvodnje u Indiju, no put do potpune „neovisnosti“ o Kini po pitanju proizvodnje je dalek i trnovit. U svakom slučaju, Apple u ovom trenutku više treba Kinu, nego Kina Apple, a iz ovakvih odluka kineskih vlasti vidljivo je da su počele konkretno odgovarati na sankcije koje je američka strana počela uvoditi 2019. godine.