Recenzija: Nokia Lumia 610

Microsoftova politika strogih specifikacija za izradu Windows Phone uređaja očito se nije pokazala najboljom idejom jer su uređaji različitih proizvođača praktički dolazili s istim hardverom što je kupcima ostavljalo jako malo prostora za izbor. Također, zbog uniformiranosti samog operativnog sustava nerijetko se isto dogodilo i sa softverom.
Dolaskom Nokije u Windows Phone svijet stvari se ipak polako mijenjaju. Najprije je modelom Lumia 800 razbijen dotadašnji prilično dosadan dizajn Windows Phone uređaja, a uvedeni su i određene softverske novosti.
Kako bi platforma postigla što veći tržišni udio Microsoft je ipak promijenio nerazumnu politiku strogog određivanja hardverskih specifikacija i dopustio Nokiji izradu nešto slabijeg i jefinijeg uređaja. Tako smo dobili model Nokia Lumia 610 koji bi Windows Phone platformu trebao učiniti prisutupačnom širem krugu kupaca.

Osnovne Karakteristike

– Dimenzije: 119 x 62 x 12 mm

– Masa: 132 grama

– Zaslon: 3,7” TFT LCD, 800 x 480, cca. 250 ppi

– Procesor: ARM Cortex-A5 takta 800 MHz na Qualcomm Snapdragon čipsetu

– Grafički procesor:  Adreno 200

– RAM: 256 MB

– Interna memorija: 8 GB

– Kamera: 5 MP

– OS: Windows Phone 7.5

– FM Radio s RDS-om

– Baterija: 1300 mAh

Prednosti:

– Dizajn

– Kvaliteta izrade

– Cijena

Nedostaci:

– Zbog smanjene količine RAM-a neke aplikacije nije moguće koristiti

– USB ne podržava masovnu pohranu ni MTP. Prijenos sadržaja isključivo putem Zune-a

– Nema utor za memorijske kartice

– Nema podršku za Flash

– Micro SIM

Dizajn, kućište i zaslon

Neovisno o tome što predstavlja donji razred Windows Phone uređaja Nokia Lumia 610 izuzetno je lijepo dizajnirana. Oblik kućišta zasnovan je na nekim dosadađnjim modelima kao što j C7, no s drukčijim izborom materijala. Imitacija kroma na rubovima daje jednu dozu finoće, a ono što posebno oduševljava jest poleđina koja je izrađena iz odlične gumirane plastike koja sprečava klizanje. Ista vrsta materijala nalazi se i na dnu kućišta te prelazi u prednji dio ispod virtualnih tipki.

Sve fizičke tipke nalaze se na desnom boku što na tom dijelu čini priličnu gužvu. Uz tipke za podešavanje glasnoće imamo tipku za uključivanje, odnosno otključavanje zaslona, a ispod nje fizičku tipku za kameru, što je u današnje doba prava rijetkost. Sve ove tipke fino su ukomponirane u kormirani rub kućišta s kojim čine skladnu cjelinu.
Na čvrstoću konstrukcije nemamo primjedbi. Nema škripanja ni krckanja, premda ne možemo jamčiti da se isto neće pojaviti nakon nekoliko mjeseci .
Ukupan dojam kada uređaj primite u ruke iznenađujuće je dobar. Štoviše, ne ostavlja dojam jeftinoće i u tom se pogledu može mjeriti s daleko skupljim modelima.

Nokia Lumia 610 dolazi sa 3,7 inčnim TFT-LCD zaslonom standardne Windows Phone rezolucije 800 x 480 točaka, što odgovara gustoći od cca. 250 ppi. Sasvim zadovoljavajuće.
Pojedini bjelosvjetski recenzenti imali su prigovor na vidljivost i čitljivost zaslona prilikom izravne izloženosti suncu i općenito na vanjskom svjetlu. Moram reći da ne dijelim njihovo mišljenje i mogu potvrditi da su ove karkateristike na iznimnom nivou i rangu s najboljima.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT