Nokia E72 vs. BlackBerry Bold 9700

Mobilne telefone u pravilu dijelimo na smartphone uređaje i one koji to nisu. Same smartphone uređaje opet možemo podijeliti u razne potkategorije, a najčešće se radi o podjeli na gadgete i poslovnjake. Glasovna komunikacija, SMS i MMS  mogući su na svim uređajima, međutim kada je u pitanju komunikacija putem elektroničke pošte i/ili instant poruka stvari se razlikuju od modela do modela. Budući da ni sam termin smartphone nema neku službenu, od svih prihvaćenu definiciju, tako niti „poslovni mobitel“ ne možemo definirati nekim egzaktnim kriterijima. Ono što možemo je isprobati neke od njih i na temelju korisničkog iskustva opisati ih i ocijeniti.
Danas na pladnju za usporedbu imamo dva najpoželjnija mobilna uređaja 2010 godine u poslovnom segmentu, odnosno uređaja čija je primarna namjena komunikacija s naglaskom na elektroničku poštu, instant poruke, te korištenje uredskih alata. To su Nokia E72 i BlackBerry Bold 9700.

Dizajn, konstrukcija …

S obzirom da su dizajn i izgled uređaja poprilično subjektivna kategorija, nezahvalno je davati neko konkretno mišljenje. Oba uređaja djeluju profinjeno, a kromirani detalji na kućištu daju određenu dozu prestiža i skupoće.
BlackBerry 9700 je dostupan u crnoj i bijeloj boji kućišta, dok je Nokia E72 dostupna u crnoj, bijeloj, sivoj, smeđoj i ljubičastoj. Onaj sjaj kroma na crnom Blackberryju niti blizu ne dolazi do izražaja kada je u pitanju bijelo kućište. Iskreno, bijela boja za mobitel možda i nije najmudrije rješenje, jer neovisno o tome koliko bili opsjednuti higijenom i pranjem ruku, bijelo kućište nakon mjesec dana korištenja neće baš izgledati profinjeno.

Nokia E72

S kućištem debljine 10mm osjetno je tanja od Blackberryja i djeluje elegantnije. Na prvi pogled djeluje nevjerojatno da su svi potrebni dijelovi stali u tako tanko kućište. Sama plastika je kvalitetna i pridonosi ukupnom dojmu da se radi o skupom uređaju. Siva boja kućišta i tipkovnice, kakvu smo imali na testu, ostavlja možda i najfiniji dojam, ali čitljivost sivo-bijelih slova i brojki na sivoj tipkovnici i nije za pohvaliti, a pomoć dolazi tek u vidu paljenja pozadinskog osvjetljenja. Stoga, ako vam vid baš i nije na nivou radije izaberite crnu boju. Poleđina uređaja, tj. poklopac baterije izrađen je od glatkog aluminija na kojem vidno ostaju otisci prstiju. Optički trackpad, koji je Nokia premijerno uvela na ovom uređaju nije najbolje riješen iz jednostavnog razloga što se nalazi unutar krakova navi tipke, kojom je istini za volju, daleko lakše upravljati nego ovako loše izvedenim trackpadom. Kritika ide i na račun tipke za pokretanje glasovnih komandi. Naime, nalazi se na bočnom dijelu u sredini između tipki za pojačavanje/smanjivanje glasnoće, što će prilično zbunjivati prste dok se ne naviknu. Sama QWERTY tipkovnica je odlično ergonomski izvedena, uostalom ova forma s neznatnim izmjenama je već iskušana na modelima E71 i E63 i tipkanje je sasvim ugodno. Cijela konstrukcija uređaja djeluje čvrsto i kompaktno, što nije nikakvo iznenađenje s obzirom da je Nokijina serija E oduvijek bila na jednom višem nivou.

BlackBerry Bold 9700

BlackBerryjevo kućište, slično kao i Nokijino upotpunjeno je kromiranim dijelovima koje daje određeni dojam finoće i elegancije. Budući da već postoji opširna recenzija ovog uređaja, nema potrebe da ponavljamo svaki detalj, a općenito u ovom tekstu nastojat ćemo se fokusirati na razlike između ova dva modela. Za razliku od Nokije, BlackBerry ipak djeluje malo „plastičnije“, iako je imitacija kože na stražnjem dijelu velika prednost u odnosu na Nokijin klizavi aluminij, jer zadržava uređaj na prstima. Kod BlackBerryja je vidljivo da zaslon u svom gornjem dijelu nije integriran u kućište, već je ostavljena neka vrsta proreza širine 1mm, što je sasvim dovoljno za nakupljanje prašine. Sama tipkovnica, za razliku od Nokijine, tradicionalno je zaobljena, čime se dobije na ukupnoj širini. Za razliku od prijašnjih modela sam oblik tipki je pomalo neobičan, no nakon kratkog perioda prsti se priviknu.
Za razliku od Nokijinog, BlackBerryjev trackpad je odlično izrađen, elegantno ukomponiran u kućište i što je najvažnije, u postavkama mu je moguće podešavati brzinu odaziva.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT