Hoće li Tele2 Flat Mobilni Internet donijeti pomak na hrvatskom tržištu telekomunikacija? [Osvrt]

Hrvatska i danas trpi posljedice kriminalno određene privatizacije nacionalnog telekoma prije 15 godina. Zahvaljujući korumpiranoj vlasti, završio je u rukama stranog vlasnika, koji je za sitne novce dobio mrežnu infrastrukturu, čiju su izgradnju financirale generacije hrvatskih građana. Tako je Hrvatska danas zemlja s dokazano najsporijim internetom u EU, a u cijeloj Europi od nas su po tom pitanju gore jedino Albanija, Crna Gora i Moldavija.

Nacionalnom telekomu u stranom vlasništvu jednostavno se ne isplati ulagati u poboljšanje infrastrukture (čitaj gradnju optike), jer, zahvaljujući praktički poklonjenom monopolu na davno izgrađenu mrežu, ostvaruje dovoljne prihode za održavanje visoke profitabilnosti. (Samo napomena PR botovima koji će se ponovo javiti u komentarima: vidimo da se optika gradi, što nije sporno, ali brzina kojom to ostvarujete je za prijeki sud, uostalom podaci Eurostata o prosječnoj brzini interneta ne lažu, kao ni sveopće nezadovoljstvo korisnika.)

Dakle, ako laže koza, ne laže rog. HT i još pokoji operater hvale se brzinama optike 50/50, što je smiješno, budući da i siromašnije zemlje od Hrvatske odavno raspolažu višestruko većim brzinama, a kamoli one bogatije. Primjerice, za boravka u malom mjestu 25 km od Barcelone, u običnoj kući, dakle ne zgradi, na raspolaganju sam imao 300 Mbps download, što je i za urbane kvartove naše Metropole mokar san, da ne spominjem nakupine sela oko Slavonske avenije.

E sad, budući da mnogi korisnici fiksne mreže u Hrvatskoj i dalje plaćaju visoke cijene preplate za spori Internet, tržištu je trebalo nešto što će ga šokirati, možda i razbuditi. Tako je Tele2, treći po redu (i broju korisnika) operater na našem tržištu, ponudio Flat mobilni Internet, što je za naše prilike sve do sada bilo nezamislivo. Naime, i prije smo vidjeli da su razni operateri reklamirali «flat» tarife, ali su one redovito bile ograničene, i to na način što bi brzina nakon određenog broja potrošenog prometa pala na praktički neupotrebljivu, u smislu korištenja interneta kakvog danas poznamo.

Tele2 je ponudio neograničeno korištenje interneta u punom smislu riječi, ali zbog održavanja stabilnosti mreže, morao je donekle podesiti parametre tako da se nakon 5 GB potrošenih u jednom danu veza prekine, nakon čega se na vaš zahtjev ponovo uspostavlja. Sljedeći prekid slijedi nakon dodatna 2 GB, a ako i to potrošite, sve možete ponoviti ispočetka. Dakle, ograničenja nema, ali da ne bi došlo do zloupotreba resursa, ovi prekidi su se morali ugraditi u sustav. Uostalom, čak i ako uspijete potrošiti 5 GB «u komadu», kratkotrajni prekid za SMS poruku vam neće nanijeti toliko zla.

Podsjetimo, cijena Flat interneta u Pokućnoj tarifi (data SIM kartica) je 169 kuna, dok u Raspali tarifi (Voice + data) treba doplatiti 84 kune, što opet zajedno s osnovnom daje 169 kuna mjesečno, s tim da u tom slučaju imate i neograničene pozive i SMS.

Ovo vrijedi za opciju Bezbroj GB na tarifi Raspali, a ukoliko vam Bezbroj GB treba na Pokućnom internetu, odnosno data kartici, tada ograničenja na dnevnoj bazi nema, već se spominje isključio FUP (Fair Usage Policy) limit, koji je inače prisutan i na fiksnim mrežama, a varira od operatera do operatera. U ovom slučaju po punoj dostupnoj brzini na raspolaganju imate 1 TB prometa, nakon čega će vam Tele2 smanjiti brzinu na 1 Mbps, ali samo u vremenu od 18-23h, tj. kad je mreža najopterećenija, a to znači da u ostalim terminima uslugu i dalje možete koristiti po punoj dostupnoj brzini.

Iz ovoga je razvidno da se radi o flat tarifi u punom smislu riječi, što je zaista revolucionarno, čak i šire od hrvatskog tržišta, budući da ovakve ili slične tarife nudi rijetko koji operater u EU.

Pokrivenost i kvaliteta mreže

Naravno, sad se postavlja i pitanje pokrivenosti signalom, broju dostupnih kanala i općoj stabilnosti mreže. Priroda mobilnih mreža drukčija je od fiksne, što u velikom dijelu i objašnjava zašto se rijetki operateri odlučuju na flat tarife kad je prijenos podataka u pitanju.

Sama okrivenost signalom kod Tele2 više nije problem kao što je to bio slučaj prije dvije godine. Svi koji su koristili usluge Tele2 sjećaju se situacije «trči, trči pa signal». Često je bilo i prebacivanje na HT-ovu mrežu (nacionalni roaming), i tada je Internet bio dostupan samo u Edge varijanti, dakle toliko spor da ni HTML mail nije mogao proći. Istina, i sada još uvijek ima takvih rupa, ali nedavnom rekonstrukcijom 3G mreže i izgradnjom kompletne LTE infrastrukture, Tele2 je osjetno povećao pokrivenost i podigao opću kvalitetu. Budući da ima koncesiju samo na LTE 1800, ne i na 800 MHz, Tele2 4G LTE mreža radi i na mnogim «kinezima», koji inače ne podržavaju LTE 800 MHz spektar. Razlog tome je što HT i VIP izvan gradova često postavljaju LTE 800 bazne stanice kako bi povećali pokrivenost, no vidjeli smo da mnogi kineski smartfoni ne podržavaju ovu frekvenciju, zbog čega u takvim uvjetima možete ostati bez 4G signala.

S druge strane, ovdje imamo potencijalni problem opterećenja. Nije nam dostupan podatak kolike je kapacitete Tele2 osigurao za novu uslugu, ali pretpostavljamo da ni po tom pitanju nije štedio. Naime, kad se u jednom trenutku nakupi kritičan broj korisnika koji se spajaju na istu ćeliju i svi počnu streamati video, velika je vjerojatnost da će doći do zagušenja. Tu će od velike važnosti biti resursi koji će to opterećenje morati podnijeti. Povećanje broja korisnika obrnuto je proporcionalno brzini. Dakle, koliko se korisnika «nakači» na jednu baznu stanicu, toliko će svima padati brzina, koja opet ovisi i o zadanim prioritetima u odnosu na udaljenost od bazne stanice.

Pretpostavljam da trzavica neće biti, barem dok se na nakupi kritičan broj korisnika, no isto tako se nadam da su u Tele2 osigurali dovoljne kapacitete za postojeće, ali i nove korisnike, kojih će, s obzirom na ponudu, svakako biti.

Odgovor konkurencije

Mobilni Flat internet, naravno, neće zamijeniti fiksni, ali bi ovaj potez Tele2 mogao natjerati druga dva telekoma, čiji rad inače ima obilježja kartelskog udruživanja, učine nešto po ovom pitanju.

No, ako je suditi po njihovim prvim potezima, na prave odgovore ćemo ipak još pričekati, ako ih uopće bude. HT je odmah sutradan odgovorio na izazov, ali smo vidjeli da je taj pucanj zapravo ćorak. Istina, neograničeno korištenje YouTubea, Netflixa, HBO-a i sličnih servisa putem mobilne mreže je za mnoge primamljiva ponuda, ali je ograničena u Tarifi za mlade, kao i mnogim drugim detaljima.

Tako će vas HT sitnim slovima upozoriti da «neograničeno» vrijedi za stream videa u 480p rezoluciji, a proturječne informacije dolaze i kad je u pitanju limit od 50 GB. Ovaj detalj na webu nije objavljen, ali je dopirao od službe za korisnike. No, čak i da limit od 50 GB ne postoji, ovakva ponuda se ne može nazvati adekvatnim odgovorom na ponudu Tele2. Ni blizu, jer se usluga može koristiti isključivo na smartfonu ili tabletu, dakle ne i na računalu kao kod Tele2.

Nakon HT-a, oglasio se i Vipnet. Njihov odgovor, ako je to uopće odgovor, je zapravo smiješan. Ponudili su dvostruko veći broj gigabajta u Tarifama bez granica, i to uz potpisivanje ugovorne obveze. Ozbiljno, Vipe? Ne treba biti genijalac za zaključiti da su i HT i Vipnet ovaj odgovor ponudili kao svojevrsno gašenje požara, a koliko će korisnika zadržati, vidjet ćemo.

Iskreno se nadam da će i HT i Vip u nekom razumnom roku ponuditi isto tako razuman odgovor na Tele2 izazov, što očekujemo i od njihovih derivata BonBona i Tomata, koji su svojedobno nastali kao nekakva vrsta odgovora na dolazak Tele2. Ukoliko nse to ne dogodi, oni kojima je Internet prioritet svakako će prijeći na Tele2, a neki će čak i raskinuti ugovore za fiksnu liniju, pogotovo oni koji se još uvijek šlepaju na ADSL-u s brzinama ispod 10 Mbps.

Bilo kako bilo, Flat mobilni Internet je tu, i što je najvažnije, nije pretjerano skup i ne traži se dvogodišnje robijanje, osim ako kupujete router za Pokućni Internet ili modem za mobilni. U tom slučaju ćete imati dodatni trošak, ali ako i njega želite izbjeći, za modem uvijek možete koristiti stari smartfon, u njega ubaciti data karticu i spajati se kao s modemom. Isto tako, ako zbog ovoga otkazujete fiksnu liniju, zatražite od Tele2 besplatnu SIM karticu kako biste testirali signal i brzinu na vašem području.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT