Recenzija: HTC Windows Phone 8X

HTC se ove godine baš i ne može pohvaliti poslovnim rezultatima. Za seriju Android uređaja pod nazivom One, koja je proljetos krenula u pohod na tržište, ne možemo reći da je neuspješna, no ukupna masa prodanih uređaja nije dovoljna kako bi povećala prihode kompanije. Jedno od rješenja situacije u kojoj se našao, HTC vidi u strateškom partnerstvu s Microsoftom u izradi novih Windows Phone 8 smartphone uređaja.

Nedavno najavljeni HTC Windows Phone 8X i manji Windows Phone 8S predstavljaju novu eru u dizajnu HTC-ovih uređaja, a paletom ponuđenih živopisnih boja žele se pridružiti novom trendu koji je sa svojim Lumijama započela Nokia. Mnogi smatraju da je HTC kopirao Nokijin dizajn, no ovdje je ipak ključan jedan drugi detalj. Naime, “Windows Phone” u nazivu modela ukazuje na to da HTC s Microsoftom ima poseban deal, čime se “strateško partnerstvo” između Nokije i Microsofta svodi na ispraznu frazu. Naravno, puni sud o Nokijinim Windows Phone 8 uređajima možemo donijeti tek nakon što ih isporbamo.

HTC Windows Phone 8X je veći član nove HTC-ove „nomen est omen“ obitelji, a s obzirom na cijenu po kojoj se prodaje svrstavamo ga u gornji cjenovni razred.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 132.4 x 66.2 x 10.1 mm

– Masa: 130 grama

– Zaslon: 4,3″ S-LCD2  720p, 342 ppi Gorilla glass 2

– CPU: dvojezgreni Krait takta 1,5 GHz

– SoC: Qualcomm MSM8960 Snapdragon

– Grafički procesor: Adreno 225

– RAM: 1 GB

– Interna memorija: 16GB

– Kamera: 8,0 MP

– Video kamera: 1080p, 30 fps

– Operativni sustav: Windows Phone 8

– Baterija: 1800 mAh

– Micro SIM

Prednosti

– Dizajn

– Fluidno sučelje i stabilan OS

– Odlična video kamera

Nedostaci

– Nema utor za memorijske kartice

– Nema mogućnost izmjene baterije

– WiFi se odspaja nakon što se zaslon zaključa

– Windows Phone 8 OS još uvijek nije dorastao iOS-u i Androidu

– Nema FM radio

Dizajn, kućište i ergonomija

HTC definitivno ne odustaje od jednodjelnog kućišta. Ne znamo što je razlog inzistiranju na tzv. unibody konceptu, pogotovo u doba kada kompanija ostvaruje sve lošije prodajne rezultate. Naime, ovakva konstrukcija kućišta rezultira nemogućnošću izmjene baterije od strane korisnika, što zasigurno odbija jedan dio kupaca. S druge strane, čini se da na ovaj način dizajneri dobivaju slobodnije ruke, što predstavlja svojevrsnu prednost s estetske strane.

Dakle, HTC Windows Phone 8X dolazi u jednodjelnom kućištu vrlo zanimljivog dizajna. Pravilan i simetričan oblik u osnovi predstavlja klasiku, što je posebice vidljivo s prednje strane uređaja. Pogled iz profila i sa stražnje strane otkriva zaobljenje bridova, što na kraju ostavlja prilično tanak rub kućišta. Dizajnerski odlično, ali ne i ergonomski. Naime, sve hardverske tipke nalaze se upravo na tom tankom rubu, što iziskuje izvjesno vrijeme privikavanja. Dodatna otegotna okolnost su same tipke koje se praktički nalaze u ravnini s površinom kućišta.

Gumirana plastika na poleđini spriječit će klizanje uređaja, no zbog samog osjećaja u ruci trebat će vam barem tjedan dana za potpuno privikavanje na ovakav materijal.

Zaslon

Super LCD2 tehnologija poznata nam je iz modela One X, dakle radi se o vrhu punude kada su LCD zasloni u pitanju. U odnosu na prijašnje generacije LCD zaslona, Super LCD daje još bolji kontrast i prikaz boja te vrlo visoke kutove vidljivosti.
Dijagonala od 4,3 inča u današnjim uvjetima predstavlja neku gornje-srednju kategoriju, što bi trebalo zadovoljiti širi krug potencijalnih kupaca. Rezolucija od 1280×720 točaka na ovoj dijagonali daje gustoću točaka od cca. 342 ppi i zaslon kao takav zaista oduševljava.
Na odaziv i preciznost također nemamo prigovora, pa možemo zaključiti kako zaslon odgovara najvišim standardima gornjeg cjenovnog razreda i kao takav ispunjava sva naša očekivanja.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT