Apple Biznis

Zbog loše prodaje iPhonea u Kini, Apple smanjuje narudžbe komponenti za 15%

Poznati analitičar Ming-Chi Kuo još se jednom obratio svojoj publici na društvenim mrežama, s novim saznanjima o Appleovom poslovanju. Prema njegovim informacijama, kompanija iz Cupertina je srezala narudžbe komponenti na godišnjoj razini, i to za 15%.

Kao razlog, Kuo navodi smanjenu potražnju za novim iPhone modelima u Kini, budući da se tamošnje tržište sve više orijentira na sklopive uređaje domaćih proizvođača, barem kad je u pitanju imućnija klijentela. Naime, Preklopni telefoni sa savitljivim zaslonima u Kini često znaju biti u istom cjenovnom rangu s iPhoneom, a nekad čak i jeftiniji, stoga ne čudi da se mnogi kupci odlučuju za takve uređaje kompanija kao što su npr. Huawei, Honor i Oppo.

Kuo nadalje navodi da bi isporuka iPhone 15 modela na globalnoj razini mogla pasti za 10% u prvoj polovici 2024. godine, u odnosu iPhone 14 godinu ranije.

U svojoj objavi spominje i „strukturne promjene“, s obzirom na drastični pad prodaje iPhonea u Kini, koje prema njemu iznosi između 30% i 40%.

Kao jedino rješenje Appleovog povratka među ključne igrače u Kini, Kuo navodi lansiranje sklopivog iPhonea s AI mogućnostima, no prema njegovim dosadašnjim analizama, tako nešto se neće dogoditi prije 2027. godine.

Via