Biznis

ZTE i Huawei bilježe rast vrijednosti i ugovorenih poslova, dok Nokia i Ericsson zaostaju

Usprkos sankcijama, kineske kompanije koje se bave proizvodnjom i implementacijom 5G infrastrukture, bilježe značajan rast. Tako je ZTE, drugi po veličini kineski proizvođač mrežne opreme, zabilježio 61-postotni rast dionica u proteklih godinu dana.

S druge strane, europska konkurencija, tj. Ericsson i Nokia, zabilježili su pad vrijednosti dionica od 30%, odnosno 22%. Nokia je 20 srpnja objavila da je zabilježila 3% pad prihoda u proteklih 12 mjeseci i 16% pad dobiti, dok je Ericsson izvijestio o čak 62-postotnom padu operativne dobiti.

Stoga ni ne čudi oštar pad vrijednosti dionica ovih dviju kompanija. Nokia i Ericsson ističu da su poslovni rezultati u skladu s očekivanjima, ali takva očekivanja očito nije imalo tržište.

Povezano: Što se događa s 5G mrežama? Zašto se ni nakon četiri godine nisu pomakle s mrtve točke?

Podaci za Huawei, koji inače nije izlistan na burzi, u ovom slučaju nisu izravno usporedivi, ali Asiatimes navodi da je kompanija zaključila 6.000 ugovora o gradnji 5G mreža i poslova povezanih s njima, i to samo na kineskom tržištu. Na europskom tržištu Huawei ima zaključeno nekoliko desetaka ugovora o gradnji 5G mreža.

Pad prihoda Nokije i Ericssona u prvom redu uzrokovan je slabijom potražnjom operatera za 5G mrežama za zapadu i njihovoj relativno sporoj implementaciji, dodaje izvor, dok na azijskom tržištu, posebice u Kini i Japanu, interes raste. Samo u Kini je trenutno 700 milijuna ljudi pretplaćeno na 5G usluge, a cilj od 2,9 milijuna 5G baznih stanica dosegnut je šest mjeseci prije roka. Ovime je svaki veći grad u Kini potpuno pokriven 5G signalom, što u ostatku svijeta nije slučaj.

Pored toga, treba imati na umu veličine kineskih gradova, koji su osjetno veći i naseljeniji od europskih i američkih, kao i činjenicu da je na tamošnjem tržištu u dobroj mjeri uspjela zaživjeti IoT 5G tehnologija, koja na Zapadu bilježi neznatan uspjeh.