Android

Zanima vas kakva je kamera na novoj Galaxy A seriji? Evo sve što trebate znati!

Samsung je svoju A seriju pametnih telefona na tržištu pozicionirao kao kompromis između moćnih karakteristika preuzetih iz flagship uređaja i pristupačne cijene. Tako su modeli Galaxy A54  i Galaxy A34 namijenjeni kupcima neopterećenim brojkama, ali istovremeno žele imati uređaj dobrih performansi.

Tako, primjerice, već model Galaxy A34 dolazi s izvrsnim 6,6-inčnim Super AMOLED zaslonom, koji se već dokazao u skupljim modelima. Opće je poznato da su baš Samsung AMOLED zasloni od više neovisnih izvora potvrđeni kao najbolji na tržištu. Isto vrijedi i za 6,4“ zaslon modela Galaxy A54, koji donosi dodatne karakteristike, namijenjene zahtjevnijim korisnicima. Posebnost ovih zaslona je u njihovoj svjetlino, odnosno pozadinskom osvjetljenju koje nudi izvrsnu čitljivost čak i pod izravnim udarom sunca.

Iako oba modela donose 5G povezivost, Galaxy A54 koristi moćniji procesor, što će od koristi biti zaljubljenicima u igre, ali isto tako će poslužiti i za druge svrhe. Oba modela dolaze sa 6 ili 8 GB radne memorije, koja će osigurati besprijekoran multitasking. Ovdje također treba istaknuti da uređaji dolaze s minimalno 128 GB spremišnog prostora, što će većini korisnika biti sasvim dovoljno, ali za one koji uvijek traže više, tu su i verzije s 256 GB.

Dakle, sad kad smo barem donekle definirali kojem profilu korisnika su ovi uređaji namijenjeni, prelazimo na ono što je većini nas vjerojatno najvažnije – kamerama. U današnjem svijetu društvenih mreža i općenito vizualne komunikacije, fotografija igra iznimno važnu ulogu. Upravo zato je važno da kad želite objaviti zanimljivu fotografiju na Instagramu, da se ne nađete u situaciji da vam fotografija ispadne loše.

Naravno, ovdje se ne radi samo i Instagramu, već o svim sferama upotrebe fotografije, stoga je Samsung u ove cjenovno pristupačne modele ugradio izvrsne kamere, koje će postići izvrsne rezultate čak i u noćnim, odnosno slabijim uvjetima osvjetljenja.

Galaxy A54 tako donosi trostruku kameru, čiji primarni senzor dolazi s 50 megapiksela, PD autofokusom i optičkom stabilizacijom, a odlikuje ga i f/1.8 otvor blende. Kad se karakteristike ovog senzora upregnu sa softverom kamere, dobijemo Galaxy Nightography značajku koja je, kao što joj sama riječ kaže, fokusirana na noćno snimanje. Rezultat su iznimno bistre noćne fotografije s velikom količinom detalja, koje u ovom cjenovnom razredu nisu tako česte.

Veliku zaslugu za kvalitetnu fotografiju, ali i video, igra unaprijeđena optička stabilizacija, koja neutralizira svako podrhtavanje ruku. Ovo je također važno kod noćnog snimanja, jer u tim uvjetima svaki tračak dostupne svjetlosti može biti od presudne važnosti

Tu su još sekundarna 12 MP širokokutna i 2 MP macro kamera. Prva će poslužiti u situacijama kad snimate u skučenom prostoru ili kad općenito želite zahvatiti što širi kut, kako bi, recimo, mnogo ljudi stalo u kadar. Potonja je pak namijenjena snimanju sićušnih detalja. Kod ovog modela ne smijemo zaboraviti ni na moćnu 32 MP selfie kameru, kao ni 4K video, značajka prisutna i na Galaxy A34 modelu.

Galaxy A34 i Galaxy A54 dolaze s baterijama od čak 5000 mAh, što znači da će u principu izdržati i više od jednog dana intenzivnog korištenja. U slučajevima kad manje visite po društvenim mrežama ili imate nešto mirniji dan, moguće je da baterija izdrži i vikend.

Kad je softver u pitanju, oba modela dolaze s Androidom, a ono što posebno treba istaknuti je četverogodišnja podrška za nadogradnju operativnog sustava i sigurnosne nadogradnje u trajanju od pet godina. Naime, malo proizvođača danas osigurava ovakvu podršku nakon kupnje, tako da je ovo jedan od aduta Samsung pametnih telefona.

Softver obiluje i mnogim zanimljivim i praktičnim detaljima. Jedan od njih je Nadzorna ploča za sigurnost i privatnost koja nudi jednostavan pregled te omogućuje lagane načine za zaustavljanje neželjenog prikupljanja podataka. Tu je i Private Share značajka za sigurno dijeljenje osobnih podataka, što je u današnje vrijeme iznimno korisno.

Za one kojima je pitanje sigurnosti br. 1 prioritet, Samsung je kreirao sustav Knox, poznat iz flagship uređaja. Iako ga većinom koriste poslovni korisnici, koristi od njega mogu imati svi kojima je važna visoka razina sigurnosti. Knox zapravo djeluje kao „uređaj u uređaju“, što znači da čak i ako netko uspije „provaliti“ vaš sigurnosni kod, u Knox dio neće moći ući, zbog zasebne enkripcije.

Na koncu spomenimo i dizajn obaju uređaja, koji je osvježen u odnosu na prethodne generacije, a ove godine donosi i nove energične boje kućišta, gdje će svatko odabrati svoju prema vlastitom ukusu.