Recenzija: BlackBerry Bold 9900

 

BlackBerry je oduvijek bio sinonim za kvalitetne uređaje namijenjene prvenstveno poslovnim korisnicima, ali RIM kao proizvođač već neko vrijeme bilježi pad prodaje što je rezultiralo gubitkom udjela na tržištu pametnih telefona. Razlog leži u tome što u ponudi nemaju dovoljno zanimljiv mainstram uređaj koji bi parirao onima temeljenim na Androidu i iOS-u. Prvi takvi pokušaji Storm i Storm 2 neslavno su završili a skorim dolaskom novih uređaja temeljenim na BBX OS-u, koji bi trebao pokretati i Android aplikacije, RIM namjerava žešće konkurirati ovim platformama i vratiti izgubljeni tržišni udio.
S druge strane, na RIM-ove poslovne uređaje, tj. one prepoznatljivog koncepta s QWERTY tipkovnicom nitko nikada nije imao ozbiljnijih prigovora i korisnici su u velikoj mjeri i dalje zadovoljni.
Prepoznatljivi Blackberryji s fizičkom tipkovnicom oduvijek su bili sinonim za kvalitetne poslovne uređaje i pouzdanost u komunikaciji putem raznih vrsta poruka.

Već sam u jednom tekstu naglasio kako nisam ničiji fanboy niti se mogu emotivno vezati za neki proizvod, a pogotovo brand. Ipak, ako bih baš morao birati koji su mi uređaji najdraži, odnosno najkorisniji, svakako bih odgovorio – BlackBerry. Ovdje je bitno reći kako se radi o skupu detalja koji čine jednu kvalitetnu cjelinu. Dakle, kvalitetan i pouzdan uređaj, fizička QWERTY tipkovnica kao “conditio sine qua non” te BIS/BES servisi kao integrali dio BlackBerry eko-sustava bez kojih Blackberry uređaji ne služe svrsi kojoj su namijenjeni.

Naravno, u zadnjih nekoliko godina i druge su platforme ponudile kvalitetna rješenja za poslovne korisnike, ali objektivno i dalje zaostaju za BIS/BES uslugama kao cjelovitom rješenju.
Unatoč nedavnom ispadu BIS/BES sustava, što je imalo za posljedicu prekid u radu svih BlackBerry servisa na nekoliko dana, ukupna pouzdanost i povjerenje korisnika još su uvijek na vrlo visokom nivou.

Uz kvalitetne e-mail usluge prednost korištenja BIS/BES servisa sadržanih u BlackBerry tarifama svakako je flat internet, tj, neograničeno surfanje na samom uređaju zbog čega ne morate zakupiti dodatni paket podatkovnog prometa. Istina, BlackBerry tarifa nije jeftina (80, odnsono 91 kunu mjesečno), ali u tu cijenu nije uključen samo neograničeni podatkovni promet već i enkripcija koju je praktički nemoguće probiti. Upravo zbog te enkripcije BlackBerry usluga u nekim je zemljama zabranjena.

Ono što većini potencijalnih kupaca nije drago jest opće kašnjenje početka prodaje BlackBerry uređaja u Hrvatskoj.
Uređaj koji imamo na testu, BlackBerry Bold 9900, predstavljen je još početkom ljeta, a u prodaji se u mnogim zemljama pojavio već u kolovozu. Kako smo već navikli da Blackberryji u Hrvatsku u pravilu kasne i do 3 mjeseca očekivali smo ga u studenom, što se i dogodilo. Prvi ga je ponudio Vipnet i to po ne baš popularnim cijenama, no o tome malo kasnije.

Osnovne karakteristike:

–        Dimenzije: 115 x 66 x 10.5 mm

–        Masa: 130 grama

–        Procesor: QC 8655 takta 1,2 GHz

–        RAM: 768 MB

–        Interna memorija: 8 GB

–        MicroSD memorijske kartice: do 16 GB

–        2,8“ LCD zaslon rezolucije 640×480 točaka

–        Fizička QWERTY tipkovnica

–        NFC povezivost

–        BlackBerry 7 OS

–        5 MP kamera

–        HD (720p) video kamera

–        GPS, kompas

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT